Zemři, Kaine: Svatyně

Zemři, Kaine: Svatyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551392/bmid_zemri-kaine-svatyne.jpg 5 47 47

Zemři, Kaine série

1. díl >

Pětadvacetiletá Matylda Eliášková před nedávnem nastoupila do firmy Wersent. Fotografovala luxusní zboží a připravovala katalogy – nic zvláštního. Až na přemrštěný plat a sem tam divné ponouknutí: „Soustřeďte se, Matyldo, zkuste nám říct, na co modelka zrovna myslí.“ Věděli snad, že umí číst myšlenky? Ale jak by mohli? Plíživé Matyldino podezření, nad nímž neuváženě přivírá oči, se záhy ukáže opodstatněným, jakmile jí místo orientálních čajů předloží první mrtvolu zavražděné holčičky. A záhadných obětí přibývá. Co jsou ty děti zač? Proč policie všechno ignoruje? Matyldu pálí nenechavé otázky, jenomže ti, kteří o tom něco vědí, zarytě mlčí. Brzy nato začnou sledovat i Matyldu samotnou a nezadržitelné události v ní probudí hluboko pohřbené vzpomínky. Zdá se, že je mnohem víc než krásná fotografka. Přežila vlastní smrt. Je Nedotknutelná.... celý text

zylla
16.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Bohužel z této knihy nesdílím nadšení ostatních. Téměř polovinu knihy jsem pořád uvažovala že ji raději odložím. No nakonec jsem se prokousala do konce, ale celé je to pro mne jedno velké WTF... hlavní hrdinka se neustále chová absolutně nereálně, což mi vadilo hlavně v začátcích. Jakože - jedu pracovně fotit pro obchod, místo toho fotím někde na poli mrtvý dítě, který ještě pomůžu pohřbít, ale řeknu si jen něco jako "no co no, policajtům bych stejně nedokázala říct kde to bylo", jedem dál...
A co se týká celé té sekty, tak to jsem taky sakra vůbec nepobrala co to jako bylo, během sotva dvou generací se infiltrovali v takovým měřítku?
No nic, abych jen nekritizovala musím ještě podotknout, že kniha má nádhernou obálku.

jan8470
11.01.2023 4 z 5

Kniha s podivným názvem a se znepokojivě záhadnou, ale krásnou obálkou z dílny Milana Popelky.
Mysteriózní thriller s hororovým nádechem. Hlavní hrdinkou je pětadvacetiletá Matylda, která pracuje jako fotografka luxusního zboží pro firmu Wersent. Jenže na první pohled pohodová práce s nadmíru slušným platem se záhy po jejím zaběhnutí ve firmě začne postupně měnit v noční můru, stejně jako její pracovní náplň. Co jsou zač její zaměstnavatelé Alex a Sajn? Proč místo focení orientálních čajů začnou po Matyldě chtít fotit mrtvoly zavražděných dětí? A jak to všechno souvisí s její vlastní dávno zapomenutou minulostí? Pátrání po pravé totožnosti jejích zaměstnavatelů a odkrývání stop vedoucích až k vlastním hrdinčiným kořenům zavedou mladou fotografku až na samý pokraj příčetnosti. Příběh vyprávěný v ich-formě je nesmírně sugestivní a čtenáře po pár stránkách vtáhne do děje. Svozilová dokáže perfektně budovat a čím dál více prohlubovat tíživou atmosféru a hrdinčin strach a beznaděj umí dobře prodat. Stejně jako mystickou stránku věci. Protože tohle je příběh o síle slov, a kořenech mýtů a náboženství. Kdybych měl v souvislosti s touhle knihou zmínit jiné autory, tak by to byl asi Dan Brown a Miloš Urban. Ale zatím co Šifra mistra Leonarda se belhá vyšlapanými cestičkami, Kain jde svou vlastní originální stezkou. Tak snad tedy Santiniho Jazyk. Jenže ani ten nesahá Svozilové po kotníky.

KadetJaina
11.12.2022 5 z 5

Ludmila Svozilová píše skvěle, dokázala to už v Achernaru a Zemři, Kaine není výjimka. Rozbaluje nám tu příběh plný lží a tajností, které hlavní postava postupně rozkrývá. Nelze věřit nikomu. Mystika z knihy dýchá a nutí čtenáře hltat slovo za slovem a skládat si dílky k sobě ve snaze pochopit vnitřní machinace tajné organizace a mýtů, které ji obestírají.
Jo, a taky má nejlepší obálku, kterou Golden Dog zatím vydal.

Madla81
25.10.2022 5 z 5

Úžasně komplexní a barvitý metaromán o jednom mystickém příběhu, který si začal žít vlastním životem, o všemocné sektě, mrtvých dětech a dívce, jež umí číst myšlenky.
Příběh o smrti a lásce, o mstě a naději, o moci a touze žít.
Nesmírně silný mystický thriller, který ve mne bude rezonovat ještě zatraceně dlouho.
Vleptal se mi do duše a nechal v ní nesmazatelný otisk. A já mu tímto tleskám.

Vetes-nice
15.10.2022 5 z 5

Kdybyste si měli za život přečíst už jen jednu knihu, zvolte si Zemři, Kaine. Je to autorčin opus magnum – snoubí bezútěšnost Hřbitova bílých králíčků, mystičnost Sběračky kostí a stihomam Achernaru.

Je to kniha, která mi jako jedna z mála ukradla srdce. V průběhu čtení ho několikrát rozžvýkala a vyplivla jiné. Děkuji, bylo mi ctí.

Nell.Montenegro
15.10.2022 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem už dlouho nečetla tak skvělý příběh. Autorka mě vtáhla do děje takřka od první strany a napínala mě až do samotného závěru. Ba dokonce veškeré mé odhady častokrát šmahem smetla.

Zemři, Kaine je pečlivě vystavěné a propracované vyprávění, a jestli mě během čtení přepadaly nějaké pocity více, pak jimi byly úzkost a paranoia. Taky křivda, co si budem, hlavní hrdinka Matylda si vyžrala úplně všechno…

Bláhově nastoupila do firmy, kde měla pracovat jako dokumentaristka. Zprvu fotila drahé čaje a orientální cetky z dovozu. Jakmile jí skončila zkušební doba, další zátiší představovalo mrtvé tělo malé holčičky někde uprostřed polí. A rozhodně nešlo o jedinou oběť.

Matylda tápala a marně se snažila sbírat střípky souvislostí. O to víc ji štvalo, že její šéfové evidentně přesně věděli, která bije. Na její dotazy však odpovídali neurčitě a pořád mlžili. A co policie? Proč ta nad tím vším přivírá oči? Bylo jasné, že se Matylda ocitla přesně uprostřed rozehrané a pěkně nekalé partie. Proč by si proboha měla dělat zbroják, a to i na pušku pro snajpry?

Jenomže Matylda nebyla jen tak někdo. Uměla číst myšlenky, mušku měla bravurní a k tomu byla sexy kočka. A proto se do ní, aby toho nebylo málo, její šéfové taky zakoukali, že jo. Rychlý sled událostí z Matyldina podvědomí brzy začal vytahovat nepěkné vzpomínky na jeden hrob… na jeden rituál… Měla být mrtvá, ale přežila.

Takže co tady vlastně máme? Tak trochu mysteriózní thriller plný napětí a akce. Vyšetřování zločinů. Zradu, kam se podíváš. Milostný trojúhelník, sex a pěkně jadrné dialogy. Plus tedy konec, který nemůžu prozradit, ale byl jak cumel. Za mě teda fakt jo!

Jedna z nejlepších knih, co jsem četla za poslední tři roky.