Žena číslo 99
Greer Macallister
Když bohatí rodiče Charlotte Smithové umístí její milovanou sestru Phoebe do nechvalně proslulého Goldengrove – ústavu pro choromyslné – Charlotte ví, že je za tím víc než sestřino domnělé šílenství. Riskuje všechno a nechá se do ústavu zapsat spolu se sestrou – vzdá se své skutečné totožnosti privilegované mladé dámy sanfranciské společnosti a stane se bezejmennou pacientkou – ženou 99. Čím déle v nemocnici zůstává, tím více si uvědomuje, že mnohé z místních pacientek nejsou šílené, ale pouze někomu nevyhovovaly. Charlotte se pídí po pravdě a hrozí odhalit tajemství, za jejichž uchování by jistí velmi mocní lidé udělali cokoliv. Žena 99, historický thriller bohatý na podrobnosti i napínavou zápletku, je poctou odvážným ženám minulosti narozeným do světa, který jim upřel moc, ale podcenil jejich sílu.... celý text
Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: 2021 , KontrastOriginální název:
Woman 99, 2019
Na začátek mám jednu připomínku...kniha je řazena mezi thrillery, ale za mě je to spíš historický román než thriller. Román o odvaze, odhodlání, svobodě a sesterské lásce. Příběh je vyprávěn v ich-formě v přítomnosti, ale hlavní hrdinka se vzpomínkami vrací zpět do minulosti.
Charlotte byla nesmírně statečná, fandila jsem jí, ať najde svou sestru a odvede ji zpátky domů. Prostředí ústavu bylo hrůzostrašné. V průběhu vycházelo najevo, že většina žen, které zde byly umístěny, nebyly nemocné, nýbrž udělaly něco, co se jiným nelíbilo nebo "nehodilo do krámu". Bylo to fakt šílené a bylo mi z toho smutno. Nechápu některé rodiče, fakt ne. Přesto mě čtení hodně bavilo a až na pár "hluchých" míst, kde se nic moc nedělo, to bylo skvělé čtení.
A moc mě potěšilo, že nechyběla také láska.
4,5/5
Historický román plný napětí, odvahy, zrady i romantiky. Psychiatrické léčebny v 19. století vzbuzují naprostou hrůzu a beznaděj
Žena číslo 99 je příběh o statečnosti a odhodlání, který nás zavede do ústavu pro choromyslné v druhé polovině 19. století v San Franciscu. Je to i příběh o sesterské lásce a osobní odvaze, který mne hned od prvních stránek zaujal. Určitě to není thriller, ale velmi vydařený historický román, plný dobových reálií a zajímavostí. V zápletce příběhu nechybí napětí. Určitě nelituji přečtení, mně se kniha líbila a čtení mne bavilo !
Knížka není thriller. Anotace slibuje odhalení tajemství, ale mně se to nepodařilo. Já tam žádné nenašla. Nejednou jsem se přistihla, že myslím na něco jiného nebo jsem knihu odložila v půlce stránky. Napsaná nebyla špatně, ale chybělo mi tam víc děje, akce.. Žádná z postav mě nijak neoslovila. Bylo to celkem těžké to dočíst.
psychiatrické léčebny USA (Spojené státy americké) šílenství mocenské zájmy San Francisco konec 19. století tajná identitaAutorovy další knížky
2021 | Žena číslo 99 |
2020 | Dívka v přestrojení |
2023 | Polární běsy |
Moc pěkná kniha. 19.st.a psychiatrických ústav, hrůza, která se opravdu dělá. V příběhu je tahle hrůza, ale taky sesterská láska a naděje.