Žena v kleci

Žena v kleci
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550368/bmid_zena-v-kleci.jpg 4 3689 3689

Případy oddělení Q série

1. díl >

První případ detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Asada od dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena vychází v interpretaci Igora Bareše. Z pultů knihkupectví se dostal také do našich kin a teď i do uší posluchačů. „Na rozdíl od jiných kolegů severské vlny nechybí u Olsena potřebná dávka nadhledu a humoru. Výborně funguje v audioknize, kde si sarkasmy Igor Bareš patřičně vychutnal, ale hlavně odlehčuje jinak hodně temný příběh.“ Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena by se mohlo stát kultovní záležitostí. Ústy Igora Bareše se představí v kolektivu neoblíbený a neustále zamračený komisař Carl Mørck, který je po neúspěšném zásahu „povýšen“ do čela na nově vzniklém oddělení pro řešení odložených případů. Jeho pozornost se vrací k pět let staré složce týkající se zmizení političky Merete Lynggaardové. Díky stylistickému členění knihy – a nyní i audioknihy – v níž se střídá pohled Carla s perspektivou Merete má posluchač před policisty náskok, neboť ví, že oběť byla unesena a je dosud vězněna na neznámém místě. Jenže kým a proč?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Kvinden i buret, 2007

Interpreti: Igor Bareš

Booky84
12.10.2017 5 z 5

Detektivky mám ráda a tuhle novou sérii jsem si ihned oblíbila. Přečetla jsem okamžitě všech šest dílů najednou a už se těším na další. Komisař Morck je zase jiný typ komisaře a společně s pomocníkem Asadem je to zajímavá dvojka. Kniha je čtivá a i když jsem tušila a poznala, kdo se vlastně za únosem ženy skrývá, vůbec mi to nevadilo a dle mého názoru to knize ani nijak neuškodilo.

hledaseniki
11.10.2017 5 z 5

Jsem velký milovník severských detektivek, ale přesto, že jsem viděla stejnojmenný snímek Žena v kleci a zařekla jsem se, že si knihu určitě přečtu uběhlo už pár let a já jsem se sérií Oddělení Q nijak nepokročila, nastal čas si první díl přečíst a opět jsem se utvrdila v tom, že jsem to měla udělat už dávno.
Nové oddělení Q do kterého je převelen Carl Morck se zabývá odloženými případy, jako první mu na stole přistane případ zmizelé političky, která za sebou zanechala bratra a zmizela beze stop z trajektu, nikdo neví kam se poděla, zda je mrtvá nebo jestli po tolika letech ještě žije. Kromě toho že Carl vyšetřuje tento kriminální případ tak se v příběhu objevuje daleko víc dějových linek, které budou provázány celou sérií, protože můžeme nahlédnout do osobního života hlavního hrdiny a později snad i do života jeho pomocníka Asada. Konkrétně v prvním díle se seznamujeme s nehodou, která ovlivnila život nejen hlavnímu hrdinovi.
Olsen je výtečný spisovatel, servíruje čtenářům jistou dávku napětí jen tak aby to nebylo moc a zároveň aby to nebylo málo, dokáže udržet čtenářovu pozornost a přesto, že kniha má přes 400 stránek, lehce jí dokážete přečíst na jeden zátah (já to měla na dva zátahy, ale taky dobrý) a přesně tohle je důkazem toho, že je kniha skvěle napsaná. Carl je navíc naprosto skvělá postava, bručoun, který okolo sebe prská oheň v podobě černého humoru a sarkasmu a protože jsem viděla všechny tři natočené knihy, rozhodně se těším i na samotný vývoj druhé postavy a tou je Asad. Nejde sice o zápletku, která by Vás vyloženě vykolejila, ale rozhodně Žena v kleci patří mezi to nejlepší co se objevilo v severských vodách. Brzy se vrhám na druhý díl!!!

jaruva
09.10.2017 5 z 5

Myslím, že Olsena mohu zařadit mezi oblíbené autory. Kniha příjemně čtivá, komisař i jeho "asistent" Asad sympatičtí. Jsem zvědavá na pokračování.

000nugatovej
01.10.2017 3 z 5

Příjemné, relativně pomalé čtení s akčním závěrem. Nesbo ani Larsson to není, uvidím, zda mne další knihy této série chytnou více.

sue_partymix
30.09.2017 5 z 5

Dlouho jsem hledala tvorbu, ktera by mne nadchla aspon podobne jako Stieg Larsson. Ackoliv on u mne zustane na pomyslnem zebricku nedotknutelnou jednickou pravdepodobne navzdy, Olsen ma v konkurenci svych stavajicich severskych kolegu nejvetsi potencial. Knizka velmi ctiva, dej ma spad. Za mne velice dobre.

beruska
16.09.2017 5 z 5

Velmi napínavé... Dost se mi líbily vtipné situace s Asadem, to jsem se nasmála :-) ... Knihu si přečtěte, litovat nebudete :-) ...

Pralev
10.09.2017 4 z 5

Na detektivku velmi dobré a až na z mého pohledu zpackaný zbytečně akční závěr mi kniha přišla poměrně dost realistická a hodně mě bavilo, jak si detektiv skládal mozaiku případu střípek po střípku (místo deus ex machina "náhod" tak častých v jiných podobných knihách). Asad byl rovněž hodně příjemným zpestřením příběhu.

Body strhávám za přílišnou předvídatelnost a přímo otřesné dialogy. Takhle lidi prostě nemluví. Zvlášť to vynikalo například v rozhovorech Carla a psycholožky, to jsem až kroutil hlavou...

Janadvorackova
08.09.2017 3 z 5

Knihu načetl František Dočkal. Někto tu uváděl jiné jméno. Že by vznikly dvě verze?
Příběh byl předvídatelný, což je u detektivek průser. Bohužel proto mě bavil jen málo. O duševním zdraví vězněné po tak dlouhou dobu trochu pochybuji, ale byla jsem její fanda, to zase jo. Bohužel tak od půlky knihy mi bylo jasné, kdo je padouch. Jeho motiv je navíc pěkně divný. Nebyl jediný, komu se toho dne stalo něco zásadního. Moc to hrotil, sobec jeden.

Kacenak
29.08.2017 5 z 5

Zpočátku jsem se bála, že mě po Harrym a Joonovi hlavní postava vůbec nezaujme, a taky že jo. Morck je starej morous. Ale jeho parťák to dobře oživuje. Společně to pak vytvoří supr tým, co mě baví. Takže i přes počáteční obavy hodnotím příběh velmi pozitivně, je to čtivý, má to spád, zajímavou myšlenku, napínavej průběh. Jistě si dám i další díly! :)

Daskak
23.08.2017 4 z 5

Skoda, ze od zacatku vime kdo to udelal. Ctive.

dominika2585
21.08.2017 4 z 5

Seveřané to s detektivkama prostě umí! Žena v kleci je má první kniha od tohoto autora, a v knihovničce na mě čeká i druhý díl. Příběh mě bavil, detektiva Morcka i jeho asistenta jsem si poměrně rychle oblíbila. Zhruba od poloviny příběhu mi bylo jasné kdo je Meretiným věznitelem, ale nijak to na kvalitě knihy neubralo. Určitě se podívám i na filmové zpracování, abych mohla díla trochu porovnat. Jednu hvězdičku nechávám volnou pro další případy oddělení Q :)

Danago
17.08.2017 5 z 5

Komisař Carl Morck je přeložen do oddělení Q, které je vytvořeno speciálně pro něj a má se zabývat nevyřešenými případy. Před pěti lety beze stop zmizela mladá politička, tělo se nikdy nenašlo. Morck nachází spoustu nesrovnalostí . Je možné, že tato žena stále ještě žije, může být tak dlouhou dobu uvězněná a týraná na neznámém místě?
Knížka je naprostá bomba! Velice mě překvapila a ohromila. Takto si představuji dobrou detektivku. Doporučuji!

Johhanka79
16.08.2017 4 z 5

Kniha mne velice bavila, jen jsem ani ne v půlce věděla, kdo je pachatelem:-D. Knížka je čtivá, velice čtivá, tak doporučuji na víkend.

Melic
15.08.2017 4 z 5

Dobrá detektivka, napětí narůstá plynule od začátku do konce. V jednu chvíli jak se blížilo rozuzlení, jsem se přistihl, že nedokážu číst tak rychle, jak jsem si v rámci hltání děje přál.

Kiki22
13.08.2017 4 z 5

Ženu v kleci jsem poslouchala jako audioknihu cestou na dovolenou. Příběh má svižný spád, je poutavý a velmi u mě boduje postava Asada, která je komická, ale zároveň jeho minulost vzbuzuje otázky. Mrzí mě jen dvě věci - že nejsem schopna zcela pochopit narážky na politiku v Dánsku a že pachatele lze odhalit poměrně brzy. Velké plus ovšem za vztah bratr-sestra a otázky viny u Carla i Merete.

Veronika33
07.08.2017 4 z 5

Kniha ma veľmi bavila, veľmi zaujímavý námet a spracovanie. Ľutujem len to, že som pred knihou videla film čiže moment prekvapenia nebol. Teším sa na ďalšie knihy od spisovateľa.

swon
03.08.2017 3 z 5

Nepochybně se všichni shodneme na tom, že severských detektivek je mnoho a tato nijak nevybočovala z průměru. Četlo se to svižně, člověk byl zvědavý, co se bude dít dál. Tato zvídavost mě ale za půlkou bohužel opustila, protože bylo jasné, kdo je vrahem/pachatelem/člověkem toužícím po pomstě či jak jej ještě jinak nazvat. Dialogy Carla a Asada mi místy přišly až tragikomické. A tak nakonec mě nejspíš nejvíc zajímá, jaký život měl Asad, než přišel do Dánska.
Každopádně potěšilo mě, že se často mluví o místech v Kodani. Jako bych v tom Tivoli znova byla...

Jacck
24.07.2017 3 z 5

lehce nadprůměrná detektivka pro čtení na dovolenou a na zabití času, která však nijak zásadně neobohatí. Jedinou originální věcí byla ta hyperbarická komora. Docela se mi líbily postavy Karla Morcka a Asada a Karlův černý humor. Přečetl jsem i následující knihy série oddělení Q a hodnocení bych dal podobné, protože všechny ty knihy jsou si podobné.

lucy.sankova
16.07.2017 5 z 5

Hltala jsem každé slovo. Ještě ten den, co jsem knihu začala číst, jsem ji i dočetla. Tak neskutečně skvělé to bylo. Výborné. Nemohla jsem se odtrhnout. Příběh byl vynikající, měl grády, zápletku a nečekaný konec. DOPORUČUJI.

Romžiry
11.07.2017 5 z 5

Tak toto nemělo chybu. Super napsané. Severská krimi nikdy nezklame.