Složka 64 přehled
Jussi Adler-Olsen

Případy oddělení Q série
Čtvrtý případ komisaře Carla Morcka z oddělení Q. Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogo. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se podařilo utéct. Alespoň si to myslela. Její případ se stane jedním z nejtěžších ve vyšetřování oddělení Q. Co ukrývá její minulost? Proč se na ostrov dostala? Kam zmizeli lidé z jejího okolí? A kdo za tím vším stojí? Tvrdohlaví asistenti Asad a Rose přinutí svého šéfa Carla Morcka znovu otevřít starý případ. Brzy však zjišťují, že se jedná jen o malou součást něčeho mnohem většího. O nejhorší možné zneužívání moci, kterému stále není konec. Carl mezitím řeší své vlastní problémy — starý případ úmrtí z roku 1978, kdy se za záhadných okolností utopil Carlův strýc...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2013 , HostOriginální název:
Journal 64, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Složka 64. Přihlašte se a napište ho.

Poslechnuto jako audiokniha, bohužel Filip Sychra to čte způsobem který mi nesedí. Možná moc přehrává, možná nemá příjemný hlas nebo intonaci, možná je to tím ,že Asadovi dal hlas někoho kdo právě vdechnul celý pouťový balónek ..
Knižní novinky (17. - 23. 9.)
16.09.2013
„Je tvůj, oznámila mu a nalila kávu. Používej ho s rozumem. Vzal ho do ruky a potěžkal ho. Váží sotva půl gramu a přesto znamená cestu do ráje, pomyslel si. Otočil malý plastový přívěsek, na kterém byl klíč připevněný, a přečetl si nápis. Stálo tam Miláčkův klíč. Z toho přívěsku nebyl úplně nadšený. Vypadal dost omšele.“
„Přešla ke své kabelce a vylovila z ní kousek křídy. Opravdu nezvyklé vybavení dámské kabelky. Nenosívali křídu po kapsách malí zdraví rošťáci? Co se kruci stalo s genderovým rozdělením rolí?“
Zfilmováno
Složka 64 (2018)
Kniha Složka 64 v seznamech
v Přečtených | 3 785x |
v Mé knihovně | 850x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
ženy zfilmováno dánská literatura potraty pomsta severské krimi zmizení lidí dánské detektivky podle skutečných událostíAutorovy další knížky
2013 | ![]() |
2015 | ![]() |
Detektivní zápletka je zajímavá. Jen ten přepjatý a trochu laciný humor, jakým 0lsen pojímá vztahy v týmu Carla Mörcka, mě tentokrát málem odradil. Napodruhé, po řadě měsíců, jsem to ale zvládla. Olsen totiž umí psát a splétat komplexní scénář několika paralelními liniemi v různých časových rovinách. Stejně jak umí nastínit životní osudy řady svých postav a popsat jejich osobnosti a sociální prostředí tak, že s nimi cítíte nebo je odsuzujete.
Realisticky vykreslený román o životech nekonformních, mrzačených žen odvážených na uzavřený ostrov Sprogø, v němž znáte vraha předem. Nevíte už ale, jak své zamýšlené obětí "potrestá" a jestli jej nedopadnou dřív, než svou pomstu dokoná. Známé dánské prostředí přispívá k pocitu, že vše se opravdu stalo a děje. Dánská ostrovní společnost, kde latentní rasismus a pokrytectví přetrvávají v DNA, skrývá nejedno tajemství. Jenže složka 64 nezůstane jen kupou lejster v šanonu. Olsen stále umí i překvapit.