Žena v kleci

Žena v kleci
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550368/bmid_zena-v-kleci.jpg 4 3687 3687

Případy oddělení Q série

1. díl >

První případ detektiva Carla Mørcka a jeho asistenta Asada od dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena vychází v interpretaci Igora Bareše. Z pultů knihkupectví se dostal také do našich kin a teď i do uší posluchačů. „Na rozdíl od jiných kolegů severské vlny nechybí u Olsena potřebná dávka nadhledu a humoru. Výborně funguje v audioknize, kde si sarkasmy Igor Bareš patřičně vychutnal, ale hlavně odlehčuje jinak hodně temný příběh.“ Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena by se mohlo stát kultovní záležitostí. Ústy Igora Bareše se představí v kolektivu neoblíbený a neustále zamračený komisař Carl Mørck, který je po neúspěšném zásahu „povýšen“ do čela na nově vzniklém oddělení pro řešení odložených případů. Jeho pozornost se vrací k pět let staré složce týkající se zmizení političky Merete Lynggaardové. Díky stylistickému členění knihy – a nyní i audioknihy – v níž se střídá pohled Carla s perspektivou Merete má posluchač před policisty náskok, neboť ví, že oběť byla unesena a je dosud vězněna na neznámém místě. Jenže kým a proč?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Kvinden i buret, 2007

Interpreti: Igor Bareš

evasamankova
21.04.2013 5 z 5

Výborný, děsivý příběh. Čteno již před nějakou dobou, ale zpětně vzato je to prozatím asi pro mě nejlepší autorova kniha, která u nás vyšla.

exitus
19.04.2013 3 z 5

Ano čtivá, místy překvapivě i velmi vtipná (dějová linka s vyšetřovateli), ale zjišťuji, že mi severský styl psaní moc nesedí. Nezanechala ve mně žádný výraznější pocit a také bych ocenila trošku lepší jazykové zpracování - je to prostě moc "jednoduše napsané"

Neri
15.04.2013 5 z 5

Přidávám se ke všem pozitivním komentářům. Začíst se trvalo jen prvních pár stránek a pak už mě děj nepustil. Čím víc se blížil okamžik, kdy se obě časové roviny protnou, tím víc stoupala moje tepová frekvence. Napínavé a hodně děsivé.

RadkaL23
07.03.2013 5 z 5

Ze začátku cca 2-3 kapitoly jsem se nemohla začíst, ale nakonec mě děj tak vtáhnul, že jsem knihu přečetla za 3 dny....

Zuzi237
18.02.2013 4 z 5

veľmi dobrý priemer =) fanúšikom detektívok odporúčam prečítať...dávam 4 hviezdy...vďaka Asadovi =D a asi skúsim aj ďalšie Jussi-ho diela =)

Val
28.01.2013 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na dánská jména a názvy ulic..... ale pak se nedalo od knížky vyloženě odtrhnout . Napínavé, neuvěřitelně čtivé. Je to mé první setkání se skandinávskou literaturou tohoto žánru a jsem vyloženě nadšená..... Takže za pět (hvězdiček) :-)

Eidalon
24.01.2013 4 z 5

Žena v kleci je Olsenovým prvním dílkem ze série o kodaňském policejním oddělení Q a zatím napsal vedle Ženy v kleci další tři knihy (Žena v kleci – první kniha série, Zabijáci – druhá kniha série, Vzkaz v láhvi – třetí kniha série a Složka č. 64 – bude čtvrtou knihou série).

Shodou okolností jsem zatím vydané tři knihy v češtině (Složka č. 64 se chystá na rok 2013) četl (Vzkaz v láhvi, Žena v kleci, Zabijáci) v krátkém sledu za sebou, jen to pořadí mělo být trochu jiné a tak mohu srovnávat styl a pointy všech případů.

V románu Žena v kleci za poněkud zvláštních okolností teprve vzniká speciální oddělení Q a má vedle hlavního vyšetřovatele a vrchního komisaře Carla Mørcka i Asada, Carlova nedoceněného kolegu. Prostořeká Rose (se kterou se na oddělení setkáte později) se k malému speciánímu týmu oddělení Q přidá až v knize Zabijáci.

Komisař z oddělení vražd Carl Mørck prožije velmi traumatickou událost. Při vyšetřování je na místě činu zabit jeho kolega, další nejbližší spolupracovník postřelen tak, že ochrne na celém těle a sám Carl vyvázne jen s lehčím zraněním. Vše si klade za vinu, je v depresi, neumí vyjít s kolegy, ztrácí sociální cit, stává se pro své kolegy a nadřízené nepohodlným. Zároveň je ale skvělý vyšetřovatel a tak, když vznikne politický tlak na vytvoření celostátního policejního oddělení, které by se věnovalo starým nevyřešeným a odloženým případům (oddělení Q), jeho nadřízení umě využijí situace a Carla povýší na vrchního komisaře oddělení Q. Uklidí Mørcka do sklepení policejní budovy, přidělí Asada, později Rose a nechají vlastnímu osudu v záplavě nevyřešených případů . .

Carl přeřazení chápe jako povýšení z nutnosti (vyhodit ho dost dobře nemůžeme, a tak ho povýšíme) a na funkci zpočátku rezignuje. Ale Asad se jeví jako dobrý katalyzátor. Neustále dobře naladěný, iniciativní, skrývající neobjevené možnosti a tak trochu stále zahalen tajemstvím o svém původu, rodině a příchodu do země (Syřan, který požádal v Dánsku o azyl) nakonec probudí v Carlovi zájem o jeho první případ oddělení Q – záhadné zmizení mladé, krásné a chytré političky Merete Lynggaarrdové, od jehož zmizení, vyšetřování a následmém pozastavení vyšetřování, když se dostane do „mrtvého bodu“ uplynulo v době, kdy Carl případ znovu otevírá pět let.

Rozbíhá se příběh, který svojí skladbou a zaměřením je velmi podobný knize Vzkaz v láhvi, ale jelikož Žena v kleci byla napsána jako první, tak ve Vzkazu v láhvi Olsen tak trochu „vykrádá sám sebe“. Je ale pravdou, že Žena v kleci nemá tak dobře propracovaný příběh a sofistikovaného pachatele, zde je vidět Olsenův „vývoj“.

Román začíná prologem, ze kterého se čtenář dozví, že někde je vězněna a to za dost krutých podmínek mladá žena, která nechápe kdo a proč ji vězní. Pak kniha pokračuje popisováním okolností vzniku oddělení Q a Carlovu zlost na postupy na něm uplatňované. Nic nepomáhá ani jeho platonické dvoření se Lis a posléze nové psycholožce Moně Ibsenové.

Postupně příběh nabírá gradaci (i zde je velmi silná podobnost s knihou Vzkaz v láhvi), kde se děj odehrává ve dvou rovinách a dvou časových úsecích. Tou první je osud mladé političky Merete a časové rozpětí od roku 2002 – 2007. Tou druhou je vyšetřování jejího případu Carlem, které se rozbíhá počátkem roku 2007.

Merete je násilně odtržena ze svého života, od svého postiženého bratra o kterého se stará, a vězněna za nelidských podmínek v přetlakové betonové komoře, ze které není úniku a kde je plně v moci svých věznitelů. Příběh se rozvíjí v jednotlivých vstupech, ve kterých Merete posléze začíná chápat, proč je vězněna a co to všechno znamená. V poslední fázi svého pětiletého věznění poznává své věznitele a dozvídá se termín své smrti. Celou dobu se snaží udržet si jasnou mysl a mít alespoň část vývoje svého věznění pod kontrolou – přetlaková komora neumožňuje uniknout ven, ale ani se dostat lehce a rychle dovnitř.

Carl v celkem jasném případu, který byl pozastaven, když se vyšetřovatelé v roce 2002 již nedostali nikam dále a všechny stopy skončily neúspěšným prověřením, postupně nachází trhlinky, později trhliny a nakonec se mu celý příběh poskládá v ucelený obraz.

A Olsen jako skvělý režisér obě dvě dějové linie postupně spojuje do stejného časového úseku – Merete zná termín své smrti, který se den po dni blíží a Carl se den po dni blíží k pachatelům, aniž by časové okolnosti Meretiny smrti věděl dopředu.

Stihne se dobrat k cíli dříve, než termín smrti Merete vyprší? To se dočtete a dozvíte až v závěru románu, který na svém konci opravdu graduje a nenechá vás v klidu knihu odložit. Zároveň se dozvíte mnoho o nenávisti a osudovosti, kdy zcela nevinná situace zapříčiní tragédii, která poznamená mnoho aktérů na celý život a dožene je až k činům, které jsou předmětem Carlova vyšetřování.

Myslím, že se jedná o dobrou detektivní zábavu, román je o něco „slabší“ než Vzkaz v láhvi, ale opravdu jen o něco, dal –li jsem Vzkazu v láhvi čtyři hvězdičky, pak Žena v kleci jsou 3,5 hvězdičky, ale sluší ji i ty čtyři, které nakonec dávám.

honzaircing
13.01.2013 4 z 5

Podobný styl jako Nesbo, napínavé až do konce. Doporučuji a jdu do dalších dílů.

JarcaBobes
12.01.2013 5 z 5

Skvělá knižka .... napínavá, čtivá ... určitě stojí za přečtení ...

Wampi333
08.01.2013 5 z 5

Detektivka jejíž protagonisté mi pěkně zalezli pod kůži. Velmi pěkně se mi to četlo, nemohu říct, že jedním dechem , páč dechu se mi chvílemi nedostávalo.

kellishova
16.12.2012 5 z 5

Napínavé od začátku až do konce, a jeho asistent Asad nemá chybu:)

xcibetka
31.10.2012 5 z 5

Báječná knížka. Měla jsem ji přečtenou rychle. Poutavá, čtivá. Rozhodně doporučuji do ni kouknout.

MaLoMe
28.10.2012 5 z 5

Nečakajte klasickú detektívku s hľadaním vraha a jeho odhalením na konci knihy. Práve naopak, čitateľ už od prvých stránok vie viac ako Carl Mørck. Napriek tomu práve prelínanie deja a jeho spojenie na konci spôsobuje, že kniha má dramatický náboj a ohromný spád. Oceňujem, že Jussi nemal problém zakomponovať do deja humorné pasáže s Carlovym asistentom Asadom. Už dávno som sa pri krimi tak dobre nepobavil. Rozhodne doporučujem každému, kto má rád krimi literatúru.

Selinute
26.09.2012 4 z 5

Super knížka. Četla se dobře a rychle. Teď už ji čte kamarádka. Snad se ji bude taky líbit.

makke
16.08.2012 5 z 5

Trochu jsem se knihy obávala, odrazoval mě její název, o to více jsem byla překvapena, že ač název mi zcela nesedl, tak styl, děj a hlavně skvělý pan komisař mi sedli stoprocentně.

Lenka
13.08.2012 5 z 5

Knížka se četla dobře. Byla napínavá,ale čekala jsem ji přece jen o trochu lepší. Nicméně další knížky od tohoto autora si přečtu.

Pavo.Klima
03.08.2012 4 z 5

Čtení mělo logiku, směr... a vůbec mi nevadilo, že už čtenář dávno ví, kdo je tyran unesené ženy....
Momentální situační humor mi sedl... Díky Asade :-D

dalimoni
23.07.2012 5 z 5

Naprosto skvěle propracovaný detektivní thriller. Autor pomalu nechá stupňovat napětí a čtenáře nutí číst co nejrychleji, aby se dočkal konce knihy. Místy docela vtipné dialogy, knihu doporučuji.

Charlie Esprit
12.07.2012 5 z 5

Povedená knížka! Doporučuji. Jsem zvědavá na další díl "Zabijáci".

čef
25.06.2012 5 z 5

Souhlasím se všemi superlativy předchozích komentářů. Zběhlému čtenáři detektivek je samozřejmě již záhy jasné, kdo je odpovědný za zmizení oběti. V tom však žádný zádrhel není. Napětí je mj. stále stupňováno sbližováním vyprávěcích rovin - oběti a pátračů. Přijdou detektivové se svými originální metodami včas? To je ta základní otázka a jedna z hlavních příčin úspěchu této výborné knihy. Literárně a psychologicky jde kniha rovněž nad obvyklou úroveň současné detektivní literatury a tak se již těším na další knihy autora.