Ženská na odstřel
Martin Goffa
Novinář Marek Vráz série
Marek „Terence“ Vráz je uprostřed noci vyrušen zoufalým bušením na domovní dveře. Za nimi najde vyděšenou kolegyni novinářku, která ho ve strachu o život prosí o pomoc. Tvrdí, že byla před malou chvílí svědkem toho, jak policie zabila bezbranného člověka. Protože je známá její identita, oprávněně se obává, že nyní může být na řadě ona. Ačkoli si je Terence vědom toho, proti jakému nepříteli žena stojí, rozhodne se udělat vše proto, aby ji z ohrožení života dostal. I za cenu toho, že bude možná muset dát v sázku ten svůj.... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká
Vydáno: 2021 , TémbrInterpreti: Jitka Ježková , Jan Maxián
Když na mě z prvních stran vykoukl "dokonale odhlučněný sklep", chtěl jsem knížku zahodit do kouta. Nějak už mě tohle profláklé prostředí přestává bavit, navíc jsem právě dočetl severský kriminálku, kde taková kobka opět nechyběla. Ale Martin Goffa je pašák. Klidně si napíše takovou jakože nenápadnou historku a vy ji prostě zhltnete jak jednohubku. Zase dobrý.
Pátý díl série a podle mě zatím asi nejlepší. Příběh je hodně zajímavý a i celkem dobře zpracovaný. Závěr byl fakt dobrý a překvapivý.
Jako audiokniha skvělé načteno. Příběh mě bavil, je opravdu úplně aktuální, jen nevím jak dlouho. Ale jinak velmi uvěřitelný děj a pohled na práci policie ČR. Krátké , svižné příjemné čtení z českého prostředí.
Knihy od Goffa mě baví a čtu je s radostí. Tento díl mi ale přišel oproti ostatní docela slabí. Byl dost předvídatelný a nebyl tolik napínavý a strhující jako předešlé. Každopádně furt byla zápletka dobrá a kniha mě bavila. I tak se těším na další díly.
Já mám knížky od Goffy moc ráda, jsou akorát dlouhé, stručné, přehledné, bez zbytečných omáček a hlavně zajímavé příběhy.
Jak zachránit dámu v nesnázích a vyvést ji z bezvýchodné situace. Nemožné? Nechte se překvapit.
Další lichý díl, znamenal další slabší příběh. Dějově předvídatelné, ale pořád dobře čitelné.
Pokud čtete všechny mé komentáře v této sérii, rozhodně to neberte tak, že tato kniha nestojí za přečtení. Naopak, je dobrá. A to není málo. Ale bráno školní klasifikací, autor umí psát i na výbornou.
Tak další výborná audio kniha za mnou. Super poslech. Jak jen je to možné, že se ten chlap vždy do něčeho namočí ???? Dar, nebo prokletí?
Jediné co mi malinko uniklo, proč vlastně se stala ta prvotní situace, ale jinak super. Krásné přímočaré, bez odboček s předvídatelným dějem. Proč ne.... Takže vlastně happy end???
Zajímavý pohled na práci policie u nás. Velmi aktuální. Zmiňován je i dědek na hradě a trestně stíhaný premiér. Bohužel smutná realita.
Goffovy policejní příběhy (snad to ani nejsou detektivky) s Mikem Syrovým se mi moc líbily, byly reálné, ze života, občas popadly za srdce, celá série mě moc chytla. To předesílám, abych nebyla za moc kritickou či dloubavou.
Ale obdobná série s Terencem mi už prostě trochu drhne, ještě první dva díly byly fajn, ale pak už se mi začalo zdát, že příběhy jsou plošší a plošší, kratší a jednodušší, spíš povídky, občas i trochu nepravděpodobné a Terence mi navíc čím dál tím víc připomíná Mika, jen jeden je policista a druhý novinář…
A ještě drobnost, která mi tady vadila - opakované pokazování na to, jak ženská po čtyřicítce uvadá, jak je vrásčitá, není, co bývala, už se za ní chlapy netočí, ani make up to nespraví, a tak dál... Jednou uvést, ok, ale stále dokola mě to nebavilo. Mužským čtenářům to asi nevadí, možná taky tak uvažují, ale mně jako ženské to příliš neimponovalo.
Ale plus za odkazy na muziku a filmy, to Goffa prostě umí, nenásilně to vpraví do děje a celý příběh je najednou pro čtenáře uvěřitelnější, zvlášť když tu hudby i filmy zná a sám je má rád.
Celkově se čte stále dobře, Martin Goffa má dar psát lehce, přirozeně a srozumitelně.
Miko ode mě pravidelně dostával čtyři, pak pět hvězd, tady prostě musím o něco ubrat.
Skvěle napsaná čtivá detektivka, ve které nechybí napětí, má spád a těším se na další autorovu knížku.
Eeee :).
To je moje reakce na tohle.
Jakože fakt geniálně jednoduché a jednoduše geniální :).
"Můj první" Martin Goffa a musím říct, že se mi docela líbil. Začátek mi sice připadal trochu divný - povídání o něčem, a nevěděla jsem co se z toho může vyklubat. Tento pocit byl určitě ovlivněn tím, že čtu tuto sérií od prostředka a neznala jsem autorův styl. Ale vývoj se mi zamlouval a určitě si přečtu další díly i ty předchozí.
Tenhle příběh byl za mne zatím nejlepší z této série. Ale stejně si myslím, že na díly s sérii Mikem to nemá.
Moc se mi líbí, jak spisovatel čerpá ze svých zkušeností. Jeho příběhy jsou logické, srozumitelné a uvěřitelné.
Jde spíše o psychologické vyprávění o tom, co dělat, když se někdo ocitne na místě, kde by rozhodně být neměl. A co pak s tím vším? Markovi tentokráte pomáhá kamarád ze střelnice.
Vydrží kamarádství, až se situace vyhrotí?
Knihy ze série jsou jednohubky, což v současném mnohosetstránkovém románovém "běsnění" je docela vítaná změna.
Sama sobě slibuji, že sérii přečtu znovu s doporučovaným hudebním doprovodem. Doufám, že na to dojde.
Přečteno za hoďku a trochu mě to mrzí. Jak jsem psala už minule...moc ráda bych si přečetla od autora knihu normální délky. Zajímalo by mě, zda by to zvládnul. Jenže tohle bylo už až moc stejný jako předtím. Když jsem si četla komentář uživatele Greenfingers, říkala jsem si, že až tak špatný to přece nemůže být. Nebylo to tak špatný, ale taky nijak úchvatný. Čtivý, to jo. Jenže...
Opět napínavé čtení od pana Goffy. Jen mě trochu vadí, že je to taková čtenářská jednohubka. Příběh je čtivý a zajímavý i když ne úplně detektivní.
2020 | Muž z chatrče |
2014 | Bez těla |
2019 | Přiznat vinu |
2013 | Muž s unavenýma očima |
2020 | Děvčátko |
(SPOILER) Autor píše skvěle, ale řekla bych, že tato kniha byla asi nejslabší ze série Vráz, ale četla se dobře...
Akorát jsem si tedy opravdu myslela, že Karlos Terrence podrazi a dopadne to ne zrovna happy endem - možná je to škoda...chyběla tam taková ta napínavá zápletka..
Ale i tak doporučuji k přečtení.