Ženy do Jacatry
Ary den Hertog
Kritický historický román o začiatkoch holandských koloniálnych výbojov. V čase, keď sa odohráva dej tohto románu, bola holandská Východoindická spoločnosť vládkyňou svetových morí, jej početné námorné flotily dovážali drahocenné náklady korenia zo vzdialeného zámoria a zvádzali krvavé boje so španielskymi a anglickými pirátmi a domorodými kmeňmi. Holandskí kolonizátori chcú založiť no dobytom území v dnešnej Indonézii - na ostrove Jáva - mesto Batáviu a chcú ho zaľudniť. A preto sa do Jacatry plavia plachetnice s bielymi ženami, zväčša životom hodne poznačenými. To len zvyšuje chaos horúčkovitého budovania kolónie. Z výparov alkoholu a morálnych priepastí v ľudských dušiach akoby sa vynárali scény z obrazov holandského maliara Breughela, ktorý zobrazil ľudské peklo. Na jednej z takýchto plachetníc naloženej ženami pre Jacatru cestuje i mladá a čistá dievčina Aletta. Ona jediná ide do Jacatry za svojou prvou láskou, Geertom.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1972 , PravdaOriginální název:
Vrouwen naar Jacatra, 1934
Kniha opisuje ako sa holandskí kolonizátori snažia zaľudniť mesto na ostrove Jáva.
Hlavná hrdinka je mladé nevinné dievča, ktoré sa vydáva na cestu, lebo v Amsterdame sa dozvedela, že loď, na ktorej sa plaví jej vyvolený - stroskotala. Svoju lásku už nevidela 2 roky.
Po vylodení však svoju lásku nestretne, ale stretáva sa s novými ľuďmi, ktorí je pomožu prežiť.
Kniha je napisaná jednoducho a bez akýchkoľvek komplikovaných fráz. Hlavné postavy mohli byť lepšie vykreslené. Autor mohol isť viac do hĺbky.
Knihu môžem doporučiť, určite nie je na škodu si prečitať čo sa odohrávalo v kolóniach.
Za 10Kč jsem si v antikvariátu koupila štěstí... :-)
Originální příběh o kolonizaci Indie, budování nové společnosti, osamělosti a touhách ženoucích až k cestám do pekel.
To vše nám přináší Alettina odvážná plavba za svým přítelem z dětství.
Dávám zasloužených pět hvězd, kniha mě mile překvapila! Do poloviny knihy jsem s Alettou opravdu soucítila, ale pak mě to přešlo. Jaspera mi bylo občas fakt líto.