Zeptej se ďábla

Zeptej se ďábla
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/553801/bmid_zeptej-se-dabla.jpg 4 73 73

Dřív naháněl hrůzu jiným, teď marně zápasí s vlastními běsy… Ve starém Františkovi, důchodci živořícím v Ústí nad Labem, by dnes už málokdo poznal nechvalně proslulého komunistického vyšetřovatele s přezdívkou Rudej vztek. Po Listopadu se z něho stal vyvrženec, kterého se zřekla i vlastní rodina. Útočiště před bolestnou samotou najde ve Společenství vedeném Pastorem, ale nečekané události jej nakonec přinutí tento náboženský spolek připomínající sektu za dramatických okolností opustit. Františkovi se totiž začne dostávat důkazů o existenci pekla – a to jej spolu s ožívajícími vzpomínkami na minulost připravuje o klidný spánek i zdravý rozum. Blíží se poslední zúčtování, nebo si s ním ďábel jen tak pohrává? Či snad dočista zešílel?... celý text

Clara_C
17.12.2021 4 z 5

Ztotožňuji se s hodnocením níže od Bosorky ohledně Františka. Celkově je k zamyšlení minulost lidí, kteří páchali takové činy ve jménu totality nebo z jiných důvodů. Každý jednou zestárne a jeho bilancování nad prožitým časem je už vskutku ztráta času. Chovejme se tak, abychom se za sebe nemuseli nikdy stydět ani omlouvat.
Nadpřirozeno mi v knížce nevadilo, je na způsob Božího soudu, když si se spravedlností nebo odplatou neumíme poradit sami. Spíš mi přišlo nedotažené nebo nedovysvětlené hlavně kolem Pastora a lidí, kteří opouštěli Společenství.
Moc vydařená knížka.

bosorka
03.11.2021 4 z 5

Nevčítala jsem se tak snadno jako u předchozích Vrbových knížek, ale posléze příběh nabral spád a přinesl vlastně čtenáři spoustu otázek. Jak nahlížet na člověka, co se v nějakém období choval jako svině a který je vlastně momentálně zlomený? Dá se mu odpustit? Moc dobrá atmosféra. Magično mě v knížce nijak nerozptylovalo. Co mi nesedělo, bylo to náboženské společenství. Pro mě moc neposouvalo děj a hlavně nemělo žádné vyvrcholení. Měla jsem dojem, že příběhem zatočí nějak víc, což se nestalo. Trošku problém jsem měla s Františkem v různých časech, nějak jsem si pořád musela připomínat, že je to jedna a ta samá osoba (ale je vlastně možné, že to mohl být autorův záměr) a tomu současnému jsem toho moc zlého nepřála, naopak mi ho bylo občas líto, ač jsem se tomu bránila. Taky jsem asi čekala údernější příběh, odehrávající se kolem jeho působení v STB. Když o tom tak přemýšlím, prostě bych někde přidala a někde trochu ubrala, ale jinak stále slušné. 3,8.
PS: Opět naprosto skvělá obálka.

laepus
04.10.2021 4 z 5

Musím jen na čtyři, omlouvám se Michale. Od vás po Praku a Jakubovi jsem čekal takovou ultra mega vesmírnou prdu, že prostě zklamání tam je, a i když je ta kniha bezesporu úžasná a překonává i mnoho dalších knih, kterým jsem tady šoupl pět hvězd, dávám tentokrát zkrátka jen čtyři.
Jsou tam pořád vaše největší autorské přednosti - udržet napětí a tah na bránu i v relativně klidnějších pasážích, ve kterých "nejde přímo o život"; schopnost dokonale pomocí různých detailů dokreslit atmosféru jakékoli situace či prostředí, aniž by to působilo lacině či kašírovaně; a hlavně ambivalentnost (snad to slovo chápu správně...) postav, protože je neuvěřitelné, že se vám hlavní postavu podařilo vykreslit na jedné straně jako bolševickou svini, a na druhé straně v jiných scénách až tak, že mi ho bylo upřímně líto a svině byli naopak všichni okolo.
Byl jsem vlastně až do samotného závěru (i přes drobné váhání kvůli většímu než malému množství nadpřirozena) připraven i na plné hodnocení v očekávání nějakého kloudného a kulervoucího závěru... Kulervoucí sice byl, dost možná nejvíc, jak je to jen možné ;) ale kloudný pro mě příliš ne...
Nemyslím si, že jsem nepozorný čtenář a něco mi během čtení uniklo, ale buďto se to tentokrát přece jen stalo, anebo jsem ten konec úplně nepobral a nepochopil. Tak jako tak se prostě dostavilo (možná z mé viny, přiznávám) na konci rozčarování a bohužel nejsem schopen jít na plné hodnocení.

simlenka
02.10.2021 5 z 5

Nemohla jsem přestat číst, tak mi knížka vydržela jen necelý den. Mě, narozdíl od předchozího komentáře, čerti a duchovno nerušilo. Naopak, bylo to tak uvěřitelné, že mám chuť se jet podívat do nedalekých Býchor, jestli tam stojí kámen na kameni. Ale raději zůstanu doma, co kdyby... Čtivé, napínavé, doporučuji a těším se na další Michalovu knihu.

dusty
30.09.2021 4 z 5

Dočetl jsem, utrhnul jsem si pro tuhle novou Michalovu knihu každou volnou chvilku. Je a není to Vrba, opět skvěle propojuje časové roviny a opět je překvapivě jiný. Nádherná postava Františka Horáka je plná rozporů, chvilku jsem měl pocit, že je snadné estébáka odsoudit a ten pocit najednou přešel do lítosti nad ním i do pochopení a zpět k zatracení. Krásná kniha s nádherným obrazem modrých očí smrti. Jen s těmi zosobněnými čerty jsem se nějak nepopasoval, ta duchařina mě trošku rušila. A tak Vám (Ti) mistře jednu hvězdičku uberu. Pořád se těším na pokračování Praku, bude trilogie?

pil
29.09.2021 5 z 5

Román apokalypsa. Boží mlýny melou pomalu a jistě aneb Rudej vztek prostě minulosti neuteče. Nic nebude zapomenuto. Autor se do toho obul bez příkras, drsně, napínavě. Velmi zajímavě střídá linku hajzla a zároveň příběh jeho oběti. Navíc vynikající reálie Ústeckého kraje. Povedená kniha. A konec je ze všeho nejlepší.