Kolem Jakuba přehled

Kolem Jakuba https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418399/bmid_kolem-jakuba-6fj-418399.jpeg 4 201 201

Pozoruhodná povídková sbírka je svérázným autorským příspěvkem k věčnému literárnímu tématu malého člověka ve víru velkých dějin, příběhy konkrétních jednotlivců na pozadí dějinných zlomů a společenských přeměn, které zásadně zasáhnou do jejich života. Spojujícím prvkem je bod v krajině, rybník Jakub, který se každého z nich dotkne. Jednou je to válka se Švédy a v ní uvízlé děti, podruhé sedlák v malé osadě ohrožený přítomností Rudé armády, jindy dostihne politického prominenta revoluční spravedlnost. Podoba a úmysly hybatelů dějin však nejsou důležité tváří v tvář bezprostřednímu ohrožení holé existence člověka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kolem Jakuba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (75)

Luňajda
07.03.2024 5 z 5

Prostě paráda, krásné i když povětšinou smutné. Nic pro někoho, kdo jen hltá řádky, tady vás to nutí přemýšlet nad tím co bylo, je a bude. A taky nic pozitivního, přesto krásný čtenářský zážitek. Hodně dobré čtení, o kterém budu přemýšlet ještě dlouho.

huhuhu
23.11.2023 5 z 5

Od této knihy povídek od autora, kterého jsem dosud neznala, jsem nic moc nečekala a o to víc jsem byla překvapená, jak mě pohltila, ač celkové vyznění je dost pesimistické a atmosféra všech textů velmi tísnivá. Ale vykreslení atmosféry je zřejmě to, co dělá všechny příběhy tak silnými. A taky výběr tématu, tedy zaměření na chování člověka v mezních situacích. Propojení jednotlivých povídek motivem rybníka Jakuba a dalšími detaily je jen třešničkou na dortu. Akorát té naděje tam je pomálu...


Dela111
01.11.2023 3 z 5

Pětice povídek v této sbírce více než místo propojuje utrpení a příkoří, které hlavním hrdinům způsobily historické události. Propojení je velmi volné, nejzdařilejší je motiv tří dětí. V první povídce u Jakuba žijí, v závěrečné se tři děti chystají k němu vydat.
Povídky čtu ráda, tyto mě však moc nezasáhly. Některé příběhy jsou trochu lepší, některé mě neupoutaly, takže hodnotím jako průměr.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

08.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kolem Jakuba v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených245x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených18x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst164x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech3x