Žiarlivec a iné príbehy
Jo Nesbø
Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa? O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala? V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí? Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede. Jo Nesbo v unikátnej zbierke poviedok dokazuje, že je ozajstným majstrom mysterióznych príbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov. V audioknihe sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2022 , PublixingOriginální název:
Sjalusimannen og andre fortellinger, 2021
Interpreti: Peter Kočiš
Od Nesba jsem zvyklá především na detektivky, a tato kniha mezi ně až tak nepatří. I tak mu evidentně jdou i jiné žánry a to i na kratším rozsahu. Za mě nadšení a doufám, že u nás vyjde i další jeho povídková kniha Ostrov potkanů.
(SPOILER)
SPOILER
U té povídky " přiznání " snědl ten bonbónů policajt nebo hlavní postava ??? Poslední odstavec sem nepochopil moc dobře . Díky
Nesba mám moc ráda,ale tahle kniha mě nějak moc nezaujala. Pocity mám rozpoluplné, hrozně se mi líbila povídka Londýn,ale zbytek jsem se musela nutit.
Niektore pribehy su velmi dobre. Mna zaujali najviac Londyn, Ziarlivec- aj ked bol prilis dlhy na poviedku, Rad - tu sa mi pacilo ze Nesbo sa neboji kritizovat aj Williama a Kate a Smeti.
Jedním slovem, výborné. Nejsem skalní fando Nesboa, ale povídky mám rád a tady se se skutečně povedly. Jedinou slabší bych považoval tu titulní Žárlivost, zde to trochu autor překombinoval a začal jsem se v ní ztrácet a nudit. Ale všechny ostatní jsou originální, mnohdy plné černého ironického humoru, zajímavých charakterů... Doporučuji
Geniální povídky! :-)
Je v nich vždy to nejdůležitější, co chtěl říct, podstata příběhu, žádná zbytečná omáčka okolo. Nejlepší byl Londýn, který byl drsný až na dřeň.
No ale těším se na Harryho, co si budem povídat...
Předkrm, než nám mistr naservíruje nového Harryho? Nesbo prostě umí, ať už se jedná o příběh rozvinutý na stovkách stran a nebo v tomhle případě v kráťoučkých povídkách. Asmosféru a příběh prostě dokáže vybudovat vždy. Užil jsem si to, i když jsou příběhy takové jednohubky, ale chutnají božský.
Kde je starý dobrý Jo Nesbo? Asi jak nám stárne,tak to nedělá dobrotu...kniha zajímavá,beru,že když čtu povídky,tak se prostě nezačtu...když už to přijde,tak je konec...Londýn, Odpad,Edd byly za mě opravdu povedené...ale "hlavní tahák" Žárlivost?Myšlenka ze začátku dobrá, ale úplně zbytečně moc překombinovaná,zdlouhavá,ve výsledku nezajímavá...ta mě opravdu nebavila...
Další skvělá kniha tohoto autora. Hrozně jsem se těšila a jsem ráda,že mě od koupi knihy neodradily negativní komentáře. Nesbo je mistr slova a opět dokázal, proč se jeho knihy tak dobře prodávají. Všechny povídky mají něco do sebe a některé ty konce...prostě skvělé. Určitě DOPORUČUJI.
Několik povídek o žárlivosti, z nichž některá je lepší, některá horší, ale všechny mají zajímavý námět s dobrým, i když často s předvídatelným závěrem. Nejvíc se mi líbil Londýn, pak i Odpad.
Nesbo si u mňa vystaval latku hodne vysoko, preto moje očakávania pri jeho poviedkovej knihe boli adekvátne doterajšej kvalite jeho písaného slova. Nechcem napísať rovno - bola som sklamaná, ani Nesbo nie je stroj, čo bude chrliť dobré príbehy a temné zápletky, či zvrátené konania vrahov v severskom prostredí donekonečna. Z týchto poviedok ma zaujali sotva dve, možno tri - Rad, Smeti ... Hlavný ťahúň - Žiarlivec - ma okrem popisu lezenia a lezcov nezaujal vôbec, skôr ma nudil.
Ale koľko ľudí, toľko chutí, kto by rád ochutnal netradičného Nesba, smelo do toho. :)
Zručně napsané povídky zabývající se psychologií vrahů a různými podobami žárlivosti v lidských vztazích. Bavilo mě to.
nenadchlo - jako když se maratónec postaví na sprinterskou trať, tak to prostě nebude ono. Tenhle autor umí rozpracovat mnohovrstevnatý příběh a na konci ho zase spojit do pěkného závěru, což se mu myslím povedlo u Žárlivosti, ale u těch ostatních krátkých se mu to prostě netrefilo.
Výsledkem byla buď jednoduchá hříčka, kde byl konec jasný už od první půlky - Londýn, Fronta, Přiznání - (což samozřejmě neurazí - ale od autora bestsellerů člověk čeká víc než jednorázové spotřební zboží) nebo povídky s rozplizlým obsahem i koncem (Odd).
Některé povídky byly slabší, jiné se mi líbily hodně (zejména Odpad a Přiznání). Povídka Žárlivost mě ze začátku strašně nudila - na povídku je fakt dlouhá - a dokonce jsem i v průběhu čtení knihu odložila a přečetla jinou. Ale když si ji vezmu jako celek, tak patřila taky k těm povedenějším. Celkově se mi kniha líbila, takový zlatý střed. :-)
Čtivé, dobré tempo povídek. Londýn se mi líbil nejvíc, chytře zvolený začátek knihy, aby čtenáře navnadil.
Moc se mi libila cela kniha - nejvic vsak povidka Londyn a Zarlivost. Ty jsou proste top! Zajimave pribehy se zapletkou a uplne necekanym koncem. Na to, ze Nesbo neni muj oblibeny autor, tohle se vazne povedlo! Navic pekna ilustrace na obalce dokresluje vybrane povidky.
Nesbo a povídky? Ano, prosím. Snad se sbírka setká s úspěchem a jo, Jo bude vydávat povídek více.
Nejlepší povídky: Žárlivost, Londýn.
Nejslabší povídka: Odd
Velmi příjemné jednohubky, které jsem si vychutnala každou zvlášť. Nejvíc se mi líbila Žárlivost a Londýn.
Od Nesbøho mám přečtené vše a bavilo mě, jak jsem podle určitých náznaků vytušila zamýšlený směr vyprávění - např. popelářský vůz :-D Tím nenaznačuji, že se Nesbø opakuje, jen ho patrně některé náměty prostě zaujaly a lehce je znovu nahodil...
On je prostě moje srdcová záležitost :-)
nevěra sebevražda vraždy smrt letadla záhady napětí norská literatura žárlivost vyšetřování
Část díla
- Fronta / Rad 2021
- Londýn 2021
- Náušnice 2021
- Odd 2021
- Odpad 2021
Kdyby to nebyl Nesbo, dal bych nejvyšší možné hodnocení, nicméně takto musím jednu hvězdičku odebrat. Nesbo opět v této své povídkové knize ukazuje, že je mistr krimi žánru a v pasážích s krimi prvky si je velmi jistý, což podtrhuje jejich čtivost. Nicméně v pasážích, v níchž by si jednotlivé postavy zasloužily více prostoru k rozvinutí svých pohnutek a vykreslení svých charakterů, tahá Nesbo za lehce kratší konec, což je do jisté míry dáno i celkovou stručností jednotlivých povídek. Celkově si však Žárlivost a jiné povídky udržují vysoký standard, jen u nich zkrátka povětšinou chybí ten "wau efekt", který zahrnuje většina Nesbových kriminálek. Jako odpočinkovou četbu však mohu rozhodně doporučit.