Žid Fagin
Will Eisner
Will Eisner přináší nový pohled na jednu z nejznámějších záporných postav světové literatury. Převypravuje a domýšlí některé epizody románu Oliver Twist ústy Fagina. Svým dílem Žid Fagin se Will Eisner opětovně připomněl nejen jako mistrný tvůrce komiksových příběhů, ale rovněž jako pronikavý společenský a literární kritik. V průběhu své profesionální dráhy, která se klene již sedm desítek let, Eisnera v rostoucí míře frustrovaly úporně opakované stereotypy při zobrazování postav židů v klasické literatuře. Při prohlížení původních vydání Olivera Twista a jeho doprovodných ilustrací se rozhodl vyrovnat skóre, a sice vypovědět osud žida Fagina, který Charles Dickens ve svém románě opominul, s použitím informací získaných při rešerších. Svým typickým stylem, který mu přinesl již několik ocenění, vykresluje Eisner notorického zlosyna jako osudem pronásledovaného a složitého člověka a jeho vlastními slovy vypráví jak jeho životní příběh, tak i osudy aškenázských židů v Londýně. Žid Fagin je dílem životopis, dílem angažovaná polemika a Eisnerova empatie pro titulní postavu propůjčuje jeho uměleckému dílu, již tak mnohovrstevnatému a vzbuzujícímu pozornost, mimořádnou výmluvnost. ... celý text
Jako kdyby se Eisner snažil měnit dějiny. Ano, je třeba bojovat za destrukci předsudků, ale tahle zvolená forma mi přijde v mistrově věku naivní. Přitom kresba je krásná a k Dickensovým postavám se výborně hodí. Doufám, že česky vyjde i jiný Eisner, zajímavější. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/03/1396-zid-fagin-40.html
Nádherný grafický román jak po stránce obsahové, tak především po grafické. Will Eisner byl a je komiksový mistr.
2008 | Spiknutí: Tajný příběh protokolů sionských mudrců |
2007 | Žid Fagin |
2024 | Smlouva s Bohem: Život na Dropsie Avenue |
Nádherná kresba mi připomíná spíš evropskou školu a první, kdo mě napadl byl Grzegorz Rosiński a jeho Šinkl. Příběh Mose Fagina je vymyšlený dobře, ale připadá mi, že právě ty typové stereotypy, proti kterým se autor snaží bojovat jsou někdy až příliš do očí bijící.