Žijící lidé pravěku

Žijící lidé pravěku
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20023/bmid_zijici-lide-praveku.jpg 5 6 6

Obsáhlá fotografická publikace, v pořadí již čtvrtá autorova kniha, slovem i obrazem zachycuje více než třicet dosud přírodně žijících národů Afriky, Nové Quiney a Asie. Naleznete zde více než dvě sta barevných fotografií "přírodních lidí", které autor nashromáždil za posledních sedm let na svých cestách a expedicích do míst vzdálených dnešní civilizaci.... celý text

veronika4001
23.07.2024 5 z 5

Rozmanité přírodní národy se svými tradicemi a způsobem života.
Afrika, Asie.
Žijí zde desítky kmenů, které poznáváme.
Důležité jsou jejich typické fyzické vlastnosti, zdobení a tělesné zvláštnosti.
Některé kmeny se ovlivňují navzájem, některé jsou přátelské, jiné naopak. Čím více se vzdalujeme prvnímu (civilizovanějšímu) kmenu (čím hlubší a divočejší příroda), tím je těžší dále postupovat a setkat se s dalšími (divočejšími) kmeny. Nepustí vás tam nejen kvůli neprostupnosti přírody, ale kvůli stále více nebezpečnějším kmenům.
Zdobí se šperky, bolestivým tetováním, malováním, potíráním máslem, věcmi běžné potřeby/spotřeby.
"Tetování je bolestivé a toho, že jizvy vystoupí nad okolní kůži, se prý dosahuje sypáním popela do čerstvých ran." (kmen Karů)
Některé výstupky kůže jsou hodně vysoké (1 cm).
Ozdoba = hrdost, identifikace s kmenem.
Ženy z kmene Mursiů si do spodního rtu vkládají terakotové talířky, čím zdobnější talířek, tím je dražší žena. Totéž platí o ostatních s nimi sousedících kmenech.
Odlišný způsob života je nacházen v odlišném zdobení (zastrkávání šourků a omotávání listem, kosti zastrčené do nosu) a uctívání rituály (usekávání článků prstů, ženská obřízka).
Co na to říci?
Lidský úděl?
Knihu doporučuji kvůli stručnému a výstižnému textu a hlavně kvůli fotografiím, na kterých si dal autor záležet, a které knihu "dělají".

Opisska
29.02.2020 5 z 5

Jako milovník jiných kultur se mi moc líbila. Zajímá mě jak žijí jiní lidé v 21. století. Poučná, zajímavá, pěkně napsaná a fotky k tomu super :)

Petr Jahoda
česká, 1963