Žijte ve své zahradě
Ferdinand Leffler
Hledáte inspiraci pro svou novou zahradu, nebo chcete něco udělat s tou stávající? Anebo se chcete prostě jen zasnít a nechat se unášet krásou zahradních scenerií? Tato velkoryse vypravená publikace přináší svěží a veskrze současný pohled na zahradu jako na přátelské místo, kde se vám bude dobře žít a kde budete trávit příjemné chvíle se svými blízkými. Na pečlivě vybraných snímcích špičkových fotografů se podařilo zachytit nejen ten nejkvalitnější design, ale i podmanivou atmosféru, jemnou krásu a genia loci mnoha kouzelných zahradních zákoutí. Kniha vás provede od prvotních úvah a plánování přes ukázky realizovaných zahrad až k praktickým radám a tipům. Průvodcem na cestě k vysněné zahradě, která vašemu životu dodá nový rozměr, je Ferdinand Leffler, úspěšný a známý zahradní architekt, autor mnoha oceněných projektů a realizací v České republice i v zahraničí, tvář televizního pořadu Ferdinandovy zahrady a majitel ateliéru Flera.... celý text
Literatura naučná Hobby Zahrada
Vydáno: 2017 , HostOriginální název:
Žijte ve své zahradě
Na autora knihy jsem narazila na youtube při hledání inspirace pro svou zahradu, na které kromě trávy a pampelišek nebylo nic, pak přijel bagr, který nám to celý přeoral a už nezbylo ani to.
Jeho styl zahrad mě nadchl na první pohled, tudíž knížce jsem neodolala. A díky němu jsem začala o zahradě smýšlet trochu jinak. Obsahuje spoustu podnětů a rad jak si navrhnout zahradu a udělat si z něho další "pokojíčky" sloužící ať už k odpočinku nebo aktivitě. Radí, co je dobré si promyslet a uvědomit si, jak svou zahradu využívat a jak se v ní chceme cítit.
Hodně mi pomohl seznam rostlinek, které se na jeho zahradách vyskytují nejčastěji. Většinu z nich plánuji i ve své zahradě. Autor pořádá i kurzy, které jdou více do hloubky.
Už jsem začala s realizací a mám z ní vážně velkou radost. Práce je ještě dost, ale neskutečně mě to baví.
Doufala jsem, že se dozvím více konkrétních tipů. Bezvadně navedl na vytvoření "mapky" zahrady v měřítku, ale tam skončil. Kniha je dost obecná a na mou potřebu nejde dost do hloubky a nevěnuje se přílišnému detailu, ale chápu, že tenhle materiál si nechává pro své kurzy. Každopádně je ale dobrým základem, pokud nemáte tušení, jak to celé uchopit a kde vlastně začít. To splnil na jedničku. Naučí vás, jak o vysněné zahradě přemýšlet, čeho si všímat, ale hlavně řídit se pocitem a nebát se do toho jít, protože zahrada je živý prvek vašeho bydlení a vyvíjí se s vámi. Jo a ty fotky, fakt boží. :)
Libilo se mi, jak vede cloveka k premysleni nad tim, co od zahrady potrebuje, jak zije a co se mu libi.
Taková krásná "učebnice", kterou si určitě přečtu několikrát - průvodce a rádce, jak vytvořit zahradu takovou, aby v ní člověk chtěl být a žít. Moc pěkné a těším se na to, jak nám půjde realizace :D
Mám před sebou holý pozemek, ze kterého jen trčí naše novostavba a před sebou předsevzetí něco s tím udělat. Kdyby mi na účtu něco zůstalo, tak bych si od pana Leflera hned nechala udělat návrh a svěřila mu realizaci. Bohužel si musím vystačit s jeho knihou. Krásné fotografie, nápady a názory, které se shodují s mým vkusem. Listuji knihou často a jsem ráda, že jsem si jí pořídila.
Na této knize se mi nejvíce líbilo, že si na nic nehraje. Z každé fotky je vidět, že autor dělá svojí práci s láskou a pečlivostí. A to dává jeho výtvorům něco navíc. Najednou před sebou nevidíte "jenom zahradu", ale prostor, kde chcete trávit čas, odpočinek a spoustu dalších věcí. Zkrátka vidíte v tom počínání smysl a to je pro mne na přístupu Ferdinanda nejhodnotnější.
Já osobně jsem při čtení a prohlížení této knihy zažíval pocit vnitřního klidu a uvědomil jsem si, že přesně tento pocit, bych chtěl zažívat ve své zahradě. Dávám plný počet hvězd, protože má očekávání byla naplněna. Autorovi posílám veliké poděkování.
Kniha ako taká je krásna. Luxusné fotografie.
Mať tak 5000 m2 záhrady a dosť peňazí :)
Ale sú tu aj nápady pre menšiu záhradu, tipy a triky.
Absolútne súhlasím, že pred založením záhrady je konzultácia s odborníkmi na nezaplatenie. Alebo aspoň počkať so zakladaním záhrady, nerobiť ju okamžite pri stavbe domu.
Určite pred chaotickým sadením rastlín, kríkov a hlavne stromov je potrebné odsledovať ako ide slnko, kde je dlho tieň, uvažovať aký veľký strom narastie, koľko miesta bude potrebovať.
Kniha je plná inšpirácií a nápadov. Na konci je dokonca zoznam 5 rastlín a kríkov podľa výšky v dospelosti, to je fajn pomôcka.
Po prečítaní som veru vytiahla veľký papier, načrtla svoj pozemok a budem prikladať malé maketky - sedenie, terasa, sušiak, obrázky konkrétnych rastlín, stromov a kríkov... A chodila som so stoličkou po celom svojom pozemku a skúšala. Aký výhľad bude odtiaľto, či bude niečo rušivé..
Ďakujem K, za super darček.
Úžasná inspirace, charismatický Ferdinand Leffler... Ke knize jsem se dostala na základě sledování pořadu v televizi. Je to úžasné pro kochání se. Bohužel realita bývá občas trochu jiná, až člověk občas zůstává jen u toho kochání. Každopádně doporučuji všem. Najdou se tam skvělé rady, tipy do zahrad, zákoutí, věci k zamyšlení. Možná vám to převrátí představy o konceptu vaší zahrady.
Kniha poskytuje inspiraci pro moderní zahradu. Zaměřuje se spíš na pár vybraných detailů a na to, nad čím se vůbec při plánování zahrady zamyslet, nepopisuje prakticky krok za krokem, jak zahradu naplánovat a vytvořit, dokonce ani není popsáno, jaké rostliny jsou v konkrétních realizacích na fotkách použity. Na základě předchozích recenzí jsem to ani nečekala, přesto právě kvůli tomu srážím jednu hvězdu (na základě seznamu top 5 používaných rostlin to jde trochu rozklíčovat - spoiler - ta fialová kytka na každé druhé straně je šalvěj hajní :)) . Přesto, že pokud plánujete založení zahrady budete určitě potřebovat i další publikace, jsou tu zajímavé myšlenky, díky kterým kniha určitě za to stojí - mě například oslovila myšlenka, která mě předtím úplně nenapadla, že vlastně trávník nemusí a nemá být majoritní částí zahrady.
zahrady, zahrádky design inspirace zahradní architektura
2017 | Žijte ve své zahradě |
2019 | Zelené pokoje |
2016 | Kukadýlko |
2023 | Zahrada je pro radost |
Vynikající inspirační knížka pro přemýšlení o designu vaší zahrady. Na spoustě fotografií člověk najde koncepty a nápady, které se mu líbí. Souzním s názory autora ohledně používání opravdových materiálů a jejich stárnutí a ohledně používání lokálních surovin. Tahle knížka je u nás putovní, vždycky ji půjčuji někomu, kdo teprve zahradu zakládá, aby se mohl inspirovat. I když jsou některé ty věci nákladné, je dobré na začátku vědět, jestli je jednou člověk na zahradě chce, a časem k tomu v designu směrovat (a nechat si na ně místo ;-) ).