Ledová kovadlina
Michael Scott Rohan

Zimní letopisy série
1. díl >
První kniha Zimních letopisů. Fantasy příběh o mladém kováři s kouzelnou moci, který se svými přáteli bojuje s přisluhovači zla. Elof je sirotek, kterého se ujme Mistr kovář, aby ho vyučil řemeslu a zároveň využil jeho magické schopnosti. Elof o své kouzelné moci neví. Před svým vyučením zjistí, že jeho Mistr slouží Ledu - zlé mocnosti, která chce zničit vše živé. Spolu s dalším učedníkem uteče. Pracuje jako kovář na samotě, pak se dostává do služeb pirátů. Spolu s bojovníkem z jižních zemí se vydává na sever k národu duergar, kde se doučí kovářskému řemeslu a naučí se ovládat svoji kouzelnou sílu. Vracejí se zpět na jih, kde jsou města a vesnice ničeny krutými služebníky Ledu... (pro děti)... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 1999 , Laser-books (Laser)Originální název:
The anvil of ice, 1995

Z této trilogie jsem byl před cca 15 lety úplně nadšen. Tak moc, že jsem si ji po letech i koupil (četl jsem půjčené knížky). Teď jsem si řekl, že si to přečtu znovu a tedy přišlo mi to o mnoho slabší, pomalejší, nudnější...

(SPOILER)
Zvláštní příběh, kde se magie odvíjí od toho, jak kováři kovou do svých výrobků. Úplně mi tenhle styl nesedí, ale svižně to odsejpa.
Jen mi přijde, že už je to hodně staré, takové zvláštní obraty, ale hlavně zvraty, kdy se zamiluje do životni lásky po 3 minutách co jí vidí:)

Občas se stane, že Vám do cesty vstoupí druhá kniha trilogie a jelikož Vás na první dobrou zaujme, seženete si díl předchozí, protože byste rádi tuto fantasy z devadesátých let přeci jen vyzkoušeli. A opravdu...tušení mi potvrdilo, že tohle bude jedno z těch fantasy, které prostě nechcete opustit, dokud jej nedočtete. Alv je postava jak ze starých fantasy her devadesátých let. Při čtení mi bylo, jak kdybych hrál krokovací dungeon Might and Magic. Děj krásně ubíhal, postavy se vyvíjely, dění působilo značně epicky, prostředí je navíc krásně prokreslené, s mapou na úvodní stránce, což mi vždycky zvedne náladu. Navíc vše se točí kolem mladého, nadějného kováře, autor zřejmě moc dobře věděl, jak se kuje kov, protože místy podrobný kovárenský popis byl až hypnoticky čtivý. Pěkné počtení, hned jsem šáhl po druhém dílu.

celkom podarená kniha , začiatok super po úteku sa to ťahako . tešil som sa na učenie pod horov a ono to blo odfláknuté a koniec čistá katastrófa. nato aký bol hlavný padúch mocný a dokonalí to na konci bolo smutne nudné a tak pokračovanie z mojej strany nehrozí .

Túto trilógiu som čítal 2x. A verím tomu, že si ju ešte niekedy znova celú prečítam. Pretože je to poctivo odrozprávaná klasika, fantasy v najlepšom tradičnom duchu, bez zbytočného balastu a prekombinovaných kľučiek. A mne v tom svete bolo fajn. Nedajte sa oklamať obálkou, táto kniha stojí za prečítanie.

Četl jsem už před mnoha lety, ale často na ni i na další díly vzpomínám. Krásně vymyšlený svět (samozřejmě trochu inspirovaný Tolkienem) s hrdiny, s nimiž mi bylo hezky po celou dobu jejich putování. Kování kouzelných artefaktů sugestivně popsáno - až jsem tehdy věřil, že je to možné i v reálném světě. Jedná se o dílo klasické fantasy, které určitě neurazí žádného skalního fandu tohoto žánru.

Výborná kniha, s poctivým příběhem ze zlaté doby fantastiky, kdy při psaní neexistovaly zkratky.

Tahle kniha mi dala skutečně zabrat, četla jsem ji déle než půl roku. Do příběhu se dá jen velmi obtížně začíst, a nic nenutí čtenáře, aby u knihy vysedával a vzrušeně hltal jeden řádek za druhým. Nakonec to nebylo špatné počtení, ale to jsem dokázala ocenit až v druhé polovině knihy. Ani nesmím zapomenout na těžko zapamatovatelná jména - těch tam bylo dost a působilo to na mě docela rušivě.

Tahle knížka se mi moc líbila, hezky se to čte a pamatuju si že jsem se od toho nemohl odtrhnout :)

stesti, ze jsem nevidela napred obalku :) protoze to bych po knizce nesahla :) ale pribeh je to moc pekny. Slozity, plny, napinavy s dobrym ale otevrenym koncem :)
Přečetla jsem první část Zimních letopisů a když to řeknu po pravdě, velký výkřik nadšení se nekonal.
Ale když to řeknu po pravdě - není to špatné čtení. Autor vymyslel zas jiný neobyčejný svět, než jaké znám od dalších spisovatelů fantasy, poctivě ho popsal a otevřel čtenářům cestu k následujícím dílům.
Myslím, že to půjde, že ty dva zbývající dám :-).
Jen mi není jasný závěr - autor nám popisuje prostředí, nacházející se na blíže neurčených místech, a to z více hledisek, a montuje do toho přitom pozemské věci, jako kdyby Letopisy byly součástí naší, lidské historie. To jsem nepochopila, zbývá mi dočíst ještě maličko, ale protože to až tak nesouvisí s dějem, tak nevím, zda už neotevřu rovnou druhou část.
Takže, znova vzhůru na Led, i když... Ačkoliv nemám ráda horko, tak velkou zimu vůbec nemusím... Brrr! :-).