Život na Mississippi
Mark Twain (p)
Oblíbený americký spisovatel vykreslil v této své knize, založené na osobních zkušenostech i studiu a dokumentárním materiálu, mohutný obraz prostředí a života řeky, na jejímž břehu vyrostl, prožil na ní jako lodivod řadu let i nalezl umělecké jméno a načerpal náměty pro nejedno ze svých děl.
Literatura faktu Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: 1963 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Life on the Mississippi, 1883
Vždy mě překvapí, jak moderním stylem autor psal.
První část knihy o životě kormidelníka na Mississippi je prostě perfektní. Vtipná a čtivá. A hodně zajímavá. Jak důležité bylo znát každý detail řeky.
Také mi konečně mi došel ten pseudonym, Mark Twain :-)
Druhá půlka je nostalgická a více upovídaná, to už jsem se do čtení trochu nutila.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.
Za mě naprostá americká klasika 19.století. Krásně vystihuje nejen život na Mississippi, ale i prudkou společenskou dynamiku amerického jihu té doby.
Velmi krásná knížka. Hlavně tedy ta první část, kdy popisuje, jak se učí na kormidelníka - je to jak zajímavé, tak i vtipné.
Necital som od Twaina vela veci. Ale Zivot na Mississippi aj vdaka kratkosti, som cital uz asi 4 krat. Proste a skratka, milujem tu dobu, to ako si v knihe uvedomite, ze rieka moze byt absolutny stred vesmiru pre cely doslova narod zvlastnych charakterov a postaviciek. Twainova nostalgia za mladostou zo stranok doslova preteka. S lepsim opisom zivota lodnikov na rieke sa inde asi nestretnete.
Má nejoblíbenější knižní edice opět nezklamala. Nádherný, živočišný, vzpomínkový, epizodický příběh. První půlka o řece, druhá o jejím okolí. Obě výborné. Má první dočtená Twainova kniha. V dětství jsem rozečetl nějakého Sawyera nebo Finna ale mám dojem, že nedočetl. Přišel čas se k nim vrátit. Twain má krásný styl.
Tak Mareček se tady snažil do jednoho sešítku vtlačit příběh jak frnknul z domova, protože bejt syn smírčího soudce je vopruz. A to ani v tý době nemoh vidět, jak ho dělal pan Huml z chalupářů. Tak jako tak, jeho zapadákovem teče řeka, která vymete celou ameriku a končí v orleánsu, kde to v tý době musí bejt horší, než kdekoli jinde. Třeba v Polsku.
Největší bžunda je, když Mareček na černo začne dělat autoškolu na párnik a kormidelník mu furt melduje, že takové hovado ještě neviděl. Ale Mára se hecne a několika tisíci mílový jízdy nakonec zvládne.
Kdyby dál sypal historky z parníku, tak by to bylo lepší, ale od doby, co šel válčit krz běloši X černoši a pak se potloukal světem, protože parník už tolik nefrčel, tak už to taková zábava nebyla.
Pravda, pokud bych chtěl víc historek z parníku, musel bych si asi otevřít nějakou verneovku. Stejně jako v nich je tam ale velká absence popisu pořádnýho dobytčího námořnickýho života, kterej se vede po zakotvení.
Ale začátek dobrej a dlouhý to nebylo, takže si vlastně nemám na co stěžovat.
Celkem příjemné čtení o dávném životě na parníku Mississippi. Člověk je vtažen do učení kormidelníka, popisu života na vodě i na břehu, jak správně poznat hloubku vody a řízení lodi za noci. K tomu několik námořních historek.
+ zajímavé prostředí
+ úsměvné a čtivé vyprávění
- některé příběhy byly jako z rychlíku a zasloužily by delší rozpracování
Biografia autora z časov jeho pôsobenia ako lodivoda na parníku po rieke pred občianskou vojnou. Kniha začína krátkymi dejinami rieky Mississippi, zabáva historkami z plavieb a najmä opismi rieky, brehov a prírody, scenérií, ktorými sa autor plavil. Je to iný žáner ako Tom Sawyer, nie taký chronicky známy ale oplatí sa prečítať.
kultura USA (Spojené státy americké) Mississippi 2. pol. 19. století
1964 | Dobrodružství Toma Sawyera |
1961 | Tajemný cizinec |
1999 | Princ a chuďas |
1965 | Dobrodružství Huckleberryho Finna |
1970 | Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna |
To byla nádhera - nejlepší spisovatele jsou ti, co si své dílo odzili a odpracovali. Jejich knihy jsou opravdovým odrazem života. Odteď už pro mne Twain není jen autorem Toma Sawyera a Hucka Finna (chytrý mobil změnil Hucka na Hučka, to zní hezký, ale není to ono), ale spisovatelem Jihu Ameriky.