Život, nebo psaní? - Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšleních a literárních textech

Život, nebo psaní? - Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšleních a literárních textech
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543871/mid_zivot-nebo-psani-arnost-lustig-v-rozhovorech-zamyslenic.png 5 2 2

Ač by se mohlo zdát, že o Arnoštu Lustigovi už bylo řečeno vše, spisovatelka a publicistka Ladislava Chateau ho v rozhovorech, jež s ním vedla na sklonku jeho života a během jejichž vzniku se s ním spřátelila, představuje zcela jinak. Věnují se v nich jeho literárním hrdinkám Kateřině Horovitzové a Ditě Saxové, přibližují jeho vztah k ženám i důvody, proč své texty, tehdy jako jeden z mála, hojně věnoval právě osudům žen v mezních situacích. V dalších rozhovorech své vzpomínky na Arnošta Lustiga a jeho dílo připojují spisovatelka a autorova manželka Věra Weislitzová, jejich děti Josef a Eva, souputník z lágru i útěku z něj Jiří Justic, rodinný přítel Václav Špale či Lustigova redaktorka Irena Zítková. Některé z rozhovorů vyšly v letech 2007 a 2008 časopisecky, jiné vznikly přímo pro knihu. Některé jsou vedeny klasickou formou, další vznikly jako dopisy. Jako modrou nití je kniha protkána četnými úryvky z Lustigova díla i verši – nejen – Věry Weislitzové. A ze všech těchto střípků, vzpomínek, zamyšlení i textů se čtenářům před očima skládá obraz osobnosti Arnošta Lustiga a toho, co pro něj znamenaly Život a Psaní.... celý text

Přidat komentář

cornetka
04.10.2024 5 z 5

“Život není to, co chceme, ale to, co máme.

“Ženy jsou božská stvoření, bez nichž by svět byl pusté místo, jako kdyby z ráje udělali buldozerem smetiště.

“Motiv k psaní je všechno, co člověk prožije, co vidí, o čem slyší.

Kniha má podtext: Arnošt Lustig v rozhovorech, zamyšlení a literárních textech. A k tomu nemám co dodat. Ladislava Chateau vzpomíná na Arnošta Lustiga s jeho dětmi Evou a Josefem, ale i s manželkou Věrou nebo jeho přáteli. V knize kromě rozhovorů najdeme i ukázku Lustigovy tvorby nebo úryvky básní jeho manželky.

Autorka v knize hezky napsala, že Lustigovy knihy “plní v dnešní společnosti významný úkol: jsou důkazem existence lidského utrpení, které připravil člověk jinému člověku; člověk, který necítil bolest mučeného života… A mě nezbývá než souhlasit.

Je to krásná kniha plná hezkých vzpomínek a myšlenek, díky kterým pohlížím na spisovatele zase trochu jinak. Možná je to i tím, že autorku znám a můžu tak říct, že je to moc milá a sympatická dáma.