Život Renoirův
Henri Perruchot
Biografie ukazuje základní skutečnosti Renoirova života.
Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: 1976 , OdeonOriginální název:
La Vie de Renoir, 1964
27.05.2017
Poměrně přehledné nahlédnutí do velmi zajímavé doby (nejen pro umění). Chronologicky vrstvené kroky, zážitky a rozhodnutí, které postupně daly dohromady Renoira jako velikána světa umění. Neslavné a těžké začátky impresionistů jsou dobře známé, ale málokdo si to představí do nejmenších detailů - neschopnost nakrmit děti, zaplatit nájem za většinou nepříliš dobré bydlení, nedostatek financí na malířské potřeby... Na pozadí Renoira se čtenář dozví hodně o pozadí doby a všedních starostech malířů jeho generace.
1980 | Život Toulouse-Lautreca |
1969 | Život Vincenta van Gogha |
1965 | Cézannův život |
1976 | Život Renoirův |
1974 | Život Seuratův |
|Renoir je srdcová záležitost. Tato kniha přehledně popisuje život velkého malíře impresionisty.Renoir prožil na rozdíl od většiny jeho kolegů malířů poměrně " klidný " život. Když jsem poprvé spatřil jeho obraz Na terase ( někdy uváděno jako Dvě sestry na terase), rozhodl jsem se, že si na něj našetřím. Bohužel nevím, kde je originál. Jeden "originál" je v galerii v Chicagu a druhý "originál" vlastní údajně Donald Trump. Protože nechci riskovat možnost, že koupím kopii, našetřené peníze užiji účelněji.
V knize mě pobavila vzpomínka Renoira mladšího z období jeho školní docházky, kdy si jeho spolužáci tajně prohlíželi fota nahých slečen a byli z toho u vytržení. On nechápal co je na nahých slečnách zvláštního, protože u nich doma se to nahými slečnami jen hemžilo, neb jeho otec, velký umělec je poměrně často maloval.