Život v mlýnském kole aneb Kardinální případ Trochta
Jiří Miček

Neobyčejný život salesiána, kněze, vychovatele, biskupa, vězně a kardinála ThDr. Štěpána Trochty SDB, zpracovaný kombinací románu a archivních dokumentů.

Podobných knih není nikdy dost. Svědectví o životě člověka, který si "užil" perzekucí a mučení od nacistů i komunistů. Nezakrývá drobné poklesky, ale kdo jsme my, abychom soudili. Služba Bohu i lidem byla pro tohoto kněze vždy na prvním místě.
Jen jsem se občas ztratil v chronologii a taky jména se mi docela dlouho pletla, ale to je možná chyba spíš moje než autora.

Výborná kniha, která beletristickou formou přiblíží život salesiána kardinála Štěpána Trochty.
koncentrační tábory životopisy, biografie kardinálové biskupové, arcibiskupové katoličtí kněží Štěpán Trochta, 1905-1974Autorovy další knížky
2013 | ![]() |
2021 | ![]() |
2018 | ![]() |
2001 | ![]() |
2003 | ![]() |
Knihu jsem přečetl jedním dechem, ale bylo to smutné čtení. Po sametové revoluci se hodně mluvilo o kardinálu Beranovi, ale o Trochtovi vůbec. Já osobně jsem se o něm dozvěděl díky jeho pohřbu v Litoměřicích o kterém se v knize nepíše, ale také by se o něm dalo dost vyprávět. Soudruzi se hodně snažili aby omezili přístup veřejnosti na tuto událost.
Stejně tak mi v knize chyběly události kolem zakládání skauta, jehož byl jedním ze zakladatelů a dlouholetým funkcionářem.
Autor ale dobře popsal jeho vůli, s kterou odolával zlu v jakékoliv podobě a jeho důvěru ke svým kolegům a spolupracovníkům. Myslím, že taková osobnost by si zasluhovala i obsáhlejší dílo.