Život za krejcar, smrt za dva
Marta Knauerová
Poutavý příběh lidové léčitelky, čarodějky a vědmy, mladé sebevědomé ženy, která svou chytrostí, magií i krásou postupně ovládá nitky osudů mocných mužů rudolfinské Prahy v čele s císařem Rudolfem II. Její obrovská touha stát se uznávanou léčitelkou a majitelkou vysněné apatyky ji žene do „Velkýho města“, pryč z podhůří, kde se bylinkaření a lékování, žehnání a zaklínání dědí po mnohá pokolení z matky na dceru. Řízením osudu se Atropa jako mladá dívka dostává do pražské katovny, kde se stává nejen bylinářskou pomocnicí katovy hospodyně Marty, ale především vášnivou milenkou budoucího staroměstského kata Jana Mydláře.... celý text

Knize dávám 4 *. Tahle voňavá kniha se mi líbila, ale... S "cérkou" téměř souhlasím. Kniha plynula pozvolně, někdy až příliš a taky jsem se přistihla, že se nutím, abych ji dočetla. Nejhezčí vyprávění bylo z Ouvozu. Konec useknutý jako Baťovy cvičky.
Autorku vidím jako studnici vědění o bylinkách a smekám před jejími znalosti pomyslný klobouk.

Z mého pohledu má kniha mnohem čtivější anotaci než je její skutečný obsah. Z počátku mě okouzlila. Svět bylinek, um a vědění starých léčitelek, poněkud jiná forma vyprávění i zvolená mluva se mi zamlouvaly. Nicméně hned vzápětí jsem si uvědomila, že mě čtení nebaví a já se do knihy musím nutit.
Příliš velká snaha autorky vložit do příběhu všechny známé osobnosti Rudolfínské Prahy a vytvořit nadpozemsky krásnou, chytrou a všemi milovanou, uznávanou Antropu vše pokazila. S Andělkou bych se ráda toulala lesy, blaty i říčkami, dokonce i samotný sabat bych jí uvěřila. Zato Antropa mě zklamala na plné čáře.

Pěkný příběh, mnoho poznatků. Ovšem místy moc rozvláčný a hlavní hrdinka je vykreslena jako nejkrásnější, nejchytřejší, všemi milována a obdivována. Také jsem čekala víc děje přímo z akce léčitelství. Přesto se mi kniha líbila,hlavně pro své informace o kterých jsem neměla ani zdání. Myslím bylinky a léčitelství.

Zajímavá knížka ale z hlavní postavy se vyklubala sebestředná osoba, která všechno zná a má od všeho klíče.Bavily mě pasáže o léčení a bylinkách

Pohodová, klidná, odpočinkova kniha.
Nenutila mě číst do nočních hodin, ale vždy jsem se k ní ráda vracela

Kniha, byla zbytečně moc dlouhá. Ze začátku se četla dobře, hodně mě bavilo veškeré vyprávění o Bohodarkách s Ouvozu. Příběhy o každé zvlášť. Líbilo se mi, že každá ovládala a věnovala se jinému druhu léčení, protože nikdo nemůže znát všechno. Tedy až na Atropu. Ta byla dokonalost sama. Chytrá, vzdělané, krásná, přiměřeně drzá a dostala vše co chtěla - což se mi moc nelíbilo. Z kata Mydláře zde autorka udělala, taky jen posedlého blázna a žárlivce. Nevím...Když se Atropa ocitne v místnosti alchymistů s císařem Rudolfem, tak to už jsem začala stránky přeskakovat. Věřím na lidové léčitelství a znalosti podhůrských léčitelek, čarodějek a vědem, ale že by tři ženy dokázaly dát Atropě znalosti, jaké mají všichni učení pánové světa? Ať už lékaři, alchymisté, filosofové...atd? Atropa byla až moc neomylná a to si moc sympatii nezískalo. Ale popisy jejich vzpomínek na Ouvoz, její rozmluvy s Bohodarkami i na dálku a popisy, jak se seznamovala s bylinkami a jak se učila to a zase tohle od mamy, Žanky a Bíny, to bylo super. Kdo si tedy chcete přečíst pomalý, místy zdlouhavý příběh jedné léčitelky, která se dostala do okruhu vysoce postavených lidí rudolfínské Prahy, tak můžu knihu doporučit. Opravdu tam najdete každého kdo v té době něco znamenal. Ale nějakou velkou bombu nečekejte. Závěr knihy, za mě dost rychle useknut a ukončen.

Zajímavý nápad, kniha se mi zpočátku dobře četla,informace o všudypřítomných bylinkách byly poučné. Bohužel, s přibývajícími stránkami se mi četlo čím dál hůř. Hlavní postava byla postupně čím dál víc nesympatická, postava se nevyvíjí, její neomylnost a to jak z ní je většina okouzlena mi přijde nepřesvědčivá.Mnoho situací bylo naroubováno aby se v knize mohli objevit ti, kteří v rudolfínské Praze něco znamenali. Jsou zde také odstavce, které jsou na můj vkus trochu přes čáru. Kdo četl Ranhojiče, tato kniha ho nejspíš neoslní,kdo hledá informace o bylinkách a jejich používání v Rudolfínské době, může si zde najít pár zajímavostí.

Tato kniha je poklad....Kdybych mohla, dám jí hvězdiček deset.. Perfeketně popsané lečení za vlády Rudolfa II, bylinky, čarodejnictví, kat Mydlář....
Normálně knihy hltám a tady jsem se musela krotit, číst pomalu, k některým pasážím se i vracet a dohledávat na internetu jak která bylinka vypadá...
Pokud někdy vyjde další díl a podle konce by to snad mohlo.... už netrpělivě vyhlížím.....

no je skvělá a tak šťavnatě nadupaná poznatky o bylinkaření (i v latině) a jak autorka povídá: lékování, že je mi až hanba, že je to pro mě tak vzdálený svět...

Přeneste se na dvůr Rudolfa II. a poznejte alchymisty, léčitele i šarlatány. Ale hlavně pak Andělu, vyhlášenou čarodějku a bylinkářku.
Šestnácté století a rudolfinská Praha. Město, do kterého se sjíždějí všelijací alchymisté a mastičkáři.
Tento příběh nás však nejprve zavede do malé vesničky v podhůří. Poznáme tam rodinu léčitelek, čarodějek, bylinkářek, které své umění předávají z matky na dceru. Tou dcerou je Anděla, dívka, které nestačí malá vesnice, ráda by se dostala do velké Prahy a měla svou vysněnou apatyku.
Miluji bylinky a lidové léčitelství. Když jsem si přečetla anotaci, neváhala jsem ani chvilku a knihu jsem si potřebovala přečíst. A bylo to skvělé. Co se bylinek a jejich účinků týká, dozvěděla jsem se spoustu nového. Místy byl příběh skoro jako herbář, který si můžete prolistovat, když budete potřebovat v přírodě najít pomoc na nějaký ten neduh. Kromě bylinek je tu i skvěle popsáno, jak funguje lidské tělo, co a jak v něm souvisí a třeba si najdete pomoc i na nějaký váš zdravotní problém. Příroda je přeci jenom mocná čarodějka.
Kromě toho byl i samotný příběh velice poutavý. Hlavní hrdinku Andělu si zamilujete od prvních řádků a budete jí fandit a prožívat s ní její dobrodružství. Celý příběh je milý, úsměvný, sice trošku pomalejší vyprávění, ale i tak mě bavil. Chvílemi mi přišel jako pohádka, chvílemi však to byla pohádka pro dospělé. Druhá polovina už pro mě byla až moc pohádková a taková naivní. Ale i tak jsem celou knihu přečetla se zájmem.
Potkáte tu spoustu skutečných postav té doby. Ať už je to kat Mydlář, Jan Jesenius, magistr Kelly nebo samotný císař Rudolf II. Místy jsem měla pocit, že čtu opravdový příběh a měla jsem nutkání si o Anděle vyhledat další informace. Tu v historii skutečně nenajdete, ale třeba můžete zjistit více o první lidské pitvě, o které je v knize také řeč.
Nečekejte žádnou velkou akci, spíše pomalé a více popisné vyprávění. Ale i tak příběh zaujme. A konec? Tak ten se tváří, že by třeba mohlo být i pokračování. Ale kdo ví…

Příběh středověké lékárnice, zaříkávačky a čarodějnice je velmi zajímavý zejména z pohledu podrobných popisů účinků různých bylin. Ani historická část knihy není bez zajímavosti doba Rudolfa II je popsána jinak než jinde a myslím, že zajímavěji a s velkou znalostí věci. Možná někoho neuchvátí tento herbář konfrontovaný znalostmi a osobnostmi té doby, ale velká originalita zde je a určitě stojí za to se s ní seznámit.

Milujeme doma autorčiny dětské knihy a proto jsem se nemohla dočkat krejcarů. Zhltnuto za jedno odpoledne! Doporučuji!
bylinky bylinkářství Rudolf II. Habsburský, 1552–1612 čarodějnictví přírodní léčitelství rudolfínská Praha kat Mydlář, 1572-1664Autorovy další knížky
2024 | ![]() |
2008 | ![]() |
2017 | ![]() |
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
Nevím co jsem čekala, ale tohle určitě ne. Mám ráda českou historii a o Rudolfu II a jeho tajemné době toho k přečtení moc není, proto jsem s nadšením sáhla i po téhle knize. Nemůžu říct, že se mi kniha nelíbila, ale je to spíš herbář léčivých rostlin a pověr té doby zabalená do krátkých příběhů ze života hlavní hrdinky, léčitelky a na svou dobu velmi vzdělané ženy. Nicméně jsem stále čekala, kdy se její život tak nějak zamotá a děj získá na spádu, ale to se nestalo. Přesto nemůžu říct, že by se mi kniha nelíbila.