Životem na zelenou

Životem na zelenou
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473203/bmid_zivotem-na-zelenou-l6g-473203.jpg 4 177 177

Nekonvenční memoáry držitele Oscara jsou plné šťavnatých historek, originálních postřehů a neotřelých návodů, jak v životě dosáhnout větší spokojenosti. Ze svého života jsem si odkroutil už padesát let, z toho jsem se dvaačtyřicet roků snažil odhalit jeho tajemství a posledních pětatřicet si formou deníků zapisoval každou nápovědu, která by mi tu hádanku pomohla rozlousknout. Zaznamenával jsem si své úspěchy i pády, radosti i stesky, věci, nad kterými jsem žasl, i ty, u nichž jsem se nahlas zasmál. Pětatřicet let poznávání, ukládání do paměti, zkoumání, shromažďování a zapisování všeho, co mě cestou dojalo nebo povzbudilo. Poznámek o tom, jak žít čestně. Jak nepodléhat stresu. Jak se bavit. Jak méně ubližovat druhým. Jak nechat méně ubližovat sobě. Jak se stát dobrým člověkem. Jak dosáhnout toho, po čem toužím. Jak v životě nacházet smysl. Jak být víc sám sebou. Teprve nedávno jsem sebral odvahu si deníky prolistovat. Objevil jsem příběhy, které jsem zažil, lekce, jež mi život uštědřil a na něž už jsem zapomněl, básničky, modlitby, rady, ujištění o tom, na čem záleží, a spoustu drobných samolepek. Našel jsem spolehlivé téma, přístup k životu, který mi přináší uspokojení, kdysi i dnes: Pokud víte, jak a kdy se vyrovnat s životními výzvami — jak se poprat s nevyhnutelností —, pak se můžete těšit dlouhodobému úspěchu, nebo jak já říkám, ‚chytnout zelenou‘. A tak jsem si koupil jednosměrnou jízdenku do samotky v poušti a sepsal knihu, jež právě držíte v rukou: album, dlouhohrající desku, příběh mého dosavadního života. Shromáždil jsem v ní padesát let mých postřehů a ponaučení, pocitů a poznatků, pochval i potup. Ctností, skutečností a krás brutálnosti. Toho, co mi kdy prošlo, při čem mě přistihli, i toho, když jsem zmokl, neboť jsem se snažil tančit mezi kapkami deště. Doufám, že vám tahle medicína nepřijde moc hořká, že bude jako pár aspirinů, a ne jako cesta rovnou do špitálu, že to bude raketa na Mars, ke které není třeba pilotní průkaz, že to bude kostel, do něhož vás pustí i bez křtu, a že vám za slzami vyčaruje úsměv. Tohle je milostný dopis. Věnovaný životu. Je to také průvodce, jak chytit co nejčastěji zelenou — a jak si uvědomit, že i oranžové a červené se jednou změní na zelenou. Hodně štěstí.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , barecz & conrad books

Greenlights, 2020

ses3
25.07.2022 2 z 5

První část o rodiném zázemí mi přišla zajímavá, u druhé jsem se trochu nudila.

Bustedka
07.06.2022 4 z 5

Normálně po biografiích nesahám, ale tady jsem udělala výjimku. Za prvé tu byly dobré recenze, za druhé krásná titulka a za třetí to je prostě Matthew McConaughey. A dobře jsem udělala.

Knížka má 2 roviny. Ta první o jeho životě byla zajímavá, čtivá a já hltala každé slovo. Pak tady byla rovina druhá. Filozofická. A za mě trochu slabší. Ale jsem si vědoma toho, že je to hlavně tím zahlcením veřejného prostoru všemožnými názory a myšlenkami o tom, jak žít, jak se chovat. Motivační citáty na každém rohu, hashtagy o smyslu života, všichni našli moudro a málokdo se tak chová.

Pokud máte rádi McConaugheyho, nevadí vám trochu osobního rozvoje, bude se vám to líbit. A jako bonus to má nádherné grafické zpracování.

mclenin
17.05.2022 5 z 5

Fajn kniha, veľmi svieža s niekoľkými vrstvami. V prvej vrstve - biografia populárneho amerického herca od jeho detstva až po súčasnosť. V druhej vrstve - autentické zážitky človeka na jeho ceste životom, z ktorých vanie človečina ("mokré hovno - zanechať dojem"). V tretej vrstve - presah do zľahka motivačno-osobnostnej roviny, avšak vôbec nevyznievajúc ako prvoplán. Fajn čítanie, ktoré zanechá dojem a môže zanechať stopu.

majda00
12.05.2022 5 z 5

Nečekala jsem, že bude kniha tolik autentická. Byla jsem mile překvapena a možná až šokována. Mám biografie moc ráda, ale většinou je to takové monotónní, konzervativní a nudné. Tady jsem cítila mnohem víc lidskosti. Skvěle!

horkosladka
26.04.2022 4 z 5

"...úspěch si přeje každý z nás. Musíme se však sami sebe zeptat: Co pro mě úspěch znamená? Více peněz? Fajn. Zdravá rodina? Šťastné manželství? Práce pro druhé? Sláva? Duchovní cesta? Možnost se vyjádřit? Dělat umění? Nechat po sobě svět lepší, než jaký byl, když jsme na něj přišli? "Co pro mě znamená úspěch?" Dál si tuhle otázku pokládejte. Co je vašim bohatstvím? V čem spočívá váš význam? Odpovědi se časem mohou měnit, což je v pořádku, ale dejte si pozor na jedno: ať už je vaše odpověď jakákoli, nedělejte nic, co by mohlo ohrozit vaši duši. Vaší prioritou musí být, kdo jste, kým chcete být, a neztrácejte čas ničím, co půjde proti vaší povaze."

Lili
23.04.2022 5 z 5

Miluju když mě knížka překvapí. To se právě stalo. Ne standartní životopis, ale deník duše jednoho chlapa. Silný postřehy, životní záseky i rozjezdy. Nikdy by mě nenapadlo, že je McConaughey tak prozřetelný a takový srdcař, který se nebojí následovat intuici, i když mu rozum našeptává pravý opak. A ono to vychází!

***
„Je třeba, abychom si byli vědomi, co k sobě
v životě přitahujeme, protože to není
náhoda ani shoda okolností.
Pavouk ve své pavučině trpělivě čeká,
až k němu večeře dojde.
Ano, musíme jít za tím, po čem toužíme,
vyhledávat to, rozhodit sítě.
Ale někdy nemusíme věci dávat
do pohybu sami.
Naše duše je totiž jako nekonečný magnet.“

jasmina.kralova
04.04.2022 4 z 5

Kniha mě bavila jak obsahově tak graficky. Líbí se mi, že je za řádky této knihy cítit lidskost. Bavila jsem se a neměla pocit, že louskám klasickou biografii, doporučuji.

MaKolar
01.03.2022 5 z 5

Kniha byla super. Vlastně jsem od ní tolik ani nečekal. Autor - herec nabízí pohled do svého života od jeho dětství až po současnost. Zamýšlí se na různými otázky, který se každý člověk v určité fázi života pokládá. Několikrát jsem se při čtení knihy smál. Je vidět, že ikdyž je slavný herec, stále zůstal nohama na zemi a je pro něj nejdůležitější jeho rodina.

DreamerX9
22.02.2022 4 z 5

Matthew McConaughey je člověk, který má sice asi dost v peněžence ale mnohem víc v hlavě. Život mu taky nedal všechno zdarma ale nebojí se riskovat a rodina je pro něj na prvním místě. Líbí se mi, že je kniha psaná JEHO slovy z jeho pera a jeste je doplněná básněmi a spousty zajímavých názorů. Ať si na fotce vypadá jak chce ale uvnitř je člověk, který má světu co dát tak proč to nepředat dál.

vanchovi
22.02.2022 5 z 5

Perfektné. Pri čítaní takýchto kníh si človek uvedomí, že aj keď je autor známy a populárny, nie je to žiaden poloboh, ktorému sa všetko darí a ktorému všetko spadlo z neba zadarmo, ale že je to bežný človek, ktorý sa snaži robiť v každej situácii to najlepšie.

Lolila
21.02.2022 4 z 5

Najskôr ma zaujala obálka knihy a fakt, že to napísal môj obľúbený herec:-) Kniha prekvapila, nie je to klasická biografia. Skôr sú to myšlienky o živote, poskladané aj z poznámok, myšlienok, ktoré si písal.
Opisuje svoj život v Austrálii, kde bol na výmennom pobyte, o ďalších cestách, ktoré podnikol, o tom, ako získaval jednotlivé úlohy, napr. vo filme Čas zabíjať, ktorá ho vystrelila medzi známych hercov a následne potreboval čas, aby zistil, čo chce robiť ďalej, keďže týmto filmom sa z neho stala zo dňa na deň známa osobnosť. Jednoducho, aby zostal sám sebou....
Zaujímavá, milá spoveď sympatického človeka....

Kaikido
22.01.2022 5 z 5

Tohle nejsou “memoáry pro memoáry”. Je to svěží, milé, autentické, upřímné a naprosto otevřené. Baví mě vědomí, že člověk, který v životě fakt něco dokázal, může zůstat i ve světle hollywoodských reflektorů normální, skromný, pokorný, zásadový, charakterní a nezblbnout. Jak autor píše v úvodu, není to návod na život, je to kniha o životě a o tom, že každý může žít ten svůj, protože kdo jiný by měl? Za mě boží, nasmála jsem se, moc mě to bavilo

ibs
21.01.2022 2 z 5

Ani neprekvapilo, ani nezaujalo, taka motivacna klasika - napisem svoj pribeh, som v showbusinesse znamy, k tomu ocividne milo ludsky a tak to bude bestseller.

alicek77
09.01.2022 4 z 5

Byla jsem velmi mile překvapená.U čtení jsem se nasmála,našla jsem tam i dobré rady do života.Je to velice skromný, inteligentní člověk.

pajaroh
04.12.2021 3 z 5

Jako velký filmový neznalec jsem neviděla jediný autorův film. I tak je kniha zajímává, protože se podle mě jedná o inteligentního člověka, silnou osobnost a tvrdý charakter. To, jak dokáže využít těžkou životní situaci, ve které by se většina lidí hroutila, a obrátit ji ve svůj prospěch, je obdivuhodné a velmi inspirativní (kéž by se takto místo fňukání chovalo více lidí).
Více mě zajímaly kapitoly o cestách či pobytu v Austrálii, Amazonii a především nomádský život než dětství, natáčení, detailně popsaný zápas, ale chápu, že se jedná o zpracování deníků a to vše bylo pro autora podstatné a určující.
Nesedl mi překlad knihy, a to srovnávám jen otisklé štítky a zápisky (se skřípěním zubů).
A přes zimu snad doženu tu filmovou neznalost alespoň jedním filmem, protože prý "to charisma!"

včelařka
17.11.2021 5 z 5

Krásný. Bohatý. Moudrý. Vtipný. ... Velmi milé překvapení. Pro mě i inspirace shlédnout několik jeho filmů.

Dada077
06.11.2021 5 z 5

Pekný a nasledovania hodný spätný pohľad na svoj doterajší život v zlomovom veku. Prekvapivé mi u autora prišlo už to zapisovanie a ukladanie si myšlienok, názorov, flash pohľadov. Tiež som ho doteraz (asi pod vplyvom filmových rolí s určitým charakterom) vnímala ako bonvivána, prirasteného k surfu, a k fľaši alkoholu, ktorý rád hrá na bongách nahý až kým ho nezbalí polícia :) A zrazu sa na stránkach knihy z neho vylúpne chlapec, ktorý priľne k adoptovanému bratovi a vzhliada k nemu; citlivý poet, cestovateľ, ktorý objavuje predovšetkým ľudí, človek, ktorý si vytýči cieľ a ide za ním pomaly a premyslene; ale tiež zaľúbený verný muž a manžel, otec dvoch detí.
Za predpokladu, že všetko, čo napísal, myslí aj úprimne, mu dávam plný počet.
citáty: " Väčšina času nie je stratená, je presne tam, kde sme ju nechali. "
"Ak by sme mali všetci neustále zmysel pre humor, žilo by sa nám spolu omnoho lepšie. "
" Pravda je ako štipľavá paprička, čím viac sa priblížime k jadru, tým je štipľavejšia."

Ticiana
26.09.2021 4 z 5

Skvělá kniha. Tohoto herce mam rada a možná ted jeste vic. Historky mne hodně bavili.

Mothermoth
30.08.2021 4 z 5

Milé, zábavné, americké:)

MilkyA
15.08.2021 3 z 5

Intímna spoveď zarytého surfera a karavanistu Matúša.....oukej? Je to milé, jednoduché a teoreticky aj zaujímavé si prečítať ako taký bežný človek v 50tke vníma život.. Veľkú teóriu Greenlights poznáme aj my doma, akurát tomu hovoríme život na dobrej vlne XD

Hollywood herci herectví autobiografie

Matthew McConaughey