Životy Evy L.
Eva Erbenová
Příběh dívky, která přežila šoa, a knihy, která nikdy neskončila. Kniha je nejen jedinečným svědectvím přeživší holocaustu, ale také psychologickou sondou ženy, kterou zasáhly dějiny 20. století. Eva Erbenová se v 82 letech rozhodla s Markétou Mališovou otevřeně bilancovat svůj dosavadní život. Je mnohem otevřenější a o svém životě už nehovoří tak, jak se má, ale tak, jak ho žila. Srdcem s rodinou v Izraeli, duší doma v Praze.... celý text
Bylo mi ctí setkat se s paní Evou a vyslechnout její osud osobně. V jejích letech je to neskutečně čilá a bystrá žena. Klobouk dolů. Člověka asi toto zocelí. V knize popsala přesně to, co jsem od ní slyšela a sobecky podotknu, že i něco víc :o)
Před víc jak deseti lety jsem se náhodně ocitla na divadelním představení pro školy o životě dětí v Terezíně. Seděla jsem v tělocvičně školy na lavici, vedle mě kromě studentů nějaká neznámá starší paní. Po skončení představení byla otevřena diskuze a po chvíli vyšlo najevo, že ta dáma vedle mě je Eva Erbenová. Začala vyprávět o svém životě, o tom, jakou náhodou přežila pochod smrti... Byla jsem konsternována. Až letos se mi dostala do ruky její kniha. Je neuvěřitelné, co člověk dokáže vydržet, přežít a přitom neztratit optimismus a sílu. Paní Erbenová je obdivuhodná žena a stejně tak je obdivuhodná tato její kniha. Vřele doporučuju všem bez rozdílu věku.
Stejně tak jako Rachel M. jsem se o knize dozvěděla díky Radiožurnálu.Je to opravdu úžasný příběh,vřele doporučuji.
Příběh hned pohltí a vtáhne. Krásně a citlivě napsáno, osudy Evy jsou opravdu na román.
Tak tuhle knížku jsem přečetla jedním dechem, Eva Erbenová je obdivuhodná žena. Slyšela jsem ji na Radiožurnálu jako hosta Lucie Výborné a okamžitě jsem si pro knížku běžela do knihkupectví. Měli by ji číst úplně všichni, zejména mladá generace. Na to, jak je knížka útlá, je zajímavé, jak podrobný obraz života v době holocaustu a potom v Izraeli přináší.
Izrael holokaust, holocaust přeživší holokaustu
Eva Erbenová toho zažila opravdu hodně. Otec byl úspěšný podnikatel a tak za první republiky žila v krásné vile se služebnictvem. Protože byla Židovka, tak musela celá rodina odejít do ghetta Terezín a poté do koncentračního tábora, kde zemřel otec a matka na konci války při pochodu smrti. Eva přežila jenom náhodou, když si jí všimla chodská rodina někde u českých hranic. Postupně se Eva dostala do internátu. Nakonec se vydala se svým manželem do Izraele začít nový život.
Vyprávění je skvěle napsané a byl by podle něj výborný film. V Evině životě se událo tolik strašně silných a zajímavých událostí. Které ona popisuje s naprostou samozřejmostí.