Zkazky z Nefritové knihy

Zkazky z Nefritové knihy
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/542530/bmid_zkazky-z-nefritove-knihy.png 4 3 3

Zdravím tě, čtenáři, vydej se se mnou na cestu šílenství a krve. Pojďme se podívat, jak si povedou prchající nacisté nebo děda hlídající malé vnuky. Nahlédněme pod pokličku vodního spiknutí i do očí, které viděly víc než kterýkoliv člověk. Přijmi knihu a přidej se mezi nás. Staň se pánem Nefritové knihy.

Přidat komentář

Maud22
16.09.2024 5 z 5

Tak jestli tohle je prvotina, tak je to ale velice slibný start. Povídky jsou čtivé, napínavé, plné příslibu tajemství. Sbírka je pestrá, neboť tematicky sahá po sci-fi i fantasy. Ožívají tu příběhy, jež se vážou k podivným místům, zážitkům, duchům i démonům. Dávají prostor postavám, jejich pocitům, prožitkům i proviněním. Pointy jsou leckdy potměšilé, nejsou prvoplánové. Čtení mě chytlo od první povídky a musím zmínit, že je to pěkně napsáno s využitím popisů a líčení tak akorát a přitom barvitě, má to tu správnou atmosféru. Pokud autorka něco dalšího napíše, rozhodně se nebudu bát po tom sáhnout. Opět jsem se přesvědčila, že z produkce Golden Dog jdou dobré věci.

PosPol
14.09.2024 4 z 5

"Čvachtavé kroky tisíců tlapek v tom pandemoniu skřeků téměř zaniklo. Když uviděl první z nich, vřeštěl a ryčel hrůzou i on. Holé, nenávistí zkřivené tváře, světélkující oči a dlouhé tesáky. Srst, špína a hnus. Tisíce démonů ženoucích se z pekla. Nezadržitelná záplava po krvi bažících monster. Armáda zatracených."

Pojď blíž čtenáři. No tak, neostýchej se! Nečum tak blbě, ta poslední svíce zhasla náhodou. Jak jistě víš, tma tříbí smysly. Pociťuješ zvláštní neklid? Ochromuje tě strach, čirá hrůza a chuť vzít nohy na ramena? Máš pocit, že tě cosi pozoruje, cosi neživého, plného nenávisti a zla? Obírá tě to o příčetnost a leptá tvůj mozek jako kyselina? Pak jsi nejspíše narazil na Nefritovou knihu. Zapadanou prachem, obestřenou tajemstvím, avšak stále pulzující touhou oblažit svět svým obsahem.

"Hluboké šrámy na pažích, z nichž prosvítaly narůžovělé kosti, vypovídaly o jeho udatné obraně. Oči mu chyběly, zůstaly jen krvavé důlky. Nejbizarnější však bylo, že vrah mu doslova vycpal krk a ústa rozporcovanými kusy syrových ryb. Ocasy a ploutve čněly ven z promodralého obličeje."

Debut Elišky mě nečekaně mile překvapil. Bohatá slovní zásoba, výborné mrazivé popisy, otevřené konce trápící čtenářovu mysl. Mikropovídky plné kleteb, mytologie, experimentů a děsivých lidských osudů. Každá z jiné doby, ale všechny spojují hororové prvky a atmosféra bezvýchodné situace. Autorka mistrně vykresluje temnotu, ať už se odehrává v hlavě protagonisty, či vně. Neměla jsem pocit, že by se vyžívala ve zbytečných násilných scénách či klišé prvcích.

Některé povídky mi přišly průměrné, ale jako podprůměr bych nehodnotila nejspíše žádnou. Občas jsem narazila na drobnost, která mě zarazila, ale nic, co by kazilo požitek ze čtení. Eliška s chirurgickou přesností zasahuje čtenářovu mysl a zanechává nepříjemný, lepkavý pocit na patře. No a samozřejmě si mě získala pomstou utopených koťátek, takže budu i nadále sledovat její tvorbu a moc držím palce! Hodnotím 4/5* a děkuji autorce za poskytnutí knihy.


vihar
01.09.2024 4 z 5

Zkazky z nefritové knihy jsou sbírkou povídek, které čtenáře zavedou do světa plného magie, tajemna a záhad. Povídky jsou čtivé, místy přímo magicky mysteriózní a atmosféra některých příběhů skutečně připomíná Lovecraftův styl. Autorce se daří udržovat napětí a vytvářet zvláštní, tísnivý pocit z neznáma.

Povídky jsou kvalitní, i když ne všechny na mě zapůsobily stejně silně. Některé z nich vynikaly více a zanechaly ve mně hluboký dojem, zatímco jiné byly spíše průměrné. Celkově jsem si ale čtení užil a kniha mě příjemně překvapila.

Pokud máte rádi temnější fantasy s prvky hororu a jste fanoušky Lovecrafta, Zkazky z nefritové knihy vás určitě zaujmou.

Autorovy knížky

2024  87%Zkazky z Nefritové knihy
Skrýt reklamy