Zlatá stezka

Zlatá stezka
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101635/bmid_zlata-stezka-101635.jpg 5 8 8

Rozsáhlý historický román, jehož námětem je válečné střetnutí posledních tří jihočeských táborských měst s pánem z Rožmberka a řádem křižovnických rytířů. Časově je román zasazen do období bezvládí - mezi husitstvím a vládou Jiříka z Poděbrad. Autor přibližuje život 15. stol., hospodářské, politické a právní poměry, radovánky na Krumlovském dvoře atd. Námětem je skutečný historický příběh. ... celý text

braunerova
06.06.2022 5 z 5

Příběh o zápase loupeživého rytíře Jaroše z Drahonic s mocným Rožmberkem a velmistrem strakonických křižovníků Václavem z Michalovic, jakož i o obléhání táborského města Vodňany v roce 1443. Účastníkům bojů už nešlo o náboženství, ale o nadvládu nad Zlatou stezkou. To byla důležitá obchodní trasa, přes kterou kupci vozili zboží z Rakouska do Čech. Autor je historicky věrný, hojně přitom čerpá z místních kronik. Mám vydání z roku 1956, přesto v románu nenajdete nic o třídním boji, jako v knihách Václava Kaplického.
Zajímavá byla historie města Vodňany, které nejprve obsadil Rožmberk a nechal strhnout hradby, načež přitáhli husité vedení Žižkou a bezbranné město vydrancovali a vypálili.

Blíženec
23.05.2013 4 z 5

Hrdinou je mladík Janek který prochází historickými událostmi.Vstoupí do společenství lapků na kupecké stezce,válčí po boku husitů.V knize je pěkně popsaný život ve středověku.