Zlatí úhoři

Zlatí úhoři
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345544/bmid_zlati-uhori-tUJ-345544.jpg 5 620 620

Dnes již klasické dílo naší literatury, jehož autorem je populární český spisovatel a novinář, nyní vychází s půvabnými ilustracemi Františka Nového. Povídky Oty Pavla, jež patří ke klasickým dílům české literatury, popisují neklidnou dobu první poloviny minulého století a přinášejí vzpomínky na dětství naplněné láskou, rybařením, ale také krutou realitou, a to vše s pochopením pro velká i malá lidská trápení. Jen málokdo dokáže vyprávět tak lehce a poutavě jako Ota Pavel, o čemž svědčí i obliba jeho knih, které opětovně vycházejí. V roce 1979 se dokonce dočkaly zfilmování. Karel Kachyňa, významný režisér naší kinematografie, na jejich motivy natočil hned dva filmy: Zlatí úhoři (1979) a Smrt krásných srnců (1986).... celý text

zapina
15.07.2020 5 z 5

Já nějak nevím co k této knize říct. Musela jsem si nechat den to vše vstřebat a pak napsat komentář :) Na knize se mi líbilo, že vypráví o delším časovém úseku. Takové knihy opravdu miluju. Byla zajímavá, ač chytání ryb je pro mě absolutně cizí, tak v této knize se mi to líbilo. Celkově na mě kniha působí spíš pochmurně. Je velmi čtivá a krásně napsaná. Určitě ji doporučuji, pohladila mě po duši a jsem moc ráda, že jsem si ji mohla přečíst.

Messilina
09.05.2020 4 z 5

Je to krásná kniha. Taková mile idilická. Pravda ovšem je, že malinko je tu cítit smutnější podtext válečného období. Ale jen jakoby podprahově.

MOu598
01.07.2019 5 z 5

Asi 25 povídek z doby před, při a po válce.
Čte se samo, milé, romantické, pěkné.
Při čtení si vybavuji filmy Zlatí úhoři a Smrt krásných srnců - oboje, i knížka moc pěkné.

Veruci
03.06.2019 5 z 5

Mám moc ráda povídky Oty Pavla a mám moc ráda Berounku a Křivoklátsko. Ani nevím, kolikrát už mám tuhle knížku přečtenou, ale vím, že se k ní za čas zase vrátím.

Pavelpi
09.05.2019 5 z 5

Nádherné.Hlavně Smrt krásných srnců a Kapři pro Wehrmacht.Jsou krásné,ale také hodně smutné.Je vidět,že autor tu dobu prožil a přesně ví,o čem píše.

Greenfingers
04.05.2019 5 z 5

Ota Pavel patří mezi mé nejoblíbenější české spisovatele. Jeho povídky, zvláště pak ty o rybách, jsou pro mě jako laskavé pohlazení od táty, který mě přivedl k lásce k přírodě a také k rybám. V tomto výběru jsou zastoupeny ty nejlepší "kousky" od Oty Pavla. Jsem velmi rád, že mám knihu ve své knihovně.

veronikahessy
26.02.2019 5 z 5

Tak tahle kniha se mi hodně líbila. Jako malá jsem trávila hodně času v přírodě a aspoň takto jsem si to mohla připomenout. Některé pasáže byly velice dojemné - hlavně ty s tatínkem, jak sháněl kapry. Určitě si ji přečtu zase znovu a dávám plný počet hvězdiček.

ronave
12.02.2019 4 z 5

Kniha byla srozumitelná a dobře se četla. Pomohla mi nahlédnout do doby druhé světové války a poznat pocity lidí, kteří i přes možnost ztráty života vzdorovali nacistickým němcům.

"Tatínku, pojď pryč. Jestli nás chytí, tak nás zabijou. Podíval se na mě nepřítomným pohledem a dneska vím, že mu tenkrát bylo jedno, kdyby ho chytili a na místě ubili. Nemohl odejít a nechat Němcům své kapry."

Hani77
26.01.2019 4 z 5

Dcera měla tuto knihu v povinné četbě, proto jsem si ji přečetla také. Některé příběhy jsou super, některé mi nic neříkaly. Moc se mi líbily povídky Smrt krásných srnců, Kapři pro wehrmachr a Můžou tě i zabít. Byly v podstatě velice smutné, ale měly úžasné rozuzlení.

CleoXandra
09.01.2019 4 z 5

Znamenitá kniha, ohromně čtivá. Pavlův styl je působivý, snadno se zaryje pod kůži a nepustí.

marhoul
22.10.2018 5 z 5

Ota Pavel je jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Povídky o rybách patří do zlatého fondu české prózy. Jednomu se spustí slzy jen tak, když čte, jak je na tom světě krásně...

radusak9806
02.10.2018 5 z 5

Dá se k této knize napsat ještě něco co tu ještě nebylo? Filmové zpracování s nezapomenutelným panem Menšíkem patří mezi zlatý fond a kniha zase velmi pochopitelně studentům zošklivována v povinné četbě :D

evickakyticka
17.07.2018 3 z 5

Filmovou verzi znám a mám ráda. Nechala jsem se zlákat i knižní předlohou. Musím přiznat, že mě kniha moc nebavila. Do první půlky docela jo, to jsem měla před očima film a známé tváře. Asi od poloviny na mě bylo moc "přerybováno" a už jsem se i nudila. Nemůžu říct, že by to bylo špatně napsané, to určitě ne, je to všechno hezky popsané, ale ... není to můj šálek kávy.

Medunkavera
12.06.2018 5 z 5

Krásný a také smutný příěh lidí z malé vesničky. O malém chlapci, kterému říkali Prdelko, o jeho tatínkovi a mamince, o jeho bratřích, o strejdovi Hoškovi a jeho krásném vlčákovi jménem Holan, o začínající válce, o milované řece, rybách a úhořích.
Tak, jak to umí jen Ota Pavel.

RyonMathrin
21.05.2018 4 z 5

Četl jsem poprvé jako kluk u prarodičů na chalupě, protože tam mnoho jiných knih nebylo. A dodnes si pamatuji, jak mne příběhy upoutaly. Vzrušení z rybaření, krásy přírody... Hrůza války mi přišla servírovaná tak nějak... nenapadá mne jiný výraz než „s obroušenými hranami“. Přes dobu, o které vypráví, jsou ty příběhy svým způsobem něžné, lidské.
Kdo nezná, rozhodně doporučuji.

regulax
02.05.2018 4 z 5

Příjemné chlapecky vyprávěné příběhy nejen o zlatých úhořích.

topi80
23.02.2018

Berounku mám nedaleko, jejím údolím čas od času projíždím na koloběžce, ale chytání ryb mě nikdy nechytlo. Takže jsem ve vztahu k Otovi Pavlovi objektivní. Znovu se zde nabízí srovnání s filmovým zpracováním. Každé z toho je trochu jiné. V knize se víc pojí poetika se syrovostí a na jejím konci, kdy už se místo k řece jezdí na přehradu, už se objevuje hlavně nostalgie po časech, které se nikdy nevrátí. Každopádně výborná kniha pro všechny, nejen pro nás od Berounky.

Val
20.02.2018 5 z 5

Přiznám se, že jsem se ke knize stavěla lehce nedůvěřivě. Četla jsem jí s dcerou v rámci povinné četby. Začátek mi dal docela zabrat, páč ryby mě vůbec neoslovují. Nicméně se do knihy krásně začetlo a ta romantika, ze všech stran dýchající láska k rodičům a v neposlední řadě laskavý humor, který autor rozhazuje plnými hrstmi, mě dostaly. Na konci i slza ukápla.

hroneczek
31.10.2017 5 z 5

Pavel musí oslovit snad každého čtenáře.

Madluska
27.09.2017 5 z 5

Dlouhá míle:
Moc jsem se těšil do mlýna. Byl to v mé mysli pohádkový mlýn, co v něm bydlí čerti Pacufráci. Vypravoval jsem se týdny, než jsem vyšel, a když jsem vyšel, tak jsem si broukal tu, co mě ji naučila maminka:
Po potoce chodila, drobné ryby lovila.
Drobné ryby rybářům,
hezké holky mlynářům.
Sládkům ještě hezčejší,
to jsou hoši pyšnější.
Vykračoval jsem si nahoru k zámku po kraji lidických polí. Dole, kde stávaly Lidice, nastoupila do práce německá Pracovní fronta a zpívala velice zvučně a přesvědčivě svou hymnu:
Wir sind die Jugend
mit Hacke und Spaten.
Motykou a rýčem tu převraceli zemi, aby ji ani Stvořitel nepoznal. Rybník, ke kterému jsem chodil s lidickými kluky, rozmetali dynamitem a vodu rozházeli do okolí stejně jako kostel. Potůček malý, co přitéká z Hřebče, odvedli jinam. Z bílých hřbitovních mramorových kamenů udělali cestu. Šlapou po jménech a příjmeních lidí, kteří tu tiše spali, a zpívají. Teď zmlkli. Budou asi pracovat. Chystají dynamit, protože motykou a rýčem nelze vyhladit bílé vesnice ze světa.
(1988, s. 93-94)
- Jedna z mnoha ukázek toho, proč všichni milujeme Otu Pavla - dovedl neuvěřitelně lehce zkombinovat naivní dětský pohled a prosté věci s ukrutnostmi války a střízlivým stanoviskem dospělých. Vyprávění působí uvolněně, reportážní charakter oslovuje a strhuje, ale stejně je vám při čtení jaksi ouzko, protože tam někde, za hranicemi dětských snů, jsou Němci a válka a bráškové jsou do koncentráku a tatínek už neprodává vysavače a Židi už nemůžou lovit ryby a... Dýchá z toho atmosféra. Vybrala jsem tuhle pasáž, protože myslím, že nejen veleznámá Smrt krásých srnců či Zlatí úhoři stojí za přečtení. I kvůli nádherně plastickému vyobrazení tatínka, kterého doma všichni obdivují:
Otázka hmyzu vyřešena
... Žil z minulosti a vzpomínal, jak před válkou chodil domů a sázel s velkým potěšením stovky na kulatý stolek. Měl pravdu, to uměl jak artista, pouštěl stokoruny z výšky anebo je připlácával. Maminka provolávala výkřiky obdivu a tleskala a my kluci jsme stáli, pusy dokořán. Později sice následoval obvykle druhý a třetí výstup, o němž už tatínek nerad hovořil: když vymáhal peníze z maminky zpátky, ale to známe jen z doslechu, a tak máme tatínka v živé paměti z dějství prvého.