Zlatý kompas

Zlatý kompas
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/551629/bmid_zlaty-kompas.jpg 4 1189 1189

Jeho temné esence série

Ve zvláštním světě podobném tomu našemu žije dvanáctiletá Lyra. Tak jako každý člověk má i ona svého daemona, který je jakýmsi vnějším zpodobněním její duše, zvířecím společníkem, který je s ní neoddělitelně spjatý. Daemoni dětí mohou svou podobu měnit, když však začnou dospívat, podoba daemonů se ustálí a na dospělých se začne usazovat Prach. Jednoho dne se ztratí Lyřin kamarád Roger a Lyra se rozhodně vydat na daleký sever, kam vedou poslední stopy. V království věčného ledu, kudy se prohání odvážní vzduchoplavci, medvědí kyrysníci a obávaní Vrahouni, je její jedinou zbraní její vlastní důvtip a zlatý kompas – pravdoměr. Ačkoli se moc Magisteria zdá být všudypřítomná, Lyra má v kapse přístroj, který tomu, kdo s ním umí zacházet, zodpoví každou otázku.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Northern Lights, 1995

Interpreti: Martina Krátká

Mark2000
03.01.2016 5 z 5

Když se mi tato kniha dostala do ruky, netušila jsem, proč se o ní tolik mluví. Ale stačilo mi pár stránek a pochopila jsem. Tato kniha čtenáře přesune do světa podobného tomu našemu, kde každého člověka doprovází jeho daemon. Myslím, že další věcí, která tuto knihu tolik vyzdvihne je to, že je to vyprávěno dítětem. Philip Pulman mě touto knihou doslova učaroval a hrozně moc se těším na další díly.

trudoš
15.12.2015 4 z 5

Světla Severu jsou úvodním dílem trilogie, takže i přes velkou záplavu děje se to hlavní začne odvíjet až na konci. Čím více se však do knihy ponoříte, tím více budete přemýšlet a těšit se na to, kam vás další stránky zavedou. Je to velmi pestrý příběh o dětech a jejich nevinném vidění světa. O tom, že dospělí si jdou vždy za svým a ne všichni jsou jednoduše hodní nebo zlí. O širších souvislostech a menším zlu.
Nejsilnější stránkou Philipa Pullmana jsou propracované kulisy tak trochu jiné viktoriánské Anglie. Mluvící váleční medvědi, víly a diktatura církve nejsou to jediné, co se od našeho světa liší. Autorova fantazie je v tomto směru velmi bohatá a každou další kapitolou vás o tom jenom utvrzuje.
I když má román nesporné kvality, nějak v mém případě úplně nezabodoval. Faktem je, že vyprávění mě chytlo až k závěru, kdy se ukáže, že dětská bezelstnost může vyústit v ošklivé vystřízlivění. Konec mě však natolik navnadil na pokračování, že to se pro mě stalo prakticky povinností.

pajos2
17.09.2015 4 z 5

moc hezké, lehké čtení

woodentoaster
08.08.2015 5 z 5

1. díl byl mým oblíbencem, dokud jsem nedočetla ten třetí. teď váhám...

V ostatních dílech mi ale silně chyběli deamoni :)

MarekG
15.07.2015 5 z 5

Všechny tři knihy jsem přečetl už dávno, přesto si stále pamatuji že první díl je nejlepší.

kklepkaa
19.06.2015 3 z 5

Zase jedna dlouho odkládaná kniha a jsem opravdu ráda, že jsem se do ní už pustila. A ještě jsem radši, že mám po ruce všechny díly a tak budu moct hned pokračovat.

Ze zazačátku jsem měla opravdu problém se do této série začíst. Asi za to může i to, že jsem viděla film a nejvíc mi utkvěl v paměti právě zmiňovaný začátek. Naštěstí kniha je o dost nabitější akcí než film a vlastně od Lyřina útěku mě kniha už nepustila.

Patlalca
07.06.2015 5 z 5

Velmi pěkný příběh. Těším se na další díl.

Dani3
06.05.2015 5 z 5

Opravdu nádherná knížka, která sebou přináší hodně otázek k zamyšlení. Rozhodně to není jen pohádka pro děti. Knížku jsem četla v originále a čte se lehce, děj je vyvážený, postavy jsou propracované a čtenář, ať už malý nebo velký, se rozhodně nebude nudit.

Líbila se mi myšlenka, že každý člověk má svého daemona i neomezené množství paralerních světů.

Hlavní hrdinka Lyra je neúnavná, odhodlaná a mazaná a moc jsem si ji oblíbila. Její daemon Pan ji skvěle doplňoval, jeden druhého podporovali a dodávali si odvahy, když to bylo potřeba. Stejně tak mi k srdci přirostl i medvěd kyrysník Iorek Byrnison.

Kaytria
07.04.2015 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila. Sice jsem už znala film, takže jsem věděla, do čeho jdu, ale jak byl film Eragon špatný a kniha vynikající, tak to mohlo být tady naopak. A hle, nebylo. Kniha měla výborný spád, nenechala mě ani chvíli chladnou, vytvoření nového světa bylo decentní ale promyšlené a všechno perfektně zapadalo do sebe. Těším se na další díl.

zuzana13
04.04.2015 5 z 5

Dobře napsaná. Moje oblíbená.
Film není podle knihy. Doporučuji.

Ellbereth
02.04.2015 4 z 5

Původně jsem si myslela, že je to spíš kniha pro děti, ale i tak jsem si jí odnesla z knihovny domů a po přečtení jsem jí koupila i s dalšími díly. Je to čtivé, překvapivé, i když je to taková poněkud odpočinkovější literatura. Film se mi vůbec nelíbil, protože jsem knihu nejdříve četla. Vadilo mi docela herecké obsazení, naprosto příšerný překlad a i to jak to bylo osekané. Navíc bych řekla, že další díly jsou lepší než první. Příběh je originální, i když na formu projevu si budete muset trochu zvyknout. Rozhodně můžu doporučit.

1v8na
12.01.2015 5 z 5

Příběh byl moc pěkný a napínavý. Ovšem filmové zpracování bylo o něčem úplně jiném. Avšak kniha se mi líbila mnohem více, byla více detailně propracovaná.

Raven_Black
04.12.2014 3 z 5

Knihu jsem si přečetla, protože jsem na ni náhodou v knihovně narazila. Podle hodnocení by měli být kniha alespoň uspokojivá (v mém případě k žádnému uspokojení nedošlo). Mnoho lidí v komentářích psalo, jak kniha byla výborná, ale byli tu i tací, kteří knihu moc nechválili. Podle mě byla knížka moc dlouhá. Autor ji mohl klidně zkrátit na polovinu, protože v prvních 150 stránkách se nic neděje, v dalších 150 se konečně rozjíždí, ale v posledních 100 je opět nezajímavá. Přesto jsem si přečetla další díly mě velice překvapily. Jsou mnohem zajímavější, více vás to vztáhne do děje a je prostě lepší. Doporučuji si přečíst další díly a ten první bych v pohodě i vynechala. ;)

Lablynt
05.10.2014 5 z 5

Nápad je vážně úžasný, kniha je napsaná také úžasně. Celý den jsem byla ponořená do děje, také jsem ho rychle přelouskala. Knihu bych klidně doporučila i dospělým :) Už se těším, až si půjčím další díly!
Ale film... Vždyť mnohé vynechal! :(

adorjas
24.09.2014 4 z 5

Asi to nie je fantasy pre každého, pre mňa malo spirituálny charakter a hodnotím ho veľmi vysoko.

Annie G.
22.09.2014

Úžasný příběh, škoda jen, že sem ho nečetla když sem byla mladší :(

hanjana
07.09.2014 4 z 5

Je to krásná pohádka s hodně zajímavým nápadem. Bavilo mě to od začátku do konce, ale podle mě bych u hodně dobré knížky neměla usnout. :D
Určitě se pustím do dalších dílů, protože konec je ušmiknutý teda výborně.

tsal
02.03.2014 3 z 5

Zlatý kompas mě poněkud zklamal. Chvílemi se mi kniha četla docela špatně a měla jsem problémy vyznat se v tom, co se zrovna stalo. Těžko říct, zdali to bylo překladem nebo již autorovým zmatečným psaním scén s rychlým sběhem událostí. Na druhou stranu byl příběh a motivy postav propracovány mnohem hlouběji než ve filmu a spousta věcí se mi začala jevit v odlišném světě. Rovněž to na mě působilo mnohem dospěleji a nejsem si jistá, jestli bych to dala do rukou mladšího dítěte. V prvním díle nakonec kladné věci lehce převážily nad těmi zápornými.

Eigis
28.12.2013 5 z 5

Celá vize světa, kde duše lidí kráčí vedle nich v podobě různých zvířat se mi líbí. Také divoženky, medvědi a technologická úroveň zdařile podporují přitažlivost Pullmanova světa. Příběh samotný má dobrý nápad a dějový spád.

Dandulka
02.09.2013 3 z 5

Příliš vleklý příběh, po prvních sto stranách se celkem nic moc neděje, ale překousala jsem ji!