Zlatý kompas přehled

Zlatý kompas
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/2551/bmid_zlaty-kompas-dwK-2551.jpeg 4 1190 1190

Jeho temné esence série

Děj knihy se odehrává v paralelním světě podobném tomu našemu, kde žije dvanáctiletá Lyra. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším spodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo

Northern Lights, 1995

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlatý kompas. Přihlašte se a napište ho.

marketa3815
dnes 3 z 5

Četla naše desetiletá dcera a moc se jí to nelíbilo, protože tam pořád někdo bezdůvodně umíral a protože tam bylo moc zlých lidí. Taky ji otravovala spousta náboženských řečí. Dalšími díly pokračovat nebude.

LordSnape
20.01.2025 5 z 5

Všechno se teprve rozjíždí a Pullman moc netlačí na pilu. Příběh nechává plynout, Lyra je sympatická hrdinka a svět je vykreslen hezky a uvěřitelně. Osobně Zlatý kompas považuji za jednu z nejlepších knih pro mládež, protože je tam vše, co k takovému čtení mladý člověk potřebuje a kniha je v jistých chvílích i dost napínavá.

Njangu
23.12.2024 4 z 5

Hezký příběh.
Kniha je víc pro menší čtenáře, kteří mají rádi napínavé příběhy.
Ale bylo to příjemné oddychové čtení. Příběh měl spád a byl zajímavý.

Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021

Ocenění knihy (1)

1997 - British Book Awards (British Children's Book of the Year)

Zfilmováno

Zlatý kompas (2002)