Zlo: Věda o temných stránkách lidství
Julia Shaw
Čím se liší váš mozek od mozku psychopata? Kolik lidí sní o vraždě? Pokud byste se mohli vrátit v čase, zabili byste malého Hitlera? Jste zlí jen proto, že máte nějaké sexuální sklony? Otázky, které klade psycholožka Julia Shawová svému čtenáři, znepokojují víc než dávka bulvárních zpráv, které běžně tak rádi konzumujeme. Kniha Zlo není vyčerpávající monografií o zlu, i když je repertoár odborných, popkulturních i každodenních pramenů, o něž se opírá, bohatý. Je mnohem víc o vás samotných. V kapitolách věnovaných zdrojům a typům agrese, psychologii vraždy, našim předsudkům vůči odlišnosti, kyberkriminalitě a kyberšikaně, sexuálních deviacích, genocidách, teroru či terorismu autorka problematizuje sám pojem zla. Vrah, zloděj, násilník jsou nálepky, kterými hodnotíte druhé. A určitě existuje někdo, kdo si myslí, že jste zlí vy sami. Jíte maso? Děláte v bankovnictví? Máte nemanželské dítě? Najdou se věci, které vám mohou připadat normální, jiným ale nemusí, mohou se jim zdát naprosto odsouzeníhodné. Možná jsme zlí všichni. Nebo možná není zlý nikdo z nás.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2020 , PasekaOriginální název:
Evil: The Science Behind Humanity's Dark Side, 2018
Kniha vysvětluje, že potenciál pro zlo je v každém člověku a ukazuje to na příkladech. Snaží se, abyste ho našli sami v sobě, nikoliv proto, abyste byli sami zlí, ale proto, abyste se lépe poznali a dokázali lépe odpouštět. Protože pokud poznáte vlastní chyby, nebo alespoň to, že tyto chyby jsou běžné, nebudete je odsuzovat tak příkře.
Odkaz na ukázku z knihy:
Problematika zla fascinuje lidstvo už od prvopočátku. Existuje člověk, který je absolutní zlo? Kdybyste mohli, s tím, co dnes víte, zabít Hitlera jako dítě, dokázali byste to? Těmito tezemi začíná kniha německé autorky a čtenáře natěší na zajímavé myšlenkové pochody a experimenty. A hlavně na to, že se zamyslí nad tématy, která jsou ve „slušné“ společnosti tabuizované a rozhodně se o nich do hloubky nemluví. A je téměř vyloučené se pokusit o nějaký postoj advocatus diaboli – zkuste si někdy obhajovat nebo alespoň soucítit s člověkem s pedofilními sklony…
Problém knihy je ovšem pravděpodobně to, že koncept „zla“ je tak široký a částečně subjektivní (co byste považovali za zlo, co jen za špatné?), že Shaw pokrývá mnoho témat na úkor hloubky: hovoří o pojmu „zlo“ v kontextu technologie, moci, kanceláře, sexuality, vražd, znásilnění, nacistů, terorismu, pedofilie, otroctví, sadismu, ale též genderové a sociální znevýhodněnosti. Suma sumárum – začátek byl velmi ambiciózní a pak se to rozplizlo v povrchní intelektuálské žvatlání..
Na univerzitě mi byl zadán úkol přečíst knihu s psychologickou tematikou z posledních 5 let. Vybrala jsem si právě tuhle, protože mi podle perexu přišla hodně zajímavá. Zlo, vraždy, tajemno a divnosti přece vždycky přitahovali a přitahují člověka (jak autorka zmiňuje v jedné ze svých kapitol). Autorka sice říká, že kniha není shrnutím všeho, co víme u zlu, ale vlastně přesně tím je. Předkládá čtenáři průběh různých experimentů, a jejich logickým uspořádání se dostává od tématu k tématu, které tvoří kapitoly knihy. Spoustu z experimentů mi bylo známých díky přednáškám na VŠ, ale autorka jejich závěry odkrývá i z jiného úhlu pohledu než se běžně učí, a to mě na knize překvapilo. První knihu jsem tedy hltala jedním dechem - přes roztomilou agresi, narcismus, studii obličejů, se dostala ke klaunům, vrahům a psychopatům, během čehož se ve mně několikrát tajil dech (musela jsem knížku i několikrát odložit, abych vydýchala, co jsem si právě přečetla). Naopak byly chvíle, kdy autorka sama ujišťuje čtenáře, že pokud děláme předložené chování/nebo jev, je to zcela normální. K tomu popisuje jak při takových chvílích funguje náš mozek, a že kvůli toho nejsme sami psychopati. To se Vám uleví. Vzápětí Vás ale šokuje další kapitolou, která vylíčí další běžné chování, ale takové které si neuvědomujeme, a proto se za něj začneme stydět (hezké ale od autorky je, že nám opět vysvětlí, že i takové chování je normální - třeba že pohled člověka přitahují divnosti, jako divní lidé, různá znetvoření apod.). Od přečtení knihy ale se slovem divný už nakládám s určitým respektem, protože autorka v jedné z kapitol také definuje, co vlastně ona divnost je a kdo je na základě toho námi popisován jako "divný". Jak měla kniha však dynamický a fascinující začátek, tak opačný měla konec. Od druhé poloviny (vím přesně, že to bylo od momentu, kdy se autorka ponořila do tématu kyberšikany a zlu na internetu) ale můj zájem začal upadat. Začala jsem mít dojem, že se kapitoly ke zlu už moc nevážou, nebo spíš že podložené argumenty nejsou už tak přesvědčivé. Také ubylo velké množství na sebe navazujících studií, které bylo tak fascinující číst. Začala být pro laického čtenáře až příliš podrobná ve věcech, které pro něj samotného nebyly až tak důležité. Přišlo mi, jako by se spíš snažila vyjádřit svůj názor na momentální dění, a proto se mi knížka už četla hůř.
Dílo Shawové jako takové je určitě přínosem pro čtenáře laika, který o zmíněném tématu neví vůbec nic, ale studentovi VŠ se zaměřením na psychologii nepřináší prakticky nové vědění, ale na druhou stranu (a to vidím jako velké plus) mu nabízí přehled - shrne veškeré studie, předkládá je postupně a buduje tak rámec souvislostí mezi konkrétními jednotlivinami. Knihu bych určitě doporučila vrstevníkům, kteří studují mimo můj obor, nebo studentům gymnázií a středních škol, pokud se rozhodují, co budou dělat, v souvislosti s tím přemýšlí co je zajímá, a přichází na to, že psychologie, je přečtení této knihy určitě tím správným potvrzením/vyvrácením jejich budoucího rozhodnutí.
Tahle knížka mě zezačatku hodně překvapila. Jelikož se autorka snažila vysvětlit poměrně obecný pojem zlo. Snažila se ho humanizovat, vysvětlovat ho formou různých experimentů, přičemž se snažila být nestranná. Bylo to poutavé a místy i vtipné. Bohužel poslední dvě kapitoly mě už tolik nezaujaly přišlo mi, že autorka nebyla zcela tak objektivní. Nakonec mi přišlo, že ten konec byl takový useknutý. Myslím, že by si kniha zasloužila delší závěr. Doporučuji.
Populárně naučná knížka, která je pro ty, kteří se zajímají o různé psychologické experimenty (potažmo obecněji fakty), spíš takovým spestřením již existujících vědomostí, rozšiřující, ale ne absolutně neznámou oblastí.
Knížku hodnotím kladně, četla se mi dobře a rychle.
Julia Shawová je skvělým příspěvkem v oboru psychologie. Do knihy jsem se pustila na základě jejich videí a přednášek ale musím podotknout že to není nic extra. Souhlasím že první půlka je hodně zajímavá ovšem ta druhá je až příliš podrobná a ne příliš přínosná
Sice nikoliv objevná ale velice čtivě a srozumitelně napsaná kniha která seznámí čtenáře se "základním" vzděláním okolo temnější stránky lidské duše. Čtivá dokonce natolik, že jsem ji zvládl za pouhé dva dny. Pokud vám však něco říkají termíny jako Milgramův experiment či Stanfordský experiment, tak toho pro vás asi v knize moc nového nebude. Oceňuji ale jak kniha umí chvílemi vyvést čtenáře z komfortní zóny a ukázat, že se zlem(nebo tím co za zlo většina považuje) to většinou bývá o dost složitější a vůbec ne tak jednoznačné jak se obvykle může zdát.
To, o čem Shawová mluví, není zase nic tak nového. Způsob, jakým to podává, je však svěží, vyargumentovaný a pro mnoho čtenářů, zejména konzervativněji smýšlejících, bezpochyby i nepříjemný. „Zlo“ není jen o tom, jak porozumět ostatním, ale do značné míry přispívá též k pochopení vlastních názorů, předsudků a přesvědčení, a třeba pomůže i některé z nich trochu poupravit. Je pravda, že ne vždy jsou autorčiny dedukce zcela bezchybné a té „vědy“ uvedené v podtitulu by tam klidně mohlo být i víc, nicméně obecně knihu považuji za přínosnou. A to včetně níže kriticky zmiňovaných kapitol o kampani meetoo a kultuře znásilnění, jež naopak dobře ukazují podstatu problému, která v diskuzích mnohdy zaniká.
Provokativní kniha, která narušuje naši komfortní zonu a boří řadu stereotypů. Ano, není to místy příjemné čtení a člověk by si místy přál aby to nebyla pravda, ale to přece neznamená, že je to špatná kniha, spíš naopak. To, že nám něco není příjemné, ještě neznamená, že to můžeme ignorovat či odsuzovat. Autorka rozhodně není morální relativistka, ale snaží se rozebrat naše zažitě představy o zlu a doložit je řadou vědeckých výzkumů. Místy navrhuje i konstruktivní řešení problémů. Neobhajuje ani vrahy, ani pedohebefily ani zoofily, ale naopak se velmi čtivě snaží uvést nás do problematiky. Přijde vám zajímavé, že společnost tak prudce odsuzuje zoofily, ale zato zvesela ignoruje výrazně větší utrpení zvířat ve velkochovech a na jatkách? Můžete za to, že vás něco/někdo přitahuje? Zabili byste mladého Hitlera, kdyby ste měli stroj času? Myslíte si, že existuje nějaký orgán zla, že vy byste nikdy nedokázali zabít? No tak pokud vás zajímají odpovědi, tak s chutí do toho a připravte se na pěkný fičák v představách o sobě samých :-D
Musím říct, že mám podobný názor jako Ajli. První část knihy jsem četla se zaujetím, bylo to velice zajímavé, včetně příkladů ze skutečnosti a různých testů. Druhá půlka knihy se zaobírala kyberzločinem a hned poté sexuálními úchylkami. Vcelku detailně rozebranými. Chápu, je to zlo, ale nemusím číst všechno. Takže zbytek knihy víceméně prolistován a odloženo.
Zajímavá fakta určitě, ale jen pokud vydržíte, že je to ve stylu "pokud někdo jednou do roka vraždí a zbylých 364 dní v roce je bezúhonný občan, nejdřív se podívejte na sebe, než ho nazvete špatným člověkem". Nemám jasno v tom, jestli je to věda o temných stránkách lidství, nebo spíš jejich propagace. Ledaže si autorka během své praxe lépe porozumí s pachateli trestných činů, než s ostatními svými vrstevníky, to by smysl dávalo.
Knížka je psaná populárně naučným stylem a zajímavá byla do chvíle, než autorka začala vychvalovat kampaň meetoo. To mne znechutilo. Nesnáším hony na čarodějnice a pogromy na kohokoliv.
Přesto lze knížku doporučit, sebrané výsledky experimentů poučí.
zlo psychologie násilí sadismus BDSM populárně-naučné publikace sociální patologie a deviace markýz de Sade sexuální deviaceAutorovy další knížky
2020 | Zlo: Věda o temných stránkách lidství |
2017 | Iluze paměti |
Psychologická kniha napísaná veľmi príjemným jazykom, ktorý v pohode pochopia aj laici. Páčilo sa mi ako Shaw premýšľa nad kontextom a že sa snaží témy vo svojej knihe detabuizovať. A takisto, sa mi páčil jej iný náhľad na vrahov- nie sú to "len" psychopati, ale ľudia ako každý, t.j. vrahom sa môže stať ktokoľvek z nás.