Zloba
Chris Carter
Robert Hunter série
Na počátku příběhu dojde k podivné autonehodě a vzápětí je zatčen muž, podezřelý z dvojnásobné sadistické vraždy. Následující vyšetřování vede k odhalení vraha, který nejméně pětadvacet let unášel, mučil a vraždil oběti po celých Spojených státech, aniž měl někdo tušení o jeho existenci. Podezřelý tvrdí, že je jen pěšákem v obrovském labyrintu lží a klamu – dá se mu věřit? To má zjistit detektiv Robert Hunter, tentokrát „pohostinsky vystupující“ ve službách FBI. Ve svém šestém příběhu odhaluje Hunter děsivá tajemství, která se ho tentokrát týkají osobně a otevírají staré rány z jeho minulosti.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , Audioteka , BookmediaOriginální název:
An Evil Mind, 2014
Interpreti: Jakub Saic
Tak jsem si myslela, ze predchozi dil byl naprosty mazec....ne, nebyl.
Psychologicky souboj supermozku v tehle knize me naprosto dostal. Hunter a jeho byvaly kamarad jako policajt a neuveritelne vykonny seriovy vrah bez jakychkoliv vycitek svedomi nebo soucitu plny brutality a prosty normalniho clovecenstvi. Misty jsem si rikala, jestli je to opravdu mozne a nejhorsi na tom je, ze autor cerpal ze skutecnych pripadu ze sve praxe. Az by se jeden bal, kolik takovych Hannibalu chodi kolem nas...
Libi se mi, ze tenhle dil je stavbou jiny nez predchozi, dozvedeli jsme se konecne vice o Hunterove smutne minulosti.
Je to ctive, napinave, mrazive, brutalni a me to hrozne bavi i kdyz vim, ze doma zas nic neudelam, kdyz zacnu cist...jdu na sedmicku.
Tak to byla opět jízda. Trochu jiné než předešlé díly, ale o to děsivější,že je to podle skutečné události. Autor nasadil laťku o další levl výš. Přečteno na jeden zátah. Za mě 120%.
Buď je tento díl zatím nejlepší z této série nebo prospělo že jsem si dala mezi díly pětiměsíční pauzu protože té brutality už na mě bylo moc. Tentokrát těch úchylností na Cartera není tolik, zato je to velmi napínavé a skvělé čtení i když Hunter mě stále nepřesvědčil o svojí genialitě, na to dělá stále spoustu nepochopitelných chyb.
Pavlina50: to by nebyla normální polovina planety. Ať se jedná o takovéto knihy nebo horory.
Tak tuhle knihu jsem musela pořádně rozdýchat.
U Cartera už jsem sice zvyklá na cokoliv - všechny jeho knihy jsou vždy psány s velkou brutalitou, ale toto bylo něco naprosto odlišné. Vůbec ne v menší míře sadismu nebo Carterových standardních zvráceností, ale v celkovém pojetí příběhu. Pachatel je hned téměř na začátku knihy identifikován a prakticky celý další děj pokračuje v duchu jeho konfrontace s vyšetřovali, hledání motivů, pohnutek k jeho brutálním činům a vůbec celková psychoanalýza mysli masového vraha. Děj se tak tentokrát nevyznačuje téměř žádnou akčností, ale naopak mozek dostává opravdu zabrat – dokonalé psycho.
Robert Hunter se právě chystá na zaslouženou dovolenou na Havaj, když je odvolán k dalšímu případu. V tu chvíli vůbec netuší, že stane tváří v tvář své bolestné minulosti a bude muset čelit nejtemnějším a šokujícím odhalením, které pro něho dosud zůstávaly ukryté.
Kniha má neskutečně dusivou a těžkou atmosféru, hodně moc mi právě touto atmosférou připomíná film noir, konkrétně se mi do mysli pořád vracel film Sedm a hlavně jeho finální scény.
Ale opravdu děsivé je to, co autor píše už v předmluvě knihy - že se většina zápletky a postav zakládá na skutečných faktech, s nimiž se setkal v praxi soudního psychologa. Dosud jsem naivně věřila v Carterovu bujnou zvrácenou fantazii, ale tento fakt mě uzemnil.
Nicméně kniha mě fakt zasáhla, je opět skvěle napsaná, Carter prostě nezapřel svůj vypravěčský talent, který nedovolí knihu odložit, než je dočtena poslední stránka. Ale s nadsázkou míněno se začínám bát tak trošku i sama sebe, jestli jsem ještě vůbec normální vzhledem k tomu, že něco tak šíleného dokážu číst.
verculka: zlo, které autor popisujete existuje. Nemusí to být zrovna masový vrah. Stačí například žena/ "matka" která zabije své dítě nebo jej týrá nebo zneužívá.
Na začátku byla obyčejná dopravní nehoda, která se vyvinula ve vyšetřování sériového vraha. Vrah byl již za mřížemi, ale nechtěl mluvit a pak si vyžádal nám známého Roberta Huntera. S jeho pomocí se dozvídáme děsivé skutečnosti o vrahové tzv. práci kterou vykonává dost dlouho.
Kniha je velmi čtivá a napínavá. V tomto díle spolu soupeří dva geniální mozky. Jeden na straně policie a proti němu geniální sériový vrah, kterému se dařilo dost dlouhou unikat pozornosti FBI a její speciální jednotce.
Toto bola bomba, iné než predchádzajúce diely, ale úplne skvelé. Výlety do minulosti dali príbehu nový rozmer, postava vraha vykreslená parádne. Encyklopédia psychopata. Teším sa na ďalší diel.
Přečteno jedním dechem, nicméně něco mi tam vadilo. Vrah jako vždy brutální, vysoce inteligentní a perfektní protivník Robertovi. Dostává ho až na psychické dno. Ač vyšetřování běželo, trošku mi vadilo znát totožnost vraha celou knihu. Malinko to ubralo na celkovém napětí knihy. Ale rozhodně stála za přečtení a honem na další díl.
Mile mě překvapilo, že na tenhle díl šel autor jinak. Bylo to riskantní, ale myslím, že se to povedlo.
Bylo to napínavé, zvrácené, konec byl skvělý.
A teda je to pořádný výlet do Robertovi minulosti.
Tímhle dílem jsem se prokousávala nezvykle dlouho, nemohla jsem se začíst. Souhlasím s hodnocením petraj30, ten díl je prostě jiný. Nějakou dobu jsem byla rozčarovaná, zklamaná, čekala jsem, jestli a kdy "to" přijde. A přišlo. Ale kvůli příliš rozvleklému začátku to pro mě nebyl nejlepší díl.
Tak tento díl je opravdu nejlepší a určitě také dost důležitý. Pochopila jsem proč je Robert takový jaký je, proč se chová tak jak se chová. Je to síla. Ano, tady to bylo opravdu čiré a neskutečné zlo. Na jeden život je ho až dost.
(13. 2. 21 - 6 474 - 17)
Tohle byla síla. Nechce se mi věřit, že skutečně existuje takovéto zlo... Jestli autor skutečně čerpal ze svých zkušeností, tak se mi chce zvracet z tvé zvrátěnosti.
Vím, že se budu opět opakovat, ale ono to jinak ani nejde - TOHLE BYLA BOMBA! Bomba v oblasti krimi thrillerů, která je vždy od samé počáteční aktivace až po konečný výbuch zákeřná, bezchybná, děsivá... Její síla umí rozcupovat moje čtenářské srdce na tisíc kousků. Je to výbuch emocí tak, jak umí snad jen Chris Carter.
A že byla Zloba pojata trochu jinak? Nevadí. Naopak! Nová živá voda, ukázka toho že Chris nedopustí, aby se nádohou čtenář dostával stále do podobných vod. Chris nevykrádá sám sebe, jak tomu už tak někdy bývá u spisovatelů pouštících se do dlouhých sériích...
Prostě paráda!
Díky, díky, díky.
Jedním slovem waaaaaaaw. Tak tohle byla naprostá pecka!!!!! Pokaždé si říkám, když dočítám knihu, že další už být lepší prostě nemůže, ale omyl. Tahle se mi zatím líbila úplně nejvíc. Nechci nic prozrazovat, ale tady je vrah teda opravdu mega hajzl!!!!!!
Hned se vrham na další díl
Kdyby tady nevystupoval Robert a nebyla by tu občas až detailně moc popsaná nějaká brutální vraždička, tak bych řekla, že knihu napsal někdo úplně jiný. Bylo to jiné než obvykle. Ani lepší, ani horší, zkrátka jiné. Tady se blíže seznamujeme s Robertovým životem. Konečně.
V minulých knihách se objevila nějaká ta vražda hned na začátku a o napětí nebyla nouze až do konce. Tady to ohledně toho napětí z počátku nějak stagnovalo. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem se úplně začetla, ale stejně to bylo něco úplně jiného, než jsem od Chrise Cartera zvyklá. Možná mi trochu vadila ta přílišná retrospektiva.
V minulých dílech se mi povětšinou stávalo, že jsem s vrahem i soucítila, ale tohle je jen bezohledné a nelítostné ničení beze špetky soucitu.
I přesto to byl velice napínavý a bravurně vymyšlený příběh a samozřejmě i místy nechutný. Bylo to jiné, ale můžu vůbec jinak hodnotit?...To určitě ne...:-)
Čtivá kniha, která pomocí občas až laciných cliffhangerů na konci kapitol vás nutí číst dál. Jak již si ostatní čtenáři všimli, autor dost vykrádá Mlčení jehňátek.
Zloba se mi zatím z celé série líbí nejvíc. Je to celkem úleva, odpočinout si od totálně nechápavé kapitánky a jejích stupidních otázek. Někdy přemýšlím, proč tam vůbec je. Přijde, koukne na tabuli, párkrát se zeptá "cože" "jak to", případně zopakuje po Hunterovi větu a přidá otazník...takže ve Zlobě opravdu nechyběla, děj odsýpá parádně a krátkodobé parťačce z FBI to pálí (promiň Garcio).
Tak po roční pauze jsem sáhla po knize Chrise Cartera. Doufám, že další díl si přečtu dříve než za dvanáct měsíců, jelikož bych se chtěla co nejrychleji propracovat k desátému dílu s názvem Nenávist, který je úzce spjatý se Zlobou. Již teď se na ten díl těším.
Ale zpět ke Zlobě.
Absolutní, čiré zlo v lidském těle.
Souhlasím s názory, že Zloba vybočuje z řady. Autor změnil šablonu psaní, ale přesto je znát autorův nezaměnitelný styl. Opět mě ke knize přikoval. To pan autor umí na jedničku.
Za mě osobně je tato kniha prozatím to nejlepší, co jsem od něho četla. Ale tím nechci shazovat předešlé díly. Všechny, které jsem zatím četla, jsou naprosto skvělé.
V předchozích dílech se vždy naskytla chvíle, kdy jsem pocítila lehký soucit (ovšem ne pochopení) s padouchem. Většinou se stali zabijáky až po nějaké tragické minulosti. Tentokrát poprvé je psychopat prostě jen psychopatem. Ovšem naprosto geniálním. Ale i Robert Hunter je geniální. A tento jejich souboj mě moc bavil. Dokonce jsem ani neměla čas postrádat Garciu. Ovšem v dalším díle se s ním moc ráda opět setkám.
Za sebe doporučuji.
vraždy detektivní a krimi romány thrillery napětí sérioví vrazi brutalita FBI mučení psychopati, sociopati vyšetřování
2013 | Dvojitý kříž |
2016 | Zloba |
2015 | Jeden za druhým |
2013 | Noční lovec |
2016 | Já jsem smrt |
Aj keď bola Zloba mrazivá, strhujúca a skvele spracovaná kniha, ktorú hodnotím plným počtom bodov, neviem sa zbaviť pocitu, že mi tam niečo chýbalo... Možno to bolo tým, že mi chýbal Garcia a Blakeová a musela som si zvykať na nové postavy z radov FBI... Alebo to bolo tým, že mi to pripadalo, ako keby sa prevažná časť príbehu odohrávala len na jednom mieste-v budove FBI... Neviem...
Ale konečne je už známa Robertova minulosť a dôvod jeho samoty...