Zločin a trest
Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Raskolnikov je nucen odejít ze studií. Žije v zatuchlém pokoji, nemá peníze, hladoví, ale o poctivou práci nestojí. Aby mohl dokončit školu, chce se jeho sestra obětovat tím, že se provdá za bezcharakterního boháče Lužina. Raskolnikov sestře sňatek rozmluví. Jenže jak teď přijít k penězům? Napadají ho hrůzné myšlenky… jednou z nich je i vražda…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , AlpressOriginální název:
Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije), 1866

Musím přiznat, že toto je jedna z nejlepších knih dějin světové literatury. Dneska autoři jsou o ničem, nemají podklad. Dostojevskij byl vskutku zajímavý člověk. Byl ve vyhnanství, trpěl epilepsií, žil dobře i bídně, byl gemblér.... A proto psal pravé příběhy ze života.

Dokonalost! Kniha je psána úžasně, všechny psychologické detaily rozebrány (ale nepůsobí tímto nudně), člověk nemůže knihu odložit, protože chce vědět, jak to bude dál! Přečteno za dva dny.

pribeh jednoduchy, ale tie opisy, raskolnikova rozvratena psychika, vahanie, utrpenie, radost citat Dostojevskeho slova, ich plynulost samotna Ruska literatura ma zvlastne miesto vo svete ale Dostojevski ho ma v poprednych radoch, jeho styl mozno len obdivovat

Tlustá a nádherná kniha, plná psychologické polohy člověka a jeho hranic. Byla to paráda a pro mě překvapením, jak špatně se od této knihy odtrhávalo.

Toto bola prvá knižka od Dostojevského, ktorú som mala v ruke a musím povedať, že od toho dňa som sa snažila získať všetky knižky, ktoré tento vynikajúci autor napísal. Zatiaľ v žiadnej zo svojich kníh nesklamal. Jeden z najlepších autorov všetkých čias a u mňa je kráľom realizmu :)

Nadčasová myšlenka, která naláká spoustu čtenářů, ale jinak nic moc. Idiot je stokrát lepší.

Krásné filozofické dílo, klenot ruské literatury. Bohužel mi realistiský způsob psaní příliš nesedí...
19. století Rusko zfilmováno ruská literatura svědomí rozhlasové zpracování Petrohrad (Rusko) ruské rományAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
2008 | ![]() |
1958 | ![]() |
2020 | ![]() |
Já teda nevím. Asi nejsem dostatečně duševně na výši, ale mě všechny Dostojevského knihy příjdou ujetý. Alespoň ty co znám. Je v nich sice něco, co nutí člověka číst dál, ale zároveň přitom cítím vztek a naštvání nad debilitou hlavních postav, motivy jejich jednání a demencí ruské společnosti. Ale možná to tak Fjodor chtěl.. :-)
Co je na jeho postavách pravdivého a oč jsou současní autoři horší?