Bílé noci přehled
Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Osamělý mladík narazí jednoho dne na břehu řeky na půvabnou dívku, k níž vzplane touhou. Dívka ale čeká na svého nastávajícího, který by měl každým dnem dorazit do města. Čas ovšem běží, snoubenec o sobě nedává vědět a zamilovaný mladík se rozhodne jednat.
Literatura světová Novely
Vydáno: 1958 , Svět sovětůOriginální název:
Белые ночи, 1848
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílé noci. Přihlašte se a napište ho.

Příběh byl dost předvídatelný. Dlouhé vypravěčovy litanie mi často připomínaly Werthera. Zaujala mě kompozice a vložený dopis. Rozesmála..., nebo vyděsila babiččina jehlice? Úplně jiný Dostojevskij, než jak ho znám.

Romantik ve mně zdá se hyne. Útlá novelka měla velmi slibný start, ale hlavní hrdina se rád poslouchá a až moc naříká. A jeho nově nalezená láska? Té linka byla až moc předvídatelná.
Kniha Bílé noci v seznamech
v Mé knihovně | 159x |
2004 | ![]() |
2004 | ![]() |
2008 | ![]() |
1958 | ![]() |
2020 | ![]() |
Mladík, který je tak osamělý, že touží alespoň po tom, aby se pozdravil na ulici s lidmi, které denně potkává, se náhodou seznámí s mladou dívkou. Ta mu vypráví svůj příběh a mladík naslouchá a touží. Při tom také hodně mluví, protože se rád poslouchá. Jak celý příběh dopadne bylo zřejmé, protože Dostojevskij. Ale to neubírá na tom, že je to velmi zdařilé dílo.