Případ podezřelého arcibiskupa
Stanislav Češka
Zločiny na Velké Moravě série
Na podzim roku 880 se z Říma vrací poselstvo, v jehož čele stojí arcibiskup Metoděj a kníže Slavomír. Metoděj v Římě zcela obhájil svoji činnost v rámci církve a papež navíc přijal Svatopluka s celou moravskou zemí a veškerým jejím lidem pod patronaci Říma a papežů. Moravané v Římě dosáhli všech svých cílů. Jedinou potíží bylo, že papež vysvětil jako biskupa nitravského hlavního Metodějova konkurenta Wichinga.... celý text
Jako vždycky skvělé čtení. Odpočinkové a přesto dobře napsané. Mám tuto sérii opravdu ráda.
Příběh se mi líbil. Samozřejmě nikdo neví, jak běžel čas den po dni, ale hlavní události víme.
Další z případů z Velké Moravy, který staví na minimálních historických faktech z této doby a je to jen dobře. Vlastní příběh je možná trochu komplikovanější a možná tedy i zajímavější. O to však pro mne nejde. Především je pěkné ponořit se do této doby a místa s vědomím, že autor udělal vše, aby to vše bylo hodně blízko pravdě.
Kniha nezavazela? Co je to za výrazivo? A také ty obraty - "po neúspěšném návratu, no, návratu, spíš útěku... ", a to není poprvé. Chudák staro - moravština/čeština, opět a zase. (A chudáci my, čtenáři.) Na úkor příběhu.
Kníže Slavomír (alias velkomoravský Mirek Dušín) vyšetřuje vraždu kaplana biskupa Wichinga. Tentokrát mu pomůže "policejní" chlupatý pes Chlup. Vrah je znám již od začátku, popisy hradišť, domů a dalších velmi "důležitých" nezbytností jsou nudné.
Připadá mi, že celá série už dodýchává. A to existují minimálně 2 další díly. Je to ale zasazené do čtenářsky vděčné doby, která to drží. K tomu zajímavá detektivní zápletka s citlivě zakomponovaným používáním moderních kriminalistických metod. Výborné jsou i vysvětlivky na konci knihy k použitým reáliím. Co už kulhá je literární zpracování. Nevím proč po deváté čtu celou historii Slavomíra. To je opsané vaty... K tomu triviální vlastenectví neustále omílané. Tohle v člověku nic nevyvolá, jen otráví. Mimo zápletku a pár vzpomínek na popíjení a problém s manželkami se nic dalšího neděje. To, že autor je technik a ne literát tady už leze moc ven. ( A to ještě zlepšil styl, který byl např. u prvních Berků zoufalý.)
Poklidné odpočinkové čtení z počátků křesťanství v našich zemích. Patrně již tenkrát nebyla nouze o boje o dobrá teplá místa. Dokonce i Metoděj podle autora měl odpůrce.
Tato kniha je dalším příjemným počtením z celé série. Při čtení se člověk trochu seznámí i s životem v dobách dávno minulých.
Pěkné, ráda si přečtu každou z této řady. U téhle mi ale připadalo, že je tam více "vaty" než děje. Např. str. 60 - 62 - už mi z těch popisů šla hlava kolem. Na straně 63 jsme se naštěstí od popisu budov dostali k jídlu a pití, to byla úleva! Nevím ale, jestli je nutné na jedné malé stránečce dvakrát popisovat nabídku pochutin na stole. Kdo to má vydržet - hned jsem si musela nalít víno. Medovinu a placky doma bohužel nemáme, no - aspoň to červené.
Aby bylo jasno - tyhle knížky čtu s potěšením a popisy reálií k nim patří a líbí se mi. Jen mi zde přišlo, že Slavomír a spol. tentokrát nasávají a hodují více, než je zdrávo (a zaplní se tím mnoho, mnoho řádků). A popisů okolí a běžného konání bylo také víc než dost. Chybělo mi prostě více děje.
2012 | Případ úzké dýky |
2013 | Případ podivného gombíku |
2011 | Hořká smrt |
2010 | Starožitná smrt |
2015 | Případ zrazeného krále |
Ucházející historický román z Velké Moravy, v této sérii spíše průměr. Howgh.