Případ zrazeného krále
Stanislav Češka
Zločiny na Velké Moravě série
Příběh se odehrává roku 870 a zachycuje skutečný příběh zrady velkomoravského vládce Rastislava jeho synovcem Svatoplukem. Na jaře roku 870 pořádá král Rastislav hostinu, kterou si mají Moravané připomenout úspěšné odražení franských útoků z předchozího roku a kde se mají upevnit Svatoplukovou vinou narušené vztahy mezi oběma Mojmírovci. Při hostině ovšem dojde k otravě opilého vladyky, který se omylem napil ze Svatoplukova poháru. Většina přítomných si myslí, že to Rastislav chtěl otrávit svého synovce. Slavomír se ovšem oklamat nedá a na královu žádost začne pátrat. V krátké době následují další dvě zákeřné vraždy.... celý text
Autor si dal práci s historickými prameny a tak vznikla tato kniha s příběhem alespoň částečně historicky podloženým. Literárně je to hodně podobné tomu, co již víme z předchozích dílů této série, tedy lehké čtení na dobru noc.
Jak jsem již jinde psal, je málo knih o historii této části naší vlasti a proto každou rád uvítám. P. Češka se této tématice věnuje budiž mu za to dík. Je to má zatím druhá kniha od autora a těším se na další.
Zajímavá kniha přibližující dobu dávno minulou. Úvod byl hodně pozvolný, popisující politickou situaci té doby, pak se ovšem příběh rozjel. Jsem zvědavý na další knihy této série.
Moje první kniha od tohoto autora, velmi oceňuji snahu přiblížit nám tuto dobu. Osobně bych snad přivítala rozšíření děje o více informací ze života prostých lidí. Něco mi prostě chybělo, aby byl prožitek dokonalý.
Celá zápletka je inspirovaná několika větami v kronice, hlavní viník není potrestán. Autor se vyznává ze svého obdivu k Rastislavovi, kterého má za největšího vládce Velké Moravy. Svatopluk se mu nemohl vyrovnat pro svůj malý politický rozhled a podrazáckou povahu. Popisy už jsou konečně redukovány na únosnou míru. Vadilo mi spojení "osvícený svět", které několikrát zazní z úst Slavomíra, jsme přece v 9.století.
Moje první kniha od tohoto autora. Knížka se velmi povedla, zajimavý příběh na základech skutečnosti a na konci je vysvětlení co byl fakt a co doprovodný pojící výmysl. Knižka se četla lechce a měla spád i sem se zasmal.
2012 | Případ úzké dýky |
2013 | Případ podivného gombíku |
2011 | Hořká smrt |
2010 | Starožitná smrt |
2015 | Případ zrazeného krále |
Tak tohle mne zabolelo. Je vidět, že některé věci se moc nemění. Pěkná knížka.
Velmi uspokojivé.