Zlodějské ticho

Zlodějské ticho
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432686/mid_zlodejske-ticho-3Zj-432686.jpg 4 40 40

Jedna je bohatá, druhá chudá. Obě kradou. A jednou se jejich životní osudy spojí... Ivana si dosud nezvykla na samotu ve velkém domě. Dospělé děti žijí v cizině, manžel neustále pracuje. Ona svůj čas nedokáže smysluplně využít, dokud nepotká v obchodě s potravinami mladou Julii. Přistihne ji při krádeži, ale nikomu nic nenahlásí, vždyť i ona sama občas něco menšího přenese bez placení přes pokladnu. Jenže Julie je skutečně na dně a hladoví...... celý text

Přidat komentář

oluskace
04.02.2024 5 z 5

Knihu jsem ani neodložila. Příběh se mi líbil už od první stránky.. utíkalo to rychle a mě se povedlo trochu vypnout a odpočinout od reality

simca9342
31.10.2023 4 z 5

Život Ivaně zřejmě nedal příliš možností. Asi nejen to je důvod k jejím častým krádežím v obchodech.
Manžel Radek jejího kleptomanického má už "plné zuby."
I když jsou s manželkou bohatí, jeho žena si nemůže pomoct, aby sem tam něco nešlohla. Jeden den ji změní pohled na svůj dosavadní život, když pozná zlodějku Julii.
Julie krade z úplně jiného důvodu, jak má za pár dní Ivana možnost poznat. Manžel se k sice taky nechová hezky, ale Julie na rozdíl od ní nedostává peníze a má všude modřiny.
Jedna krade z hladu, druhá z citového podnětu.


Allla9
12.06.2023 3 z 5

Takový je život. Někdo ho má až moc poklidný, jiný poletuje ode zdi ke zdi. Jde o to, najít si cestu, která ti nejvíce vyhovuje.

Juvka
07.08.2022 3 z 5

Náhoda spojí úplně dvě odlišné ženy. A i přesto, že má každá z nich jiné hodnoty, jiné společenské postavení, dokážou si navzájem v určitých věcech pomoci. Námět knihy dobrý, ale přesto je to kniha, která neurazí, ale ani nějak nenadchne.

čef
29.09.2021 4 z 5

Románek o hledání štěstí s někým jiným než vlastním partnerem. Popis spousty chybiček a chyb, kterých se ženy dopouštějí v soužití s násilníky a ignoranty a jak trpí a trpí. Ale jednou… Kniha má docela švih, takže se dá za dopoledne strávit. Žádné velké myšlenky, ale snad nějakou chudinku povzbudí ke změně.

cori
15.07.2021 3 z 5

Julie a Ivana se stanou přítelkyněmi a navzájem si změní život. Mladší se vymaní z "ubíjejícího" vztahu a starší se zbaví kleptomanie. Román pro ženy s happyendem.

Aneleh
13.07.2021 3 z 5

Mně se to tedy nějak divně četlo, s hlavními hrdinkami jsem se nemohla dostat do hloubky, jako kdyby to bylo vyprávěno s takovým zvláštním odstupem. Měla jsem co dělat, abych dočetla do konce, styl vyprávění mi nesedl, i když námět byl zajímavý.

Kerberos
07.06.2021 4 z 5

Příběh zvláštního přátelství. Ivana panička ,které děti vyletěly z hnízda, má všeho dostatek a občas z nudy krade maličkosti. Julie dvacítka, nezaměstnaná, která krade z nutnosti a je týraná přítelem. Osud Julie je tragický a Ivana jí zachrání život.

Evelin2506
26.05.2021 3 z 5

Čekala jsem něco víc. Hlavní hrdinka je v mém věku a vůbec jsem se dovedla naladit na stejnou vlnu. Pro mě nepochopitelný život.

WaN635
17.05.2021 4 z 5

Nevím jestli je vhodné k této knize říct, že se mi líbila, zvlášť potom, čím si Julie prošla. Kniha byla čtivá,postava Ivany mi byla sympatická, ovšem vyhořelá životem. Co říct k Julii? Bohužel si myslím, že čím dál více žen žije podobným způsobem, kdy si zřejmě zapomenou vážit sami sebe nebo mají pocit, že bez toho druhého to nezvládnou.
Závěr knihy dal naději nejen Ivaně, ale i Julii, prožít v životě ještě krásné věci spojené s láskou.

Krchnaida
21.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Ženy by prostě měly umět říkat NE a nebát se potížím postavit čelem. Ať už jde o fyzické násilí, nespokojenost v manželství či jiné. Vždy se najde někdo, kdo je podrží. Život je příliš krátký na to, aby se v něm člověk navíc ještě nechal trápit svými protějšky... Hluboká myšlenka, která je ucelena do pár stran knihy.

Buchtičkajani
07.03.2021 3 z 5

Zajímavý námět knihy.... Dvě ženy, jedna je bohatá ve středním věku, druhá chudá a mladá a přesto mezi nimi vznikne přátelství.... Čtivá, jednohubka na jedno odpoledne....

veronika0382
06.12.2020 5 z 5

Dvě ženy, dvě závažná témata, dva osudy, které se vzájemně propojí… Tato kniha je úplně jiná, než jsem zvyklá od této autorky, a já tleskám, tématu se Petra Nachtmanová zhostila na jedničku... Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Leniii
31.10.2020 5 z 5

Zajímavý námět knihy a propojení dvou závažných témat. Moc dobře se četla. První kniha od této autorky a určitě si od ní ještě něco přečtu :)

Acnaj
09.09.2020 3 z 5

Že začátku jsem měla pocit že to není kniha pro mě. Chtěla jsem to vzdát, ale jsem ráda, že jsem se donutila přečíst čtvrtinu knihy, než to odlozim a pak už to vlastně odložit nešlo a dočetla jsem až do konce. Zajímavy námět, poutavě napsaný děj...

m.valova
20.08.2020 5 z 5

Knížka od české autorky se mi líbila..téma příběhu dvou žen věkově rozdílných není veselé.Je pro mě naprosto nepochopitelná věc,jak se někdo může chovat takovým způsobem k druhému člověku a ten ho ještě stále dokáže i přes to všechno milovat,odpouštět mu a věří že se to snad někdy změní.Na druhé straně žena,která by mohla mít vše,ale materiální věci a dostatek peněz nejsou zárukou dokonalého štěstí.Prostě jedna druhou potřebovala,aby vlastně nakonec dosáhla každá svého štěstí.I když příběh byl místy smutný,knížka jako taková se mi četla dobře.

oolinkaa
17.07.2020 4 z 5

Jednoduché odpočinkové letní čtení se zajímavým námětem . Není to žádné zázračné čtivo , ale jednohubka výborná a rovnou dvě zajímavá témata . Domácí násilí a kleptomanie . Super

janina66
02.07.2020 5 z 5

Úžasná kniha o přátelství zralé ženy, kleptomanky, s mladou Julií. Ač každá žije v jiném prostředí, tak si vzájemným přátelstvím pomáhají. Ivana žije osamělým životem ve zlaté kleci a nudí se. Kniha mě velice překvapila. I když je kratší, tak obsahuje dost závažných témat k zamyšlení.

JessieEx
14.05.2020 4 z 5

3,5*
Rozhodně zajímavý námět, téma kleptomanie je rozhodně neotřelé, ale řeší se tu i další věci, jako třeba život ve zlaté kleci a jeho protiklad, domácí násilí, přátelství atd.
Ačkoliv je jedna z "hrdinek" přibližně stejně stará jako já, obávám se, že nejsem úplně cílová skupina. Kniha mi připomněla knihy Lenky Chalupové a trochu i Radky Třeštíkové...
Psaná je velmi zajímavým způsobem, ale chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla. Lehce mě mátlo přeskakování v čase v rámci odstavců. Taky mi vadily hrubé gramatické chyby ve shodě podmětu s přísudkem.
.
Jinak se ale knížka perfektně četla, byla taková realistická, ze života, utekla jako nic. Určitě se mi líbila více, než knížka již zmiňované Lenky Chalupové. Toto bylo více psychologické a šlo do hloubky a to dokážu ocenit, je to velké plus.
Dále chválím i obálku, moc se povedla.
.
Z postav mi bohužel žádná sympatická nebyla. Stále si taky nemůžu zvyknout na to, jak české autorky tíhnou k popisu sexuálních scén velmi naturalistickým způsobem. Jakoby popisovaly vyměšování či jiné základní fyzické potřeby :D Zastávám názor, že by to měly raději vynechat, stejně jako vynechávají třeba to, že jde nějaká postava na záchod :D když už to chtějí popisovat podobným nechutným způsobem. Pardon, pokud jsem vás znechutila.
.
Přesto si myslím, že by se knížka mohla líbit každému, kdo má českou literaturu rád. Já už si příště budu pečlivěji vybírat a nesáhnu po všem, co mě zaujme obálkou :)

cornetka
04.05.2020 5 z 5

Musím říct, že knížka mě příjemně překvapila. Ač nemá ani 200 stran, prožijete toho s hlavními hrdinkami hodně, ať už se jedná o pozitivní nebo negativní zážitky. Kladně hodnotím protipóly - na jedné straně bohatá Ivana, na druhé obyčejná Julie. Přesto si dokázaly pomoct a vytvořily si velmi přátelský vztah. Za mě tedy určitě doporučuji.