Zlodějský gambit
Kayvion Lewis
Zlodějský gambit / Hra zlodejov série
1. díl
Zvítězit může jen jeden. A Ross má jen zlomek času na to, aby si zvolila, koho zradí a komu uvěří... Sedmnáctiletá Ross Questová je mistrnou zlodějkou, nadanou zejména v únikových plánech. Dokud se nerozhodne uniknout od své vlastní zlodějské rodiny. Plán totiž nevyjde a život Rossiny mámy teď visí na vlásku. Ross se v zoufalé snaze situaci zachránit rozhodne přihlásit do nebezpečného zlodějského gambitu, série mezinárodních loupeží, kde ani vražda konkurenta není proti pravidlům a výhra by mohla její matce zachránit život. Jakmile však zjistí, že jednou z protihráčů je její úhlavní nemesis a druhým je pohledný mladík, který se jí pokouší ukrást srdce, uvědomí si, že vyhrát tenhle gambit může být mnohem těžší, než si myslela...... celý text
Literatura světová Thrillery Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
Thieves' Gambit, 2023
MUSÍ VYHRÁT!!!
Ross má hodně dobrý důvod, aby udělala maximum a zvítězila v Gambitu.
Ostatní účastníci zlodějské soutěže však mají také svou motivaci...
Ross potřebuje poprvé v životě spojence, což se neshoduje s pravidlem číslo 1.
NIKOMU NEVĚŘ!
Nemá však na výběr...
Moc se mi líbila fáze 2 :-). Skvěle promyšlená akce, zvraty :-).
Mylo a Kjun-sung jsou super a Devroe je prostě Devroe :-).
Napínavá a akční zlodějská YA, ani chvíli jsem se nenudila a mooooc se těším na další díl :-).
Zlodeji, súťaž, tajomstvá, pretvárka, zrada, spojenectvá, intrigy, nedôvera, cestovanie, napätie? Áno, všetko toto v tejto akčnej young adult knihe nájdete.
Námet súťaže zlodejov ma zlákal na prvý pohľad a predstavoval naozaj slušný potenciál, takže som neodolala a vrhla sa na zlodejčinu s nimi ;-)
Skupinka nesúrodých mladých zlodejov, vybratých z celého sveta dostáva pozvánku na Gambit zlodejov - súťaž, ktorá víťazovi ponúka možnosť splniť si jedno akékoľvek želanie. A práve toto je to hlavné, čo momentálne sedemnásťročná Rosalyn Questová potrebuje ako soľ...
Čo bol z môjho podľadu hlavný kameň úrazu je práve tá nálepka YA.. aby sme sa správne rozumeli, kniha ju spĺňa práveže úplne do bodky. A práve to už na mňa bolo akosi málo. Čakala som viac nebezpečenstva, viac intríg, viac iskrenia, jednoducho trošku VIAC VŠETKÉHO :-/
Záver knihy však priniesol slušný plot twist, odhalenia, ukázal pravú tvár mnohých účastníkov a ja si vravím - veď ja by som si prečítala aj pokračovanie ;-)
Koniec knihy naň veľmi slušne nabudil!
A aby som nezabudla - romantická linka... Určite by sa našla! Je síce dosť v úzadí, no záver práve aj v tomto smere naznačil slušné pokračovanie :)
Keď som sa zamýšľala nad hodnotením, stále to bol pre mňa síce akčný a pútavý, avšak priemerný príbeh tak za 3,25*, ale záver to vytiahol na konečné 3,75*
"Spojka povedala, že v prvom kole nesmieme používať zbrane. Mali sme ukázať, ako sa vieme vynájsť. A ty tu pobehuješ s hentou garotou okolo zápästia, odkedy súťaž odštartovala.“
„Vraví niekto, kto sa mi pokúsil odrezať hlavu.“
„Šlo o nástroj na rezanie skla.“
„Okej, tak toto je zase nástroj na rozbíjanie skla.“
Zlodějský gambit. Už podle anotace jsem měla veliká očekávání, protože to znělo velmi dobře. Ale nakonec to nebylo jen dobrý. Bylo to výborné!
Sedmnáctiletá Rosalyn žije se svojí mámou a tetičkou a všechny tři jsou mazané zlodějky. Když se ale jedna mise pokazí a Rosalynina máma je unesena, udělá cokoliv pro její záchranu. Klidně vstoupí i do zlodějského gambitu.
Každá jednotlivá fáze této šílené soutěže byla skvěle vymyšlená. Obzvlášť druhá fáze se mi líbila, napínavá, plná zvratů.
Co se mi ale na knize líbilo nejvíc, byla originalita. Ještě jsem se nesetkala s takovou knihou, takže o to lepší zážitek jsem měla možnost prožít.
Rosalyn mi jako hlavní hrdinka přišla skvělá, bavil mě její charakter. Při vstupu do gambitu a odhalení dalších zlodějů jsem byla chvíli zmatená, než jsem si ujasnila, kdo je kdo, ale jinak naprosto boží!
Kniha nabízí i romantickou linku, která si myslím, že dostala přesně tolik prostoru, kolik by pro tento typ akční knihy měla mít. Navíc konec slibuje velmi zajímavé pokračování, kde by se ta romantika mohla docela rozvinout. Tak uvidíme. Já se budu rozhodně těšit.
Kniha mi byla poskytnuta k recenzi v rámci #spoluprace od knihkupectví Luxor.