Žlutá jola
Petr Nevod
Příběh pro mladé čtenáře o chlapci, který s otcem a strýcem podnikne plavbu po Lipně a zažije na ní odhalení a zneškodnění tlupy pytláků.
Znovu přečteno po více jak 35 letech. Letos jsme byli na dovolené na Lipně a já si vzpomněl na tuto dětskou knihu. Pamatoval jsem si ji jako pěkný prázdninový příběh a měl jsem obavy jestli si to současným přečtením nepokazím. Ale ne.
Chytla mě jako zamlada a bavila. Všechny ty popisovaná místa znám, ale po šedesáti dvou letech bohužel vypadají jinak. Samozřejmě byla poplatná své době, a tak jí ty soudružky a soudruhy musí člověk odpustit.
Není to krásné se vrátit do dětství...
Takové ucházející vyprávění chlapce Vladimíra, který popisuje jeho, otcovu a strýcovu vodáckou výpravu žlutou jolou po přehradě Lipno a řece Vltavě, kde mají i tajný úkol. Objevit pytláky, kteří vykrádají sítě s rybami státnímu rybářství. Dobrodružné, vcelku napínavé čtení. Howgh.
Jako dobrodružná knížka pro starší děti to určitě funguje více než dobře. I když z dospěláckého hlediska byl pro mě hlavní hrdina-vypravěč na pár facek, inu předpubertální období... Na ten slohovkový styl jsem si musel trochu zvykat, ale sedí tam.
Výborná věc z doby, kdy se teprve napustila Lipenská přehrada. Jako jihočech musím ocenit spoustu zeměpisných faktů, i když některé popisy krajiny se za 60 let dost změnily.