Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2018 , MottoInterpreti: Kristýna Kociánová
Tak nevím. V předešlé knize komisař umí jen německy. Tady plynulá angličtina. Proč musí český detektiv vyšetřovat v Norsku? Přečetl jsemvšechny díly série a tento jsem četl nejdéle. Ne a ne ho dočíst. Ty tři hvězdy je maximum.
Autorka v knize upřednostnila množství popisných detailů, hodnocení povah lidí před pořádným posunem děje, takže mi to připomnělo sovětské filmy, které jsme jako školáci byli nuceni v kině sledovat. Velmi dobře hodnotím autorčin jazyk a obecněji její písemné vyjadřování. Z kvalitně popsané přírody i lidských vztahů čtenář získá kvalitní náhled na norský venkov a život zdejších lidí. A škoda, že nejsem rybář...
Poslech audioknihy
Já jsem nadšená, audioknihu namluvila má oblíbená herečka Kristýna Kociánová, která má velmi milý projev a poslech se díky ní stal velmi příjemnou záležitostí. Bergman, ač poněkud svérázný samorost, je sympaťák, který vše řeší s chladnou hlavou a nenechá se unést emocemi. Detektivky Michaely Klevisové vnímám spíše jako psychologické romány s detektivní zápletkou, autorka si opravdu zakládá na důkladném popisu reálií a protagonistů příběhu, vždy je nejprve velice blízce poznáme a teprve pak se něco stane. Mně naštěstí tento pomalý styl vůbec nevadí, já se ráda patlám v myslích a pohnutkách lidí. Poslech jsem si užila úplně maximálně a hned jsem se pustila do dalšího dílu.
Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.
Moje první kniha od autorky. Slyšela jsem jeden názor, že tato kniha je nejslabší ze série, ale me se líbila, takže se těším velice na ostatní.
Moc se mi líbily popisy prostředí, dokazala jsem si tu krajinu snadno představit. Chvílemi na me kniha působila až strasidelne, nebo přinejmenším aspoň tisnive.
Ačkoli jsem neměla úplně jasno, kdo by mohl být pachatel, nakonec můj tip vyšel :-) musím uznat, že zápletka byla opravdu zajímavá a nečekaná.
Zdařilá napínavá detektivka. Popis norské přírody byl obdivuhodný, přesto jsem měla chuť přeskakovat, abych se dozvěděla kdo za vším stojí.
Audiokniha: čte Kristýna Kociánová, poklidně, zdánlivě monotónně.
,,Mým domovem je mé srdce. Cestuje se mnou."
Popisně detailní, psychologicky laděný román s detektivní zápletkou.
,,Čas a život se dá prodloužit, když je naplníme zážitky."
A proto český detektiv Josef Bergman vyráží na dovolenou.
Směr polární kruh a rybaření.
Podaří se mu konečně na udici chytit rybku zlatou?
Propletené mezilidské vztahy kvetou i v divoké přírodě norských fjordů.
K zločinu jenom kousek.
Norové se budou divit, až český detektiv rozvine své analytické myšlení a intuici hodnou Herkula Poirota :-).
A na své si přijdou i milovníci psychologie a životní moudrosti.
,,Napadlo ji, jaký je paradox, že její vlastní krok dál znamená v podstatě návrat. Svým životem opsala kruh. Když odsud kdysi odcházela, byla si jistá. Opravdu odejít chtěla. Teď si však nic nepřála víc, než zůstat."
P.S.: Kruh se uzavřel, tak tedy zůstaň...
Další detektivka ze série s českým vyšetřovatelem Josefem Bergmanem je tentokrát zajímavá prostředím vesničky u norského fjordu daleko za polárním kruhem. A opět nezklamala.
Přestože mám raději autorčiny příběhy z našich luhů a hájů, ani tento díl mě nezklamal. Napínavý příběh a rozuzlení pro mě překvapivé. V knihovně, už na mě čeká další díl :)
Přemýšlím, jak mám charakterizovat knížku, kterou jsem právě dočetla. Klasická detektivka to nebyla, řekla bych, že se jednalo o psychologický román s detektivní zápletkou doplněný dlouhými popisy norské přírody, vesniček a jejích obyvatel. Neméně prostoru dostalo rybaření, adrenalin i rozjímání při chytání velkých ryb. Odolávala jsem pokušení ty spousty stránek přeskočit, ale co kdyby tam byla důležitá informace?
Mám takový hříšný názor: kdyby se dala kvanta těchto popisů a psychologických profilů vynechat, byla by to zajímavá, strhující detektivka. Tak třeba příště…
P.S. Tu bravurní angličtinu všem postavám závidím!
Hodně moc mě bavila, žádný krvák, příjemné tempo, hezky jsem si u ní odpočala. Rozhodně si přečtu i další díly ze serie Bergman.
Když sem zjistila, že opět nebudeme v Česku, byla sem trochu zklamaná, ale je to jeden z lepších dílů!!!
Chápu, že se autorka snaží o zpestření příběhů změnou prostředí, kde se vyšetřování odehrává, ale přece jen se mi asi více zamlouvají osudy Josefa Bergmana na jeho domácí půdě. Jinak ale nemám žádnou výhradu, zajímavý děj, postav možná na můj vkus až přespříliš, ale když se člověk po pár desítkách stran zorientoval, už to nemělo chybu. Těším se na další pokračování, tentokrát zase v Čechách:-)
Dosud nejslabsi ze série. Mnohem vetsi puvab pro me ma ceská detektivka s ceskym hlavnim hrdinou v ceskem prostredi.
Moje první kniha od Klevisové. Nezatížená srovnáváním s ostatním jejím dílem musím říct, že jsem nadšená. Četla jsem jedním dechem a na konci bych klidně ještě pár stránek přidala. Nikdy jsem nečetla o českém kriminalistovi, který v tak netypické zemi jako je Norsko, řeší a vyřeší případ. Líbí se mi, že paní Klevisová přišla s něčím tak novým. Píše zajímavě, zná reálie, nešroubuje zápletku ad absurdum. Už sháním další její knihy a těším se na ně.
Tak v tomto dílu jsem až do závěrečných indicií vůbec netušila, kdo by mohl být vrah. Vyprávění bylo pozvolné, ale napínavé. Vygooglila jsem si fotky vesnice pro lepší představivost a pak už se jen nechala unášet dějem a fantazií. Nicméně od paní Klevisové se mi přece jen více líbí knížky z českého prostředí. A taky už bych vyšetřovateli Bergmanovi přála klidnou dovolenou bez vražd :)
Opět se knížka dobře četla, jen to bylo tentokráte takové zdlouhavé. Spousta postav a přišlo mi, že hlavní děj je smrsknut do krátkého úseku na konci. Ale jinak v pohodě a určitě budu s touto spisovatelkou dále sledovat příběh hlavního hrdiny.
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Moje první kniha od této autorky a jsem nadšená. Četla se velmi dobře, byla jsem dost netrpělivá a chtěla jsem přeskakovat ale vydržela jsem to. Opravdu stojí za to. Skvěle popsané prostředí i postavy. Těším se na další knihy od autorky.