Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Kriminalista Josef Bergman chce strávit poklidnou dovolenou v odlehlé vesnici u norského fjordu. Místo rybaření se však ocitne v hodně zamotaném případu. Místní psychosomatička Katrine totiž začne dostávat výhružné vzkazy, vyčítající jí smrt její sousedky. Vzápětí Katrine zemře další pacientka. Rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Bergman postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství.... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura česká
Vydáno: 2018 , MottoInterpreti: Kristýna Kociánová
Zmizela v mlze - další skvělá detektivka s Josefem Bergmanem, který tentokrát jede na rybářskou dovolenou vysoko za polární kruh. Ačkoliv si kriminalista odjel užít chytání ryb, narazí na spletitý případ jedné vraždy a funguje tak trochu jako soukromé očko. Doporučuji a těším se na další případy.
Tuhle knihu bych rozdělila na třetiny. První třetina byla příšerná nuda a několikrát jsem knihu odložila. Druhá už byla o něco lepší a třetí jsem četla a četla bez přestávky. Jenom doufám, že další díl nebude také takový. Chystám se na něj hned teď, protože životní osudy Josefa Bergmana mě zajímají. Tak jdeme na to.
(14. 5. 23 - 12 356 - 34)
Tentokrát nic moc. Měla jsem ji dlouho rozečtenou a ke konci se nutila do přečtení ať už to mám za sebou.
Zatím žádná z detektivek Klevisové mě nenadchla natolik, abych jí dala více, než 3 hvězdy. Tady mě s dějem smiřovalo to prostředí, které je pro českého kriminalistu tak nereálné, až jsem na to vyprávění přistoupila. Přibližně od poloviny bylo jasné, jak to je s Ann Solveig, zbytek už byl tak přitažený za vlasy, že jsem se na konci i místy usmívala. Pokud to byl pokus o českou severskou krimi, tak to skřípe po všech stránkách jako ženský detektivní román by to snad prošlo, protože se řeší hlavně vztahy.
Tentokrát mě kniha příliš nenadchla, trvalo mi se začíst a příběhu scházelo větší tempo. Oceňuji popisy norské krajiny a autorčin styl.
Má první kniha od Klevisové a zřejmě i poslední. Je to mdlé, roztáhle, bez děje. Nemohla jsem se začíst. Asi jsem zvyklá na jiné detektivky a krimi thrillery, které mají spád a šťávu.
Opět dle mého zařazeno do žánru detektivní povídky. Tento díl mě nenadchnul, Josef na všechno přijde a to nejem v Čechách, Holandsku, ale už i v Nosku:-) Jak psali někteří, příběh se vlekl, žádné napětí, nějaké větší vtáhnutí do děje mě minulo. Možná jsem překlevisovaná, ale k autorce se určitě vrátím.
Další příběh českého Bergmana v cizím prostředí, sever Norska jako kulisa velmi zajímavý, tento díl se četl moc dobře.
V první polovině knihy jsem se ztrácela v dějí. Nemůžu říci, že by mě kniha vtáhla do děje. Nějak upoutala. Za mě průměr.
Netradiční detektivka v tom, že vraždu vyšetřuje český kriminalista na dovolené za polárním kruhem. Jinak poklidná detektivka bez potoků krve.
Bergman si chce odpočinout od práce na rybách, ale nakonec stráví víc času pátráním po vrahovi.
Příjemná detektivka. Líbilo se mi Norsko a Bergman na dovolené... :D Zápletka dobrá. Jako ano, knihu bych doporučila kamarádce, ale nebylo to takové to wow na závěr.
Tuto knihu bych zaradila do tech prijemnych, dobre se ctoucich a rychle plynoucich. Hlubsi dojem nezanecha, zejmena ve srovnani s Prokletym krajem. Ale myslim, ze i presto se ke kniham M. Klevisove vratim. Pro chvile oddechu jsou bezvadne.
Moje třetí detektivka od Klevisové. Tentokrát se mi ale tolik nestrefila do noty. Příběh mi přišel opravdu hodně rozvleklý a pomalý a docela dlouho jsem se nemohla zorientovat v poměrně velkém množství postav.
Netvrdím, že mě detektivka nebavila, ale z těch tří, co jsem zatím od Klevisové přečetla, mi tahle přišla nejslabší. Uvidíme, jaká bude ta další. :-)
Styl příběhů autorky je takový uměřený, bez zbytečných fíglů a nesmyslných zvratů. Tím se podle mne více blíží reálnému životu než mnohé jiné. Platí to i pro tuto knihu, kde se hlavně řeší pátrání po vrahovi neznámé ženy v zapadlém městečku v Norsku s geniální spoluprací našeho krajana, což česká srdce určitě potěší. Potěší toho však více a tak neváhejte.
Dobré, ale ne výjimečné.
Vždyvky, když chci dát 5*, představím si, jestli si za rok budu schopná vzpomenout, o čem to celé bylo. No a u téhle knihy, přestože se mi zdála dobrá, si nejsem jistá. Nevím, možná je to tím, že je to detektivka, ty se mi nějak všechny míchají dohromady
Dosud mne žádná detektivka od paní Klevisové nezklamala. U tohoto příběhu oceňuji, že jej zasadila do zahraničí a věnovala se i popisu netradiční norské krajiny. Hezky dokresloval samotný příběh.
Další psychologický román od tuzemské autorky. Vyzdvihnout musím pěkný popis tajemné severské přírody a zvláštní atmosféru knihy.
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2020 | Drak spí |
2021 | Prokletý kraj |
2017 | Zmizela v mlze |
2019 | Sněžný měsíc |
2023 | Vraní oko |
Na tyto detektivky jsem ve směs slyšela jen samou chválu. Takže když jsem po delší době zašla do knihovny, byla to jasná volba. Severská tématika = sázka na jistotu opak byl pravdou a kniha mě zrovna neoslnila. Možná to bylo způsobeno tím, že od spojení severu a detektivky automaticky očekávám určitou míru surovosti a brutality, a to tady prostě nenajdete.
Jak už anotace napovídá, norská vesnička na konci světa, kde dávají lišky dobrou noc, skrývá nejedno tajemství. A to se rozhodne rozluštit český kriminalista Bergman, který zde tráví dovolenou. Ta se mu ale trochu vymkne z rukou, když při rybaření náhodou narazí na mrtvolu mladé ženy. Policejní instinkt se v něm nezapře, a přestože si chtěl od všeho odpočinout, pomalu z počátku nevědomky začíná pátrat.
Už od začátku knihy jsem se nedokázala ztotožnit se stylem psaní autorky. Místo detektivky to bylo takové vyprávění s detektivní zápletkou. Nápad jako takový by možná zajímavý byl, ale to by knihu nesmělo tvořit 70% sáhodlouhých popisů přírody a okolního prostředí, osudů tamních obyvatel a jejich vzájemné vazby a v neposlední řadě zdlouhavé myšlenkové pochody. Ne, že by na tom bylo něco špatného, ale co se mě týče, s detektivkou to mělo pramálo společného.
Žádný drive, napětí, a hrozně předvídatelný vývoj zápletky a místy trošku nereálný. Opravdu český kriminalista na dovolené vyřeší vraždu dřív než tým kriminalistů? A to jen na základě povídání?
Celkově bych knihu zhodnotila ve stylu neurazí, ale ani nenadchne. Bergman mi po 1. knize také nějak zvlášť k srdci nepřirostl, takový nemastný, neslaný. Nicméně autorce dám ještě šanci a přečtu si něco z prostředí českých luhů a hájů.