Znamení čtyř
Arthur Conan Doyle
Příběhy Sherlocka Holmese / Sherlock Holmes série
Podpis čtyř je po Studii v šarlatové druhou autorovou novelou, v níž se objevují postavy Sherlocka Holmese a doktora Watsona. Tajemný a spletitý případ je tentokrát okořeněn hledáním pokladu indického rádži a vychytralým a zákeřným protivníkem. Navíc zde doktor Watson potkává svou budoucí ženu. (www.pitaval.cz)
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1926 , Josef HokrOriginální název:
The Sign of Four, 1890
Zajímavý příběh. Vzhledem k tomu, že jsem nejdřív viděla film, nebyl pro mě děj tak napínavý, ale četlo se to hezky. Překvapilo mě, že doktor Watson zde objevil svoji ženu. A také závislost Sherlocka Holmese.
V pořadí románem číslo dvě nám hrdina předvede, jak je jednoduché se pomocí dedukce dobrat správného řešení - byť příčiny jsou hodně vzdálené časově i prostorově. Na stará kolena se snažím přečíst všechny autorovy knihy o Holmesovi.
Znamení čtyř… nebo spíše “Podpis čtyř” je detektivka, která se motá kolem ztraceného pokladu. Není to hledání pokladu ve stylu Indiana Jonese, ale i přesto třeba scénka na lodích na mě působila dost akčně a dobrodružně. Ostatně Doyle prostě umí psát detektivky a dobrodružné příběhy - to už dávno víme!
Ačkoliv zde někdo hledá truhlu, někdo hledá řešení případu, tak Watson najde to nejcennější co mohl. Trochu mě zarazilo, že Sherlock taky našel něco (co se netýká případu) a to chvilkovou úlevu v podobě píchání kokainu.
Opět zamotaný příběh a ve finále je super si pak udělat rekapitulaci, protože ono to do sebe vážně vše hezky zapadá a já jen vždy žasnu nad tím jak promyšlené to autor měl a jak na to sakra ten Holmes mohl přijít už v polovině knihy!
Zdánlivě to má vše potřebné. Exotika, záhada, historie, podivné listiny, zvláštní lidé, smrt, vtip i láska... Jenže ono tajemné se odhalí relativně brzo a překvapivě velkou část knihy už víme, o co vlastně jde. Potřebné detektivní napětí tak zmizí, zájem čtenáře opadá a zbytek textu zabírá exhibice Sherlocka Holmese spolu s rozvedením dávné historie. Není to špatné, ale už to za desetiletí od vydání dosti zestárlo. Ostatně závěrečná citace mluví sama za sebe...
„Všechnu práci jste v téhle záležitosti udělal vlastně vy. Já při tom získal ženu, Jones si vysloužil ostruhy - co proboha zbývá vám?“ „Mně,“ řekl Sherlock Holmes, „pořád ještě zbývá lahvička s kokainem.“ A natáhl po ní svou dlouhou bílou ruku.
Opět další a vynikající román se Sherlockem. Všechny příběhy a povídky jsou výborné, čtivé a nějaké to překvapení je vždy jako pěkný bonus.
Kniha Podpis čtyř je detektivka, která vypráví o pátrání Sherlocka Holmese a osudu pokladu indického mahárádži. Vypráví o zradě a pomstě, která vyvrcholí ve vraždu. V příběhu se projeví úžasné detektivní schopnosti a inteligence Sherlocka Holmese. Ale nakonec je snaha získat poklad marná a poklad skončí navždy ztracen na dně řeky.
Doktor Watson, který celý příběh vypráví, popisuje svého přítele Sherlocka Holmese jako velmi bystrého, energického a inteligentního člověka, ale v některých chvílích se projevuje Sherlockova arogance a sebestřednost. Sherlock také odsuzuje vše, co se týká citů, a vše, co se neřídí logickým myšlením.
Kniha se mi líbila, příběh byl zajímavý a plný zvratů. Líbí se mi postavy a jejich kladné i záporné vlastnosti. Přijde mi úžasné, že někdo dokáže vymyslet způsob řešení takové situace.
Souhlasím..jediné překvapení je ten kokain, jinak..bohužel po dlouhé době jsem se opravdu nudila :(
Dobrá detektivka ve starém stylu,Sherlock Holmes je velmi rozporuplná osobnost,kokain,morfium různé vize.
Doktor Watson je jeho protipólem,kolikrát si říkám jak se ti dva můžou snést.
Za mě jeden z těch zajímavějších případů, hlavně kvůli dobrodružnému námětu hledání pokladu ;-). A jako obvykle výborně napsané.
Detektivka ze starých časů. V této době snad měli i zločinci svou čest. Ale překvapivé je, že Sherlock užívá kokain.
Před 125 lety musela kniha explodovat, dneska příjemně zavání starými uspořádanými časy, kdy »zlo« umí čestně uznat převahu chytřejšího »dobra«. Výchovná četba to moc není, protože Holmes je zatvrzelý kokainista, a politicky korektní také ne, protože jak tehdy Britové mohli smýšlet o jiných národech?!
Žil jsem v domnění, že se tenhle případ kdysi objevil jako kreslený ve Čtyřlístku, ale asi neobjevil; pro občerstvení paměti viz bezvadné https://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/sherlock-holmes/ctyrlistek/?knihovna= 29/16
1978 | Pes baskervillský |
2010 | Případy Sherlocka Holmese |
1982 | Dobrodružství Sherlocka Holmese |
1971 | Ztracený svět |
1987 | Muž s dýmkou a houslemi |
Podpis štyroch alebo Poklad z Agry - jeden a ten istý príbeh v rôznych vydaniach. V každom prípade milé čítanie z dôb, kedy akosi prirodzene sa zlo klonilo pred dobrom (aspoň čitateľ má taký dojem), ktoré je však pomerne nezáživné. Už viackrát som sa zamyslel nad tým, čím boli príbehy so Sherlockom a Johnom také jedinečné, že vzbudili veľký čitateľský ohlas. V kontexte doby, v ktorej vznikli sa to dá pochopiť, avšak sú suchopárne. V tomto druhom príbehu je všetko to, čo si môže čitateľ detektívok želať, no odhalenie všetkého je v polovici a potom je to už len dobrodružný príbeh. Sir Arthur napísal knihy, ktoré sú mi bližšie, než séria príbehov s Holmesom. Takisto nadradenosť Britov nad Indami mi mierne zdvihla krvný tlak, ale s ohľadom na dobu napísania príbehu, je to ok, hoci silno nekorektné - bohatstvo ostrovného národa (poriadne vykúpeného cudzou krvou) si odskákali mnohí chudáci.