Znamení motýla
Helena Brožíková
V nové knize Heleny Brožíkové nalezne čtenář dva detektivní příběhy s kapitánem Vondráčkem a doktorkou Klárou, s nimiž měl možnost se seznámit již v knize Rošáda. V Posledním songu má parta mladíků s krásnou slečnou skvělý plán, jak okrádat bohaté cizince. Jednou však plán osudově selže a vše se rázem zkomplikuje. Policie se dostává partě na stopu a dívka se rázem ocitá ve velkém nebezpečí. Případ nazvaný Znamení motýla se doktorky Kláry dotýká osobně. Po veselé party v myslivně je manželka majitele nalezena v lese mrtvá. Zdá se, že vrahem musí být někdo ze zúčastněných, ale nic není zcela jednoznačné.... celý text
První detektivní případ mě moc nebavil a popisem chování hlavní postavy i otrávil, druhý příběh o mnoho uvěřitelnější, možná obyčejný, ale taky, co stále vymýšlet v detektivkách, aby zápletka byla neokoukaná, ale zároveň se nestala překombinovanou a nevěrohodnou. Druhá detektivka byla příjemná, postavy se chovaly v rámci žánru přirozeně. Některé dějové momenty i pobavily, obzvlášť setkání u posedu.
Dále drobný spoiler - Ani moc nevadilo, že pachatele jsem poznala téměř na začátku.
Konec spoileru.
Nebránila bych se přečíst si druhou polovinu knihy za čas znovu.
2007 | Rošáda |
2011 | Mizivá šance |
2009 | Terezka a kaštanový skřítek |
2009 | Znamení motýla |
2016 | Terezka a bublinková víla |
Je to taková čistě česká vykoumaná poklidná detektivka se dvěma příběhy, jeden jako druhý. Postavy mluví jako knihy, náhodičky se kupí a vše příjemně ubíhá ke zdárnému konci. Detektiv a jeho přítelkyně dochtorka spolu vzorně spolupracují a nakonec jdou spolu na véču. Doporučuji všem v době úplného zatmění mozku, akorát to nesmí být policajt, ten by se asi počůral smíchy. Pod 4* dávám opravdu málokdy, ale tady si nemohu pomoci.