Zorro: Legenda začíná
Isabel Allende
Kalifornie, rok 1790: zde počíná příběh, odehrávající se ve fascinující a bouřlivé době, jehož hrdiny jsou čestní lidé nezkrotného ducha a jeden muž s romantickým srdcem a dobrodružnou povahou. Nastal čas odhalit Zorrovu masku. Isabel Allende se vrací k postavě oblíbeného hrdiny a s ironií sobě vlastní oživuje jeho legendu a poodkrývá roušku jeho tajemství. Zorro přináší portrét lidí z masa a kostí, kteří mají své přednosti i slabiny, jsou citliví i prudcí a vtáhnou nás do svých dobrodružství, odehrávajících se v neklidné době. Autorka se svým typickým mistrovstvím líčí prostý život ve španělských misiích v Kalifornii na počátku 19. století i ruch v ulicích Barcelony, okupované napoleonskými vojsky, v době boje za nezávislost, iniciační rituály indiánských kmenů a tajemství vstupu do jedné z evropských tajných společností, oduševnělost kodexu cti, která nezná hranic a rozporuplnost lidské duše... Zkrátka stejně napínavý příběh jako všechny autorčiny předchozí. Dobrodružství, vášeň, odvaha a hravost: o tom pojednává legenda o Zorrovi. A toto je příběh, napsaný ostrým perem a s jemnou ironií, o jednom neméně výjimečném životě ve výjimečné době: o životě Diega de la Vega... zbaveného své masky. Příběh, který počíná roku 1790 na území Horní Kalifornie, kde se jeden mladý španělský kapitán zamiluje do indiánky s nezkrotnou duší.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2005 , BB artOriginální název:
El Zorro: Comienza la leyenda, 2005
Mně se to líbilo, v podstatě je to ale pohádka. Isabel Allende je moje oblíbená spisovatelka a především skvělá vypravěčka, některé trochu ironické pasáže mi připomínaly Pýchu a předsudek. Dobrodružná romantická kniha, někomu by se možná chtělo říct přeplácaná/překombinovaná/příliš fantastická/naivní... ale já jsem prostě byla naladěná na tu správnou vlnu.
V knize mi chyběly dechberoucí, odvážné a zlu se vysmívající skutky, které bych od postavy jako je Zorro kýčovitě čekala.
Je pravda, žo o Zorrovi jsem přečtla snad všechny příběhy které byly napsány a ani tato kniha mě nezklamala, byl to zase jiný pohled na mého oblíbeného hrdinu
Kalifornie 18. století tajemství dobrodružství chilská literatura historické romány hispanoamerická literatura mstitelé Zorro
2002 | Dům duchů |
2006 | Eva Luna |
2003 | Dcera štěstěny |
2003 | Město netvorů |
2001 | Paula |
Jejda, to bylo jako Fanfán Tulipán a Tři mušketýři s Angelikou, královnou andělů dohromady. Mám Allendovou velmi ráda, ale po přečtení této knížky jsem musela konstatovat, že i mistr tesař atd. Kupovat jsem to teda nemusela, asi posunu do knihobudky, přitom mnoho jejích knih má v mé knihovně stálé místo.