Zostaň so mnou
Ayobami Adebayo
Yejide dúfa, že sa stane zázrak a jej sa narodí dieťa. Túži po ňom aj jej manžel a svokra. Yejide vyskúšala všetko. Radikálne rozhodnutie svojich príbuzných však nedokáže uniesť. Román Zostaň so mnou sa odohráva na pozadí spoločenských a politických nepokojov v Nigérii v osemdesiatych rokoch a je príbehom o krehkosti manželstva, rozpade rodiny, sile smútku a všetko pohlcujúcej túžbe po dieťati. Ayobami Adebayo napísala román o tom, ako sa zúfalo a niekedy ničivo snažíme uchrániť seba a svojich blízkych pred žiaľom.... celý text
Úžasný, poutavý a velice silný příběh. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Přečteno jedním dechem. Pro mě byla kniha natolik věrohodná, že jsem místy přemýšlela jestli to není napsaná podle skutečnosti. Ještě jsem nikdy nečetla nic z Nigérie a trochu jsem se toho bála, ale po této knize bych se klidně hned pustila do další. A vůbec by mi nevadilo, kdyby byl v knize život v Nigérii popsán více podrobně. Ale na poprve ideální rozložení rodinné i politické situace v Nigérii.
Kniha mi vzala dech.
Ty jo, koukám na hodnocení a musím říct, že mě to až tolik nebavilo. Nebýt audio knihy, tak v tištěné podobě odkládám. Ne, že by příběh nebyl zajímavý, ale působilo to na mě tak.. zbytečně nataženě a někdy jsem ději moc nevěřila. Doufala jsem, že několik zajímavých podnětů bude víc rozvinutých - nechci prozrazovat jakých, a něco by mohlo být zkrácené. Bavilo mě ale dozvědět se něco z africké kultury. To bych ocenila asi nejvíc.
Kniha z netradičního prostřední. Poprvé jsem četla knihu africké autorky a rozhodně toho nelituji. Náhled do prostředí, které je mně neznámé, jejich zvyky a tradice, jako přiznám se, že kdyby si muž domů dovedl další ženu, asi bych neskákala radostí do stropu :)
Kniha je čtivá, za mě se poměrně dost zaměřuje jen na interní dění, trochu bych tam uvítala i nějaké podrobnosti o kulturním prostředí. Líbí se mi, že stěžejní situace jsou vykresleny z pohledu obou manželů, tím se pěkně ukazuje, že nic není černobílé a že i když něco myslíme dobře, tak se to nakonec obrátí proti nám...
Co do čtivosti a originality je tato kniha výborná. Ačkoliv se dotýká smutného tématu, četla se neuvěřitelně snadno. Kniha hezky ukazuje, jak bolest a pocit zrady člověku dokáží zatemnit mysl a zničit život.
Pribeh se mi moc libil, je to z uplne jineho sveta... velkym prekvapenim pro mne bylo, ze i v dnesni moderni dobe uzavre vysokoskolsky vzdelany clovek manzelstvi na natlak rodiny...
Poprvé se mi u knihy stalo, že jsem ji musela odložit, abych si odpočinula od děje (v dobrém slova smyslu). Přestože sama nejsem matkou, bylo pro mě číst příběh Yejide a Akina těžké, až zdrcující. Pocity manželů byly podle mého názoru velmi dobře a přesvědčivě popsané a vžít se do jejich situace tak bylo (svým způsobem) snadné, i když si nedovedu představit, že bych v životě přečkala tolik bolesti jako obě hlavní postavy.
Mimo jiné mě také zaujalo prostředí, kultura a především zvyky, které jsem dosud nepotkala ani v jiných knihách a neznala je. Zároveň se na pozadí příběhu odehrává linka popisující proměnlivé politické uspořádání Nigérie na konci minulého století, které sice pro mě osobně trochu rušilo hlavní dějovou linii, ale zároveň pro mě bylo zdrojem zajímavých informací o novodobé historii této africké země.
Tento román nigerijské spisovatelky poskytne poutavý vhled na odlišnou mentalitu, tradice a život v africké rodině. Příběh mě zaujal od prvních stránek svojí jinakostí, ve vyprávění se střídá hlavní hrdinka Yejide a její manžel Akin. Autorka dobře vykresluje okamžiky hořkosti, naděje, zklamání, lásky i bolesti. Kniha se mi líbila.
Málokdy se mi dostane do rukou kniha afrického autora, o to víc jsem na ni byla zvědavá - a nelitovala jsem ani minutu. Přes velmi bolestivé téma (mám tříměsíční dceru) jsem nemohla přestat číst, autorka píše čtivě, hutně, soucítila jsem s hlavní hrdinkou a takřka jsem cítila její hněv, rozhořčení, zklamání z toho, jak její manželství dopadlo. Kniha zajímavě pracuje s tématem viny a pravdy: je viník pokaždé potrestán? je lepší milosrdná lež? Nemohu ale říct, jestli je to záležitost kulturních rozdílů, nemám potřebné znalosti.
Styl života, africká kultura, zvyky, politické třenice v těch státech - to jde zcela mimo mne. Začátek knížky se mi líbil, ale když došel děj k dětem, nemohla jsem číst dál a ta místa jsem rychle přeskákala. Kdo o takových situacích čte rád? Knížka je to určitě výjimečná.
Yejide, hlavní hrdinka románu „Zůstaň se mnou“, už vyzkoušela kde co, aby počala dítě: namáhavé poutě, tance s proroky, modlitby… Tomu, kdo má děti, optikou obyvatel exotické země, v níž žije, totiž „patří svět“.
Po letech marného snažení už ovšem nemá oporu ani mezi nejbližšími – její rodina proti její vůli rozhodla, že řešením problému by mohl být polygamní vztah jejího manžela s další, snad plodnější ženou. „Zůstaň se mnou“ je román o nebezpečí rodinných intrik, křehkosti manželství i síle mateřské lásky. Dějištěm je Nigérie na přelomu století.
Osobně bych nevěřila, že může někde mezi Beninem a Kamerunem vzniknout kniha nominovaná na několik prestižních světových ocenění včetně Wellcome Book Prize a... ano... může. Její autorkou je dvaatřicetiletá nigerijská spisovatelka Ayobami Adebayo – dáma, jejíž jméno obsahuje víc samohlásek než souhlásek, což je pro všechny knihkupce, knihovníky i čtenáře taková malá jazyková výzva.
Kniha „Zůstaň se mnou“ se také objevila v celé řadě výběrů nejlepších knih roku 2019, určitě však ne pouze z politické korektnosti. Své místo zde si zaslouží – nejen námětem, ale především jeho ztvárněním, tedy tím, čemu říká literárněvědná terminologie syžet.
Z pohodlí středoevropského kanapátka by se mohlo zdát, že problémy, jako je neplodnost, západní Afrika řešit nemusí, jenže představy o světě se doma, na sedačce, mnohdy liší od reality. Například mé představy o africkém kontinentě byly smrsknuté čistě na 1) maratonské běžce 2) podvyživené chlapečky z reklam Člověka v tísni 3) neurčité analfabety a 4) Lejlu Abbasovou.
Přestože název „Zůstaň se mnou“ velmi připomíná všechny ty „Nezapomeň na mě“, „Než jsem tě poznala“, „Bez dcerky neodejdu“, „PS: Miluji tě“… nenechte se jím odradit. Až se totiž dočtete na stránku, kde zjistíte, odkud vítr vane, bude vám jasné, že žádný příhodnější tato dojemná kniha mít vlastně nemůže.
Některé knihy jsou trochu pomalejší na čtení, protože si to ten příběh sám vyžaduje - například tato kniha. Ale to absolutně nevadilo. Nakonec musím hodnotit naplno, protože tato kniha si to absolutně zaslouží. Je to bolestivé, smutné, melancholické, trochu depresivní, ale přitom svým způsobem krásné čtení. O lásce, zradě, bolesti, ale také o naději. O této knize budu ještě dlouho přemýšlet.
Kniha od africké autorky byl tip z internetu na světově oceňovaný román ještě než vyšla česky, takže ani obálka mne neodradila vzít ji z police Novinky v Knihovně:o)
Cokoliv říci k hrdinům by ztratilo kouzlo a ten příběh si zaslouží si ho ponechat až do poslední strany. Nezklame, stačí se naladit na „africký styl“, protože tenhle debut nigerijské spisovatelky, které je jen kousek přes 30 let, odpovídá 100% citaci z obalu knihy: "Její psaní se vyznačuje nejen elegancí, ale také skutečným vystižením podstaty lásky, ztráty a šance na vykoupení.“ Pokud se necháte oslovit Afrikou, pak v literatuře běžné téma - naděje, zrada, láska - možná i díky rozdílnosti kultur, zvyků či společnosti ukáže bez patosu dojemnou lidskost, pohltí a na poslední straně si prostě položíte otázku – jak se chráním před zármutkem já?
Zůstaň se mnou je kniha, která mě původně úplně minula, vůbec mě nelákala a až teď jsem nějak došla k tomu, že si ji přečtu. A musím říct, že se mi líbila :-) čtivá, spádovost děje na jedničku, bez lichých míst. Poprvé jsem se setkala s rodinným dramatem z prostředí Nigérie. Autorka je skvělá, bezvadně nám přiblížila tamní problémy v průběhu historie, určitě doporučuji
Styl vyborny, citatelny, putavy. Pribeh silny a sialeny zaroven, clovek trochu vnima realnu mentalitu a tradicie Afriky.
„Zůstaň se mnou“- to přání či zvolání má v knize mnoho rozměrů, ale všechny jsou plné bolesti. Příběh Yejide je po okraj naplněný zoufalstvím a žalem. Ale její síla a touha po lásce a naplnění života je obdivuhodná a inspirující.
Kniha, která se pro mě velmi pomalu rozvíjela, ale ten konec mě rozsekal. Neuvěřitelně silný příběh mateřské touhy, lásky a důvěry k manželovi na pozadí nigerijské společnosti.
Výborná kniha. První část byla taková rozvláčná, ùplně jiná než ostatní, díky pro mně novému prostředí, zvykům, společenskému uspořádání a spoustě dalších prvků. Začetla jsem se a kniha dostala spád až do roztrhání mého čtenářského srdce. Děkuji
Úplně jiný život a pro mě zprvu nepředstavitelný. Ale po začtení mě děj vtáhl a já pochopila jinou mentalitu lidí v Africe a současně stejné problémy jaké má náš evropský život.
Příběh byl smutný a vždy když jsem nesouhlasila, chtěla bych děj úplně obrátit, ale hlavní představitelé si svůj život žili dál po svém. A to je moc dobře.