Zpěv drozda

Zpěv drozda
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60771/bmid_zpev-drozda-mHA-60771.jpg 5 794 794

Autor nás uvádí do světa 25. století, světa úpadku, který předznamenává konec lidstva. Populace celé Země je složena pouze z několika miliónů lidí a lidská civilizace se postupně, ale nezadržitelně blíží ke svému konci. Ale to předbíhám. Je to příběh o společnosti poznamenané drogami, výchovou a minulostí, která už v pamětích lidí neexistuje. Do tohoto tristního světa degenerace jsme vtaženi, abychom si prošli cestu spásy. Příběhem nás bude provázet vrchol lidského génia, robot deváté generace Spofforth, který nemůže zemřít. Univerzitní profesor Paul Bentley a jeho družka Mary Lou.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda

Mockingbird, 1980

jirimatejka
16.08.2020 2 z 5

Velké zklamání. Podle hodnocení jsem čekal, že to bude nadčasová pecka, ale dost plytký postapo příběh se značně nereálným vývojem. Jako námět dobrý, ale dalo se z toho vyždímat mnohem více. Naštěstí celkem krátká kniha, nerad nechávám knížky nedočtené i když se mi nelíbí.

Luigi1
26.07.2020 5 z 5

Je zajímavé ikdyž je to sci-fi tak je to velmi reálné kam mílovými kroky spěje tato společnost.Měli by si to přečíst všichni kteří podporujou tuto realitu.Já vím,že technický vývoj se nedá zastavit,ale omezit tuto hrůzu která s tím je spojená.Ruku v ruce s tím jdou drgy a násilí,které sem přináší zisku chtivá společnost.

Katerina961
23.07.2020 5 z 5

Knížku jsem si koupila kdysi na základě doporučení zdejšího příspěvku a paradni příběh! Diky!

Franc
19.06.2020 5 z 5

Jedinečné. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem měl to štěstí v poslední době číst.

Autor skvěle pracuje s psychologií postav. Způsob, kterým přivedl živého člověka k životu je jedinečný. Doslova s Paulem objevujete během života život nový. Toužíte po poznání, toužíte pro prozření. To je největší plus knihy. Pouto, které Vás spoutá s hlavním hrdinou, kterým se sami při čtení stáváte.

Z knihy sálá deprese a současně optimismu, rezignace a současně boj, zapomnění a současně poznání. Toto konfrontace vystupující ze stránek knih je úžasná a přinutí Vás přemýšlet. Přemýšlet, zda-li by jste v sobě našli stejnou sílu jako Paul vzepřít se osudu, osudu který Vám byl nalinkován pro Vaše dobro, nebo zda-li půjdete s proudem.

Je toho spoustu, co by člověk mohl o této knize napsat, ale nic nevystihne pocit z čteného. To si musí každý prožít sám. Toto není kniha, kterou si přečtete, ale kniha, kterou spolu s Paulem prožijete.

linhi22
14.06.2020 5 z 5

Pro mě nejlepší ze slavných antiutopií (1984, 451 stupňů Fahrenheita, Konec civilizace, My), především díky myšlenkové hloubce a současně dynamice vyprávění, objektivní reflexi (nejen) náboženství a podání lidství jako daru i údělu.

NevimJak
20.05.2020

Jak se zamyslím, tak zjišťují, že přesně tam naše společnost míří. Jedná z nejlepších sci-fi co jsem četl. Můžu jedině doporučit a doufám, že si knihu užijete stejně jako já.

segy
12.05.2020 5 z 5

Jako od Bradburryho: "Z mateřské školky na univerzitu, a z univerzity zpátky do mateřské školky". Hledal jsem něco se stejnou tématikou a všiml jsem si, že Zpěv drozda je v podobných knihách.. takže jsem ju zvládl za 2 dny. Jsem tak trochu hodně milovník post-apo světů, a když se k tomu přidá i spisovatel, kterej před 50, vlastně už 70 lety dokázal předpovědět na základě mentality člověka kam může budoucnost směřovat, tak to mě vždycky dostane.

"Socha soukromí" a "zatímco přes její třpytný holografický povrch
přebíhaly obrazy plné příjemností, radosti a poklidu a moje tělesná schránka sloužila pouze tomu, aby mohla zásobovat mozek chemikáliemi, zajišťujícími prázdnou pasivitu mé osobnosti" .. prostě paráda

Šnek86
21.03.2020 3 z 5

Kniha vzbuzující rozporuplné pocity, dle mého ji lze vnímat hned několika způsoby.Je na každém, jak to bude vnímat.Některé věci mi přišly zbytečně překombinované a myslím že se vyskytly i lehké faktické chyby. Nicméně příběh se čte dobře.Víra v člověka, touha po vědění, zbytečnost drog, varování před leností a vymýváním mozků.Ke konci bych jen asi doplnil citát Jana Amose Komenského - „S pomocí knih se mnozí stávají učenými i mimo školy. Bez knih nebývá učený nikdo ani ve škole.“

soupik2012
29.02.2020 5 z 5

Zpěv drozda je knihou ke které se pravidelně vracím. Knihy ve kterých není na první pohled žádné zlo mám moc ráda, protože nutí k zamyšlení. Na které straně bych se ocitla? Na to si nedovedu jednoznačně odpovědět. Mnozí čtenáři zmiňují zcela zřejmou inspiraci v knihách 451 stupňů Fahrenheita a 1984. Ale proč, alespoň podle mého názoru je tato kniha ještě lepší, když námět příběhu není originální? Možná je to tím, že tato vize vypadá hodně reálně. Jak tuto knihu čtu a v posledních letech poslouchám, cca 1x za 8let. Zdá se mi, že se přibližujeme popisovanému konci stále nezadržitelně blíž a blíž. U audioknihy tíživou atmosféru díky brilantnímu přednesu ještě umocnil pan Jiří Zavřel.

ilassi
04.02.2020 5 z 5

bomba, plno hlubokych myslenek

PetrCepek
14.01.2020 4 z 5

Zpěv drozda považuji za nepochybně originální sci-fi, přiměřeně dlouhou a disponující velmi zajímavými protagonisty (nejen ta hlavní trojice, ale třeba i Annabell). Pátou hvězdu jsem nedal proto, že je Paulovo vyprávění psáno v ich formě s neustálým připomínáním, že se jedná o deník, jenomže osoba s Paulovou logicky "omezenou" slovní zásobou by nemohla s takovou lehkostí použít minimálně 30% výrazů a termínů z doby před 300 lety, které v jeho deníkových textech zazní. Přes tuto výhradu však Zpěv drozda určitě stojí za přečtení.

petr_
28.12.2019 5 z 5

Tuhle knížku lze těžko srovnávat s Orvelem, nebo s nějakým hororem, protože je právě o návratu lidských emocí a zvídavosti. Ukazuje jakou zbraní je psané slovo, a pokud se budeme spoléhat na techniku, může se stát, že přestaneme být schopni vyjadřovat své city, touhy a nápady. A co víc nebude nám to chybět. Kniha není akční, ale je zajímavá. Vymýšlíme čím dál dokonalejší techniku, která může být příčinou konce civilizace. Lidstvo stvoří nesmrtelného robota, který kontrojuje populaci lidí, a aby obešel svůj program, který mu brání zemřít, tak je rozhodnut lidstvo nechat vyhynout. Což je dosti otřesné.

pavel.2
22.12.2019 3 z 5

Předpokládal jsem postapo, dostal jsem spíš romanci v pokřiveném světě budoucnosti... Přiznám se, že na to jsem neměl zrovna náladu, přesto se kniha četla dobře - postavy jsou vykreslené poměrně hezky děj a reálie také. Co mi ale chybělo je hlubší popis některých událostí, ale to je prostě dáno zaměřením knihy spíše na mezilidské vztahy než na popis příčin úpadku lidstva (ale radost jsem z toho prostě neměl). Z mého pohledu tedy nic moc extra, ale nejedná se o vyloženě zabitý čas...
SPOILER: pár věcí mi nedává logiku - když má dík internátní výchově praktická každá žena vypálené vaječníky, tak jak pomůže v záchraně lidstva zastavení distribuce narkotik? To vyhyne tak jako tak...

Arwen777
13.10.2019 4 z 5

Pochmurné varování z konce minulého století a jak se tak kolem nás koukám, velmi trefné... vždyť zmiňovanou "smrt intelektuální zvídavosti" vidíme všude kolem nás, od lidí unavených stresujícím dnem a čučícím bezmyšlenkovitě na cokoliv, co dávají v bedně, po děti ve školách, které vyučování přežívají bez špetky zájmu, jen aby byly u svých mobilů, tabletů a počítačů, které je zabaví a u kterých nemusejí vyvíjet žádnou aktivitu. "Lidé jsou většinou hrozně líní, touží jen po rozptýlení a po zábavách."
Pro mě je děj popsaný v knize velmi reálným scénářem. Roboty sice ještě nemáme na takové úrovni, ale vzhledem k technickému rozvoji posledních pár desítek let, kdo ví, co bude za 50 nebo 100 dalších let. Každopádně tendence ke snižování nároků na znalosti a intelektuální dovednosti tu už jsou, rostoucí závislosti také. A je to přeci intelekt, zvídavost, schopnost milovat a radovat se ze světa kolem sebe, co nás odlišuje od zvířat. Vyměníme to za pohodlnou virtuální realitu?

alekis
12.10.2019 3 z 5

(SPOILER) SPOILER
Hodnocení jsou vysoká, tak co tomu podle mě chybělo? Asi jistá dávka napětí. I když jsem ve skutečnosti ráda, že oba hrdinové přečkali bez úhony a větších strádání 320 stran. Nechci, aby přišli o život, byli mučeni, aby je zničily útrapy...
Paul sice zažije vězení a útěk z něj, a potom strastiplné putování, ale vše je popsáno skoro nebolestivě, ač v reálu by to rozhodně bolestivé bylo. Někteří autoři dokáží pár větami zdramatizovat příběh, dát mu šťávu... To tady trochu schází.
Paralelou k této knize je 1984, ale zatímco Orwellovu hrůzyplnou verzi budoucnosti jsem dokázala přečíst jednou a nemám odvahu si to zopakovat, neb to, o čem píše, je opravdu možné, Zpěv drozda, ač se 1984 svým námětem podobá, je limonádička nevýrazné chuti, vycucaná bez většího zájmu - oproti Orwellovu panáku ostré slivovice vypité na ex.
Přesto tato kniha stojí za přečtení a za zamyšlení. Je to jedna ze stovek verzí budoucnosti, které vytvořili autoři sci-fi. Podle mě se však nic takového nepřihodí. Budoucnost se rýsuje úplně jinak a řekla bych, že hůř.

Arev122
01.10.2019 5 z 5

Příběh se mi moc líbil- jeden z mála sci-fi, který opravdu nutí k zamyšlení. Roboti ovládají lidstvo-to je introvertní, drogám propadlé, apatické a bez všedních starostí a zájmů. Ale hlavní hrdinové románu chtějí odolat touze po sebezničení, chtějí žít v naději na lepší život. Je to vlastně takové varování před možným zneužitím vědy a techniky.

daudurhundur
23.09.2019 5 z 5

Čekal jsem běžný paperback, který nijak nevybočuje z mnoha podobných, místo toho jsem dostal pecku přímo mezi oči.
Zvláštní atmosféra z toho dělá jedno z nejlepších sci-fi, co jsem kdy četl. (Možná to je tím, že vlastně nevím, jestli to je "jen" sci-fi nebo dokument z budoucnosti...)

IŠ
16.09.2019 5 z 5

Nejdříve jsem si někde přečetla, jak je tato kniha báječná a hned potom, že je to sci-fi. Nečtu sci-fi. Někdo nečte básně a čte sci-fi. Já čtu ty básně. Těch pár prvních stránek mě úplně nepřesvědčilo, že jsem měla vytáhnout drozda z klece. Ale naštěstí to netrvalo dlouho a nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Možná se v knize píše ten rok, který se píše, ale opravdu je to tak vzdálená budoucnost? Jak moc je člověk se svými vzorci chování, emočními a mentálními programy odlišný od robota, jehož program mu umožňuje rozhodovat se. Zamilovat se. Chovat se jako člověk. Z hlavních hrdinů mi byl nejvíce sympatický Bentley. Ale možná jen proto, že do něj Tevis vložil takovou dávku něhy a roztomilé nevědomosti. Místy kniha skutečně připomíná romantický příběh. Žádný růžový paperback. Je to spíše taková prvorepubliková nostalgie s určitou mírou naivity. Alespoň po určitý čas. Některé pasáže jsem velmi intenzivně prožívala a usmívala se u nich. Vlastně by mě zajímalo, jaké by bylo pokračování.

stoun25
06.09.2019 5 z 5

Jak by řekl Bender: Vyhubit lidstvo...
Hodně dlouho jsem nečetl takhle dobrou Sci-Fi.

asfalt
02.09.2019 2 z 5

Viděl jsem v tom trochu Orwella. Pěkná vize ...