Zpovědník vrahů

Zpovědník vrahů
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142891/zpovednik-vrahu-142891.jpg 4 216 216

Dopadne-li kriminálka vraha, žádá obvykle znalce-psychologa spolu s psychiatrem, aby ho vyšetřil a nahlédl mu do duše. Aby rozebral jeho osobnost, zjistil vrahovu inteligenci, rozkryl jeho povahu a určil, zda byl v době činu příčetný. A aby nakonec řekl, zda se ten člověk má jednou vrátit zpátky mezi nás, anebo jestli bude lépe, když v zamřížovaném světě zůstane navždy. Nejznámější z takových znalců je dnes v naší republice dr. Slavomil Hubálek. Ve své knize vypráví o vraždách a vrazích, které vyšetřoval, anebo k nimž přiřadil jejich psychologický portrét. Líčí, jak musí pokaždé svůj posudek obhájit před soudem, i když je vrahův obhájce velice často ostrý. Vzpomíná i na zločiny, které byly kruté, ale které spáchal člověk s téměř nulovou příčetností, a přesto si pak pro něj veřejné mínění vynutilo na justici ten nejvyšší trest... Příběhy zločinů a smrti se v knize odvíjejí na pozadí Hubálkova barvitého života, k němuž patří vzestupy i pády, štěstí i úzkost, otázky charakteru, podrazů a korupce, práce v psychiatrické léčebně mezi sexuálními devianty s těmi nejbizarnějšími úchylkami, stejně jako psychologické testování uchazečů o špičková místa v byznysu a tajných službách. Jednou se dokonce neznámí pachatelé vloupali do Hubálkových kanceláří, aby se zmocnili elektroniky s fakty o případu, v němž se příprava vraždy pojila se záhadami v rozvědce a s tušením mezinárodního skandálu. V té chvíli dostává kniha ráz špionážního románu... K Hubálkovým vzpomínkám napsal předmluvu náš ve své době nejznámější státní zástupce, dnes senátor Miroslav Antl a doslov je z pera kriminalisty Josefa Mareše, šéfa pražského oddělení vražd. V obrazové příloze je zachycen psychologův život od dětství až po dnešek včetně jeho setkání s veličinami odborného a politického světa.... celý text

Literatura faktu Literatura česká Biografie a memoáry
Vydáno: , Daranus

Zpovědník vrahů, 2012

Ovecka_Saki
29.08.2024 4 z 5

Audiokniha na ČRo, hezky namluvené, dobře se to poslouchalo. Taková jednohubka na odpoledne.

p.stranska
22.08.2024 4 z 5

Audiokniha Čro. Zajímavé. Neznámé pravdy o známých zločinech. Pěkně se to poslouchá, nenudí.

mirka0586
12.08.2024 5 z 5

Bylo to napínavé, bavilo mě to.

Kiu
12.08.2024 4 z 5

Nic jsem od knihy neočekávala a byla jsem celkem mile překvapena. Kniha se příjemně čte a čas s ní utíká. Autor má dar vyprávění a to se cení. Knihu jsem brala do ruky jako biografii a neočekával jsem informace z kriminalistiky.

vodovodnice
24.06.2024 4 z 5

Už jsem četla několik knih na téma násilných pachatelů. Myslím, že tato knížka je z těch lepších.
Za 1. Je od odborníka / profesionála v oboru.
2. Autor má vypravěčský dar, což není samozřejmé.
Knížka se čte velmi lehce, jakoby jste debatovali u kávy s přáteli a při tom neztrácí vůbec hloubku informací. Také bylo příjemné, když pan Hubálek zmínil pár případů, některé jsem znala a tak pohled ze strany psychologa na ten případ byl pro mne přínosný.
Pro mne, je to velmi zdařile napsaná kniha.

pujec
04.03.2024 3 z 5

Čekala jsem tedy spíše líčení různých případů, se kterými se pan doktor za svou dlouhou kariéru setkal. Jednalo se ale spíše o autobiografii. Nutno uznat, že celkem zajímavou a čtivou. Nicméně vědět to předem, sáhla bych asi po jiné knize.

Pajinka235
20.01.2024 3 z 5

Začátek celkem záživný, později to sklouzlo spíš k profesnímu životopisu... čekala jsem větší sondu do "duše" vrahů.....víc osudů a profesních zážitků...

surfrider_
13.05.2023 3 z 5

Nenadchne ani neurazí.

jaroiva
05.02.2023 3 z 5

Zajímavé, i když jsem od toho čekala trochu víc.

andrea7191
23.02.2022 4 z 5

Hubálek je v tomto odvětví klasika, tady není co vytknout. Pokud se někdo zajímá o toto téma více, určitě ví, o čem je řeč. Každopádně mě přijde zajímavé nahlédnutí do světa kriminality.

werick
26.01.2022 2 z 5

Dle názvu knihy, jsem čekala něco jiného. Je to spíše autobiografie autora, která mě moc nebavila. Chtěla jsem se dozvědět něco o mysli vrahů, ale to v knize nenajdete.

daza.dt
20.01.2022 5 z 5

Název knihy je zavádějící - pokud čekáte, že se dozvíte nějaké pikantnosti od vrahů, kteří se svěřují - tak to máte smůlu, sáhněte po jiné knize. Tako knížka mě přesto velmi mile překvapila a potvrdila mi, co jsem si o panu Hubálkovi myslela (ač se osobně neznáme a nikdy jsme se nepotkali), z toho jak na mě působil. Milý, klidný, zásadový člověk, který se nezaprodal. Klobouk dolů a čest jeho památce.

Acheron
21.11.2021 3 z 5

Čtivé, bohužel název neodpovídá obsahu. Je to spíš deníček, životopis zajímavého člověka. Ale nic moc se tam o profilech jeho klientů nedozvíme.

hu_87
25.06.2021 2 z 5

Celkem zbytečný název a také zbytečná kniha. O myslích vrahů se toho příliš nedozvíte, kniha má spíš podobu deníku, autobiografie. Vrazi jsou spíše probirani jen tak mezi řečí.

Justiman
10.11.2020 5 z 5

Skvěle psaná kniha s pohledem do duše vrahů a do srdce člověka. Ačkoli pracoval autor roky s kriminálníky, celý život si zachoval vysoký morální kredit. Kniha je zároveň zajímavou sondou do minulých dob i do srdcí lidí
Z pana Hubálka je cítit, že žil, myslel i činil v souladu se svojí duší a zanechal po sobě úžasnou literární zpověď. Po dočtení mě přepadl smutek, že autor již není mezi živými a příběhy nebudou pokračovat. Záhy se mi však dostal do ruky úplně nový román Mediace (od Petra Bazgera), který zafungoval jako „ranhojič“.
Josef Mareš v doslovu Zpovědníka vrahů zařazuje bez váhání knihu p.Hubálka do své přecpané knihovny, stejně tak si i já uchovám knihu p.Hubálka mezi skvosty a dělám s radostí místo i pro knihu p.Bazgera. Poklady se musí chránit, ať jím je lidský život nebo vzácná kniha, která o lidském životě nese svědectví dál, ikdyž již autoři žít nebudou. V případě p.Hubálka byl již jeho život naplněn, ale to literární poselství žije v plné síle v jeho knize. Petrovi přeji mnoho času i tvůrčích sil do dalších poselství z duše na papír, v mé knihovně vždy najdu dost místa i pro jeho díla. Děkuji pánové a skláním holt před vaší nelehkou prací.

marcipa
10.10.2020 4 z 5

Psycholog s noblesou a nadhledem, škoda, že stihl ze svého života napsat jen jednu knihu. Každopádně díky za ni!
Po přečtení člověk získá naději, že je v lidech něco dobrého a stojí za to hledat.

Zorka
29.06.2020 3 z 5

Od knihy jsem čekala trochu více, hlubší rozbory psychiky vrahů, rozbory jejich podnětů nebo popis jejich dětství. Z toho jsem našla ve Zpovědníkovi vrahů jen zlomek. Je to v podstatě životopis psychologa, který se v průběhu své praxe dostal od klasické psychologie až k soudnímu znalectví, které z něj udělalo "zpovědníka vrahů".

cleopatra11
28.06.2020 3 z 5

Sonda do života a práce pana Hubálka, ve které se zlehka dotýká svých známých i méně známých případů.

kamila5406
17.05.2020 3 z 5

Čekala jsem od knížky víc, něco bylo zajímavý. Ale moc mě nebavila.

Tess577
24.07.2019 4 z 5

Kniha neobsahovala úplně to, co jsem čekala. I přesto zajímavá, dobře čtivá, místy celkem vtipná.