Zrádce mezi námi
John le Carré (p)
Británie zabředla do hospodářské krize. Mladý oxfordský akademik s levicovými sklony a jeho přítelkyně advokátka odlétají mimo sezónu na dovolenou na karibský ostrov Antigua. Tam zdánlivou náhodou potkávají ruského milionáře Dimu, jenž vlastní poloostrov a zlaté hodinky posázené diamanty. Rovněž má na pravém palci tetování a touží si zahrát tenis. Kvůli jeho dalšímu přání absolvují mladí milenci složitou cestu přes Paříž a konspirační úkryt ve švýcarských Alpách až do nejtemnějších zákoutí londýnského City i s jeho bezostyšným spojenectvím s britskými tajnými službami. Z anglického originálu „Our Kind of Traitor“ vydaného nakladatelstvím Viking v roce 2010 přeložil Milan Lžička. Jazyková redakce a korektura Soňa Svobodová. První vydání.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2016 , Mladá frontaOriginální název:
Our Kind of Traitor, 2010
Povedená špionážní variace o penězích, které nesmrdí. Byl jsem zvědav jak to dopadne a s ubývajícími stránkami do konce mi bylo stále jasnější, že dobře asi ne a s napětím jsem čekal odkud to přijde.
John Le Carré mě zaujal svou knihou Jeden musí z kola ven, a proto jsem se na jeho další knížku celkem těšil. Autor má zajímavý rukopis a styl vypravování. Kniha umí zaujmout a budovat velmi slušné napětí a atmosféru. A taky si se vším dává dost na čas. Kniha je pomalejší a vůbec se v ní nikam nespěchá. Ta pomalost a "rádoby nuda" k tomuto příběhu sedí. Problém je v tom, že to takhle vydrží až do konce. Nepřichází žádná velká katarze, žádné emotivní finále, či jakékoliv uspokojivé zakončení. Autor příběh ukončí, a já jako čtenář jsem se cítil dost ochuzený, protože si myslím, že si jako čtenáři zasloužíme více. Chápu proč, přesto mě to naštvalo. V knize máme zajímavé postavy a rozhodně jim lze fandit a bát se o ně. Líbilo se mi jakým způsobem se zde přistupuje k vyšetřování, k samotné špionáži a také k informacím,
ze kterých se dozvíme něco o Ruské mafii, praní peněz a dalších aktivit. Zrádce mezi námi je slušná kniha, která mě bavila, ale čekal jsem mnohem více, protože ten potenciál tam byl.
Výborný, uvěřitelný špionážní thriller. Jen škoda toho trochu useknutého konce. Doporučuji nenápadný, ale poctivě natočený film dle námětu - s McGregorem, Skarsgardem a N. Harris. Tam si konec rozumně a nenásilně vyfabulovali.
Brilantní špionážní román ze současnosti s velmi reálným dějem. Výborné nahlédnutí do zákulisí velké politiky a velké mafie a jejich provázanosti. Autorův styl psaní je osobitý, čte se poměrně dobře. Kniha zaslouží pochvalu, kvalitní vázaná vazba a v textu jsem nepostřehl jedinou chybu. 85%, 31.12.2016.
2012 | Jeden musí z kola ven |
1992 | Ruská sekce |
1995 | Noční recepční |
1994 | Smileyho lidé |
2009 | Nejhledanější muž |
No, hruza. Nechapu tak vysoke hodnoceni. Do knihy se mi pres veskere snahy nedarilo moc zacist, natoz se v ni neztracet. Nechtic tomu dat sanci alespon 100 stran, zaklapl bych to po 20-30. K me smule jsem v ramci boje zjistil, ze jsem uz za pulkou a to se uz bojuje do konce. Nikdy vice