Zrádci krve
Lynette Noni
Ranhojička série
< 3. díl
Kiva si myslela, že ví, co chce – pomstu. Ale pocity se mění, lidé se mění všechno se změnilo. Po tom, co se stalo v paláci, zoufale touží zjistit, zda jsou její přátelé a bratr v bezpečí. Mohou jí vůbec ještě někdy odpustit? V sázce je ale víc než její zlomené srdce, protože království jsou na pokraji války. Nový začátek přinese nebezpečnou výpravu, která donutí zapřisáhlé nepřátele spojit síly, aby zachránili nejen Evalon, ale celý Wenderall. Kiva už nemůže jen přežívat. Musí bojovat za to, v co věří.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Fragment (ČR)Originální název:
The Blood Traitor, 2022
Jsem moc ráda, že mě poslední díl Ranhojičky nezklamal. Po druhém dílu, který byl naprosto skvostný jsem se hrozně bála, že u posledního dílu autorka ztratí "drive". Naštěstí se to nestalo. Druhý díl končil nejhůř, jak mohl a tak jsem byla zvědavá, jak se z toho autorka vymotá a co se s Kivou a ostatními hrdiny bude dít. Od začátku příběh nabírá tempo a je tu jedna akce za druhou. Zhruba v polovině knihy děj začal trochu stagnovat a myslím, že tahle část mohla být o něco kratší a závěrečná bitva zase o chloupek delší.
I když mě v ději lehce rozčilovalo pár věcí, i tak nemůžu jinak než dát plný počet. Je to skvěle promyšlená a napsaná série. Jsem moc ráda, že je to jen trilogie, protože delší natahování by příběhu neprospělo. Vůbec bych se ale nezlobila, kdyby autorka napsala třeba nějaký prequel k příběhu.
(SPOILER)
Po slabším 2. dílu opět čtivé a hezká zápletka s pointou celého příběhu. Možná to bude i tím, že se opět ocitáme ve vězení, odkud se Kiva nečekaně dostane díky Navokovi. Ale ten s ní má své plány a naštěstí utíká, ne však sama. Cestou se potká se skupinou svých blízkých a postupně si ujasňují svoje vztahy, zatímco cestují a shání prsteny pro Ruku bohů. Ta cesta je možná trochu opakující se, ale každou návštěvu dokázala autorka odlišit a zpestřit. No, a pak už zbývá poslední prsten, souboj s Navokem i Zuleekou. Kiva se dokáže obětovat pro svou lásku a příběh končí, tentokrát dobře opět v Zalindově. Skupina se postupně rozdělí na páry a "Teď budeme snít".
Postavy byly uvěřitelné, ale za mne určitě vítězí svérázná Cresta s jejími poznámkami i odhalením na konci a Caldon s jeho humorem a podporou.
Doporučuji, rychle a dobře se čte.
Recenze je na třetí díl, pokud jste nečetli první dva, pozor na spoilery!
,, Takhle nezemřeš, prohlásila žena odhodlaně. Ale Kiva jí nevěřila. Protože to chtěla ukončit - všechno. A když už to utrpení nemohla dál snášet, přivítala laskavou náruč bezvědomí.,,
Hned v prologu vás autorka kopne přímo do holene a zboří již vystavěnou předchozí verzi událostí. Následně se Kiva po odborné, trpké, ne však zcela nečekané zradě na konci druhého dílu ocitá opět ve vězení Zalindov, na pokraji smrti, závislá na Andělském prachu.
,,Každý den si přála zemřít, protože to utrpení už nedokázala dál snášet - nebyla to však jen muka, která prožívala při odvykání. Jak drogy pomalu opouštěly její tělo, začaly ji zaplavovat vzpomínky na věci, jichž byla svědkem, na věci, jichž se dopustila. A na lidi, jimž je provedla.,,
Po nepříliš hladkém osvobození Kivy se vydává skupina přátel, ale i nepřátel, na nebezpečnou výpravu k záchraně celého Wenderallu. Miluji všechny postavy! Urputná, drzá a energická zrzka Cresta. Neústupná, ochranitelská a silná Narria. Pihatý, neposedný uličník Tipp. Oddaný a něžný, avšak respektovaný vůdce Torell. Okouzlující, ironický a sebejistý Caldon. No a nakonec laskavá ranhojička Kiva, která touží pouze po odpuštění zrady od nádherného, moudrého a šlechetného prince se zlatomodrýma očima - Jarena.
Tuhle sérii zbožňuji! Dokonale propracované postavy a brilantně vystavěný magický svět. Příběh plný zvratů, zrady a utrpení, ale i lásky, odvahy a odpuštění. Neustále hrozící nebezpečí smrti prošpikované sarkastickými hláškami či postupné odhalování tajemství jsem si užívala. Knihu ale hodnotím 4/5. Proč? Kristovy rány! Třetí díl a Kiva je stále stejná! Plačtivá, naivní, sebedestruktivní, předvídatelná, neustále se omlouvající. Občas jsem měla chuť vrazit jí facku, aby se sakra vzpamatovala. Ale i tak je to jedna z mých nej fantasy. V závěru jsem měla lehčí infarkt, ačkoliv mě mrzelo tak rychlé ukončení příběhu, šlo tomu dát více Co vy, znáte? Četli jste, nebo se chystáte?
,,Bolest pomine. Ale temnota přetrvá. Ještě neřekla své poslední slovo - dosud čekala, připravená dokončit svoji práci.,,
přátelství láska magie léčitelství odpuštění, odpouštění pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2022 | Královna rebelů |
2022 | Zlatá klec |
2023 | Zrádci krve |
2023 | Tři bonusové kapitoly k sérii Ranhojička |
2025 | Akarnae |
Parádní zakončení série. Byla jsem z ní nadšená. Z druhého dílu, respektive jeho konce jsem byla dost rozpačitá, nicméně třetí díl měl grady.
Nejvíc mě překvapila Creesta a to opravdu velmi.
Je mi líto, že už se s hrdiny neshledam v žádné knize, nicméně si určitě sérii přečtu ještě jednou.