Zrcadlo starých časů
Helena Lisická
Soubor pověstí a historických povídek z doby od 13. století až do začátku století 19.
Hezky napsané pověsti, nicméně by asi bylo lepší si přečíst nějakou jen sem tam. Po čase mi to přišlo trochu monotónní.
Autorka ukazuje, že městské pověsti nejsou o nic méně zajímavé než pověsti z hradů a zámků. Mnohdy jsou ještě zajímavější, protože ukazují běžný život našich předků a rázovitost či historickou specifičnost jednotlivých míst, které dodnes tvoří rámec našich životů. Autorka je historicky i místopisně erudovaná a přitom dobrá vypravěčka. Ilustrace Jana Černého navíc dávají knize neopakovatelnou atmosféru. Knížka, která jen tak nezestárne!
Úžasné pověsti z vybraných měst z ČR. Myslím, že udělají navíc radost jak mladším tak starším ročníkům.
1986 | Zrcadlo starých časů |
1981 | Pověsti starých měst |
1972 | Z českých hradů, zámků a tvrzí |
1971 | Z hradů, zámků a tvrzí |
1968 | Pohádky a pověsti z Moravské brány |
Vcelku zajímavé pověsti od mistryně tohoto žánru, paní Lisické. Zaujme a neurazí. Čte se docela dobře, pokud jste čtenáři tohoto typu literatury. Nicméně prostředí je hlavně o městech a měšťanech, takže správným rytířům doporučuji spíše hrdinštější Pověsti z hradů a zámků od téže autorky. Takže za mě toliko 3 hvězdy, kramáři mě zase tolik neberou...