Nevada
Zane Grey
Ztracená řeka série
< 2. díl
V okamžiku, kdy farmáře v divoké a pusté arizonské oblasti sužují nájezdy zlodějů dobytka, využívá své dřívější pověsti a zkušeností a s pistolí v ruce se staví na obranu práva. Jeho zápas s desperáty je korunován úspěchem a hrdina navíc získá ruku dívky, která jediná věřila v jeho ryzí charakter a dobré srdce.
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1994 , OlympiaOriginální název:
Nevada,1928, 1928
táto kniha je moja srdcovka...
prajem každému takého skvelého priateľa a takú veľkolepú lásku ako majú hlavní hrdinovia...
Podmanivé popisy přírodních scenérií - Google a krajinomalíři dokáží příběh zpestřit.
Autor má uhlazený, čistý styl, jeho hrdinové vůli, odvahu, věrné vztahy a ideje se správným koncem.
Dakota - přezdívka, kryjící muže vícero tváří. Jen láska má strhnout masku, ale nejdřív je čas pomsty.
Hezký se to čte, útrapy z cest jsou překonány, masivní krádeže -skoro jen vedlejší produkt společnosti, jen vztahy a city je to na čem záleží.
Pokapáno medovinou.
Opět se tu setkáváme s rodinou Bena Ida a jeho ženy Iny, hlavní linka příběhu je však spíš o osudech pistolníka Nevady, s nímž se čtenář rozloučil na konci knihy Ztracená řeka, jejímž je tato kniha volným pokračováním. Připadalo mi to o něco čtivější než Ztracená řeka, ale i tak je to poměrně jednoduchý, prostý, ničím vyjímečný příběh, který mě už dneska tolik nebre a víckrát ho číst nebudu. Nevím, zkrátka už jsem z Greye asi vyrost.
Knihy mého dětství :) Obsah si už příliš nepamatuji, ale tenkrát se mi Greyovy knížky moc líbily a zajišťovaly báječné prázdiny :)
Pokračování Ztracené řeky se mi rovněž líbilo. Příběh se značně rozšířil nejen o spoustu nových osob, ale také o nové krajiny, neboť hlavní hrdinové cestují do Arizony, kde hledají nové domovy. Tohle "dobývání Ameriky" s pomocí vozů zakrytých plachtou je zajímavý fenomén - Zane Grey celou cestu na několika stránkach popisuje, takže se můžeme seznámit jak takové cestování probíhalo.
V Arizoně ovšem ještě pořádek a právo fungovalo značně volně. V kraji řádilo plno lupičů, kteří ukrajovali z velkých dobytčích stád jednotlivých rančerů, a tak se příběh zákonitě dostal také do roviny střetu hlavních hrdinů s padouchy. A pistolník Nevada samozřejmě hraje jednu z hlavních rolí.
Nejen dobrodružství, ale i romantika Divokého Západu včetně komplikovaných lásek hrdinů mě bavilo, jakkoli se některé setkání a náhody zdály být poněkud pohádkově vymyšlené. 75%
(SPOILER)
Román Nevada jsem četl ihned po románu Ztracená řeka.Pokračování příběhu přímo navazuje na předchozí děj.Nevada odjíždí nazpět do Lineville v Nevadě.Ben Ide se svou rodinou vše prodá a
vydá se do Arizony a hned je příběh napínavější a dobrodružnější.Ben stále netuší,že jeho bývalí přítel Nevada je pistolník Jim Lacy.Trocha historie,deskriptivní,sugestivní líčení přírody.Vystižené charaktery postav.Autor se dokáže v cítit do pocitů a duševních pochodů hrdinů,jako žádný jiný spisovatel westernů. Krásné čtení jako většina Greyových knih.Zfilmováno 3krát:V roce 1927,st,Paramount,hl.r. Gary Cooper a Thelma Todd;1935,st.Paramount,hl.r. Larry Buster Crabbe a Kathleen Burke a v roce 1944,st. RKO ,hl.r. Robert Mitchum a Anne Jeffreys.Poznámka:Nevěřte anotaci u vydání z roku 1992 nakl. Cedr.
2010 | Zálesák |
1997 | Ztracená řeka |
1992 | Nevada |
2000 | Jezdci z purpurových stepí |
1931 | Prázdniny v pralese |
Vychvalovaný autor mě míjí čím dál víc každou další knihou.
Je mi to líto. Příběhy, ač dobrodružné, v sobě mají něco, co se mi nelíbí. Nevím, jestli je to ve stylu, nebo postavách, jejich interakcích, nedokážu říct. Tím, že nejsem kluk to nebude. Asi prostě žiju moc rychle.