Unie ve zbrani
William R. Forstchen
Ztracený regiment série
1. díl >
První kniha série Ztracený regiment. Když plukovník Andrew Keane z armády Unie vede své vojáky v modrých kabátech na palubu dopravní lodi, nemá tušení, že místem přistání nebude ani Sever, ani Jih, ale jiný svět, kde lidé nejsou svobodní. Bouře Keanův pluk vrhne do časoprostorového zakřivení a loď ztroskotá na cizí planetě, kde vládnou mimozemšťané, pro něž jsou všichni lidé jen dobytek, chovaný pro jídlo. Přeložila Dana Krejčová.... celý text
Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: 2001 , Klub Julese VerneaOriginální název:
Rally Cry, 1992
Perfekto! Válka světů 2 a lepší.
Yankees (unionisté-demokraté) z doby občanské války se zkrze časoprostorovou bránu, stejně jako tisíce jiných lidí v průběhu tísíců let před nimi, ocitnou ve světě, kde jsou lidé bráni jen jako dobytek na maso pro původní obyvatele. Ti mají lidský mozek nejraději teplý, nejlépe za živa, protože to jsou gurmeti a trocha toho dobytčího řevu u hodovního stolu k tomu prostě patří.
Ale nebyli by to správní Amíci s jejich vírou v ozbrojenou obranu a vývoz demokracie, kdyby ten skvělě fungující ekosystém nezbořili:D
Kniha má, myslím si, dost filozoficko politických přesahů, které druhý díl ještě prohlubuje: Otroctví aneb otrokář je otrokem otroka, síla a křehkost demokracie, kapitalismus a jeho nešvary, ale vzbuzuje u mne i nepříjemné otázky na téma jak se bezohledně/nevědomě chováme ke zvířatům, které si po kouskách nosíme z pultů supermarketů, ale strašně nás pohoršuje, že Číňan žere psa, atd atd.
PS: Mel Gibson tohle asi nečetl, kdyby jo, netočil by Apocalypto, ale vyřádil se na tomhle.
Velmi zajímavý sci-fi román, ukazuje střed dvou rozdílných kultur a problémy vyplývající z vzájemných rozdílů. Přidejte k tomu i pár velkých chlupatých mimozemštanů a musí vám vzniknout věc hodná pozornosti.
BEZ SPOILERŮ
Než se do toho kdokoli pustíte, vezměte v potaz, že série nemá čtyři knihy, ale celkem devět. Do češtiny jsou přeloženy pouze čtyři a devátá kniha končí otevřeně v přípravě na pokračování, které nikdy nepřišlo.
Celek je ale velmi příjemným počtením, ze kterého je na každé stránce cítit autorovo nadšení do tématu Americké občanské války. Informovanému člověku neunikne řada narážek, parafrází citátů historických osob a dalších drobných easter eggů.
Postavy příběhu jsou jedinečné a vzájemně snadno rozeznatelné, popisy skvěle řešené, ale důvodem k přečtení není kvalita zpracování, ale naprosto bláznivé situace v podobě Kartágince vypouštějícího torpéda římské konstrukce ze vzducholodi amerického návrhu a ruské výroby na prvoválečnou bitevní loď, to vše na dohled antického řeckého města, zatímco nedaleko Japonec s Keltem zoufale drží vyvýšenou pozici proti hordám indiánům podobných mimozemských jezdců vyzbrojených luky a šípy.
Pokud hledáte seriózní četbu, jste tu vedle. Pokud si chcete užít kombinaci Robinsona, Tajemné záře nad Pacifikem a Patriota, je tohle pro Vás.