jana14 jana14 diskuze u autorů

☰ menu

Elsa Morante

Zajímavý článek o autorce: https://casopishost.cz/clanky/11158-do-tebe-fikce-se-halim-nicotny-to-sat

30.04.2023


Jana Klimečková

Knihy paní Klimečkové se mi líbí. Moc pěkně vystihuje doby dávno minulé. Nejsou to žádné akční thrillery, ale poklidné vyprávění o lidech a jejich osudech. Moc ráda čtu z české historie.
orinka3: Asi jste nepochopila smysl knížky Pod Zelenou branou. Jistě, není nijak akční a napínavá, je to prostě popis života v Pardubicích v 19. století, osud jedné ženy. Je tam mnoho zajímavých věcí z historie, dobová atmosféra, zvyky, tradice, předsudky.....

21.04.2022


Emir Kusturica

Leska: To je problém mnohonárodnostních zemí. Narodil se jako Srb v Sarajevu, původně byl muslim, je tam doma, píše o Bosně a Hercegovině vzpomínkovou knihu....https://cs.wikipedia.org/wiki/Emir_Kusturica

12.06.2021


Paul Torday

Knihy od tohoto autora se mi líbí. Tedy alespoň ty tři, které u nás vyšly. Má takový zvláštní druh humoru...Paradoxně jeho nejslavnější a zfilmovaná kniha Lov lososů v Jemenu mě okouzlila nejméně, mou oblíbenou je kniha nejen o závislosti na kvalitním víně Bordeaux- vášeň až do dna a Mezipatro. Myslím, že Paul Torday je u nás bohužel nedoceňen.

14.06.2020


Bohumil Říha

Bohumil Říha je dodnes znám hlavně jako autor dětských knížek. Kdo by neznal Honzíkovu cestu nebo knížku O letadélku Káněti....Také jeho román Doktor Meluzín se stal předlohou pro vynikající český film Dým bramborové natě s nezapomenutelným Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. Jistě, část jeho tvorby, která se odehrává v autorově současnosti (tj. socialistickém Československu) je silně ovlivněna dobovou ideologií. Jestli se s ní autor plně ztotožňoval, nebo prostě jenom dělal co musel, aby mohl dále psát, to je otázka. Je lehké z dnešního pohledu soudit, ale vždy platilo "ať hodí kamenem.....". V každém případě byl Bohumil Říha "pan" spisovatel. Když pominu jeho dětské knihy, tak na mne v pozdější době udělala největší dojem historická trilogie o životě českého krále Jiříka z Poděbrad = ."Přede mnou poklekni", "Čekání na krále", " A zbyl jen meč". Tyto romány vždy doporučuji všem milovníkům skutečně historických románů a ne těch detektivek a červené knihovny, které se jenom zahalují do historického hávu a hrají dnes bohužel prim na knižním trhu.

11.12.2019