Simbet Simbet diskuze u autorů

☰ menu

Jane Austen

Jane Austen je zcela určitě mojí nejoblíbenější autorkou a moje zalíbení v jejích románech neohlodal ani zub času, takže si je pravidelně každý rok čtu znovu. Mezitím se donekonečna dívám na její filmové adaptace.
Kdybych měla vybrat nej z jejích knih, tak to asi nedám. Zcela určitě by na posledním místě, pokud nepočítám Sandion, zkončilo Mansfieldské panství. Přece jenom je to trošku na Jane Austen roztáhlé a smutné (kromě konce :) O stupeň lépe by bylo asi Opatství Northanger, které se mi sice líbí, ale přece jenom je to taková lehká oddychovka. Mezi dalšími čtyřmi romány bych těžko rozhodovala. Všechny jsou to moje citovky. Velice lituji, že jich Austenová nestihla napsat více. Její nedopsaný román Sanditon má velmi slibný začátek, poté už jde vidět, že se pera chytil někdo jiný. Sice celkem obstojně, ale Austen to není. I tak mám tento román ráda. Její ranné povídky jsou ještě trochu neopracované, přečetla jsem je, ale nevracím se k nim. Knihy, navazující na romány Jane Austen, mě vůbec nenadchly.
Když si zkusíte přečíst většinu dobové tvorby Jane Austen, nemůže vám uniknout její genialita. Není to autorka historických románů, je to autorka současnosti, která se dnes, po více než 200 letech stala historií, přesto je stále populární, zatímco její současníci většinou upadli v zapomnění. Snad s vyjímkou sester Brönteových, které jsou u nás dost přeceňovány na úkor Jane Austen (můj názor).

13.06.2014